Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu GRUB2 vs Mint Debian 64-bit  (Přečteno 1182 krát)

honzee

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu GRUB2 vs Mint Debian 64-bit
« kdy: 02 Ledna 2011, 13:54:49 »
Zdravim, pokousel jsem se vedle Ubuntu nainstalovat na zkousku Mint Debian a bohuzel jsem narazil na problem pri zavadeni. Pokusim se to cele prehledne popsat:

Disk mam rozdeleny nasledovne:
1) primarni recovery Win7
2) primarni Win7
3) primarni Ubuntu 10.10 64-bit
4) rozsireny
  5) swap
  6) Mint Debian 64-bit
  7) ntfs oddil pro data

Debian pri nacitani liveUSB hlasil akorat neco na zpusob: BAR 6: no parent found for of device...
Pote se vporadku nacetl, fungoval live a spustil jsem instalaci. Tak probehla bez problemu. Zvolil jsem, ze nechci nainstalovat GRUB, protoze chci pouzivat jiz nastaveny z Ubuntu. Zde asi vznikla ona chyba...

Po instalaci jsem spustil Ubuntu, provedl sudo update-grub, ten Debian nasel, restartoval jsem a pokusil se Debian nabootovat. To se ale nepovedlo... Zobrazi se zhruba tahle zprava:
[      0.684983] pci 0000:02:00.0: BAR 6: no parent found for of device [0xfffe0000-0xffffffff]
Loading, please wait...
Gave up waiting for root device. Common problems:
 - Boot args (cat /proc/cmdline)
   - Check rootdelay= (did the system wait long enough?)
   - Check root= (did the system wait for the right device?)
 - Missing modules (cat /proc/modules; ls /dev)
ALERT! /dev/disk/by-uuid/1f084bbd-a556-4e8b-9ab4-c9049cfda7e3 does not exist.
Dropping to a shell!

a tady nabehne BusyBox...

Predpokladam, ze problem je v zavadeni systemu, ze musim neco zmenit v GRUBU. Poradil by mi nekdo prosim?

EDIT: ze by spatne UUID root partitionu? Jak to ale napravit? lze prepsat klasicky na /dev/sda6?
« Poslední změna: 02 Ledna 2011, 14:00:32 od honzee »
Mezi má oblíbená prvočísla patří 11° a 13°

honzee

• Aktivní člen
  • *
Re: Ubuntu GRUB2 vs Mint Debian 64-bit
« Odpověď #1 kdy: 03 Ledna 2011, 18:05:39 »
Zda se, ze je to chyba Grubu - nastavuje /dev/sda6 jine UUID, nez vypise blkid. Co ale s tim? /boot/grub/grub.cfg bych mohl upravit, nicmene to budu muset manualne opravit po kazdem volani update-grub. Odkud grub bere to spatne UUID? Da se nekde opravit? Pomohl by reinstal grubu?

EDIT:
Pridavam nahled do grub.cfg. Jak je videt, prvni UUID je dobre, ale to v dalsim radku se lisi a je spatne...

menuentry "Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.32-5-amd64 (on /dev/sda6)" {
   insmod part_msdos
   insmod ext2
   set root='(hd0,msdos6)'
   search --no-floppy --fs-uuid --set f7ae1d25-99e0-4fde-9108-73a6fca832c7
   linux /boot/vmlinuz-2.6.32-5-amd64 root=UUID=1f084bbd-a556-4e8b-9ab4-c9049cfda7e3 ro quiet
   initrd /boot/initrd.img-2.6.32-5-amd64
}
« Poslední změna: 03 Ledna 2011, 18:35:42 od honzee »

honzee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 03 Ledna 2011, 22:47:51 »
Dobra, budu pokracovat ve svem monologu:) Zmenil jsem v /boot/grub/grub.cfg root=UUID= Debianu na spravnou hodnotu (podle Ubuntu spravnou) a pomohlo to, Debian nabootuje. V Mint Debianu jsem spustil blkid, ktere dava stejne hodnoty jako Ubuntu. Prepsal jsem tedy Debianovskou fstab tak, aby odpovidala a nyni jdu experimentovat. Kdyby mel nekdo nejake overene reseni, sem s nim prosim:)

EDIT: po zmene fstab v Mintu a zavolani update-grub v Ubuntu se jako root=UUID= opet nastavila spatna hodnota...
« Poslední změna: 03 Ledna 2011, 22:52:06 od honzee »

honzee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 04 Ledna 2011, 14:09:10 »
Po nabootovani Mintu jsem ho updatoval, na konci me nutil preinstalovat grub. Tak jsem to udelal. Mintovsky grub dokazal nabootovat vse a spravne. V ubuntu jsem jenom na zkousku opet zavolal update-grub a co se nestalo, grub v ubuntu konecne nacetl vsechna UUID spravne:) Tak jsem tedy pomoci grub-install nainstaloval opet grub z ubuntu (protoze uz ho mam nastaveny podle sebe) a vse funguje.

Kdyby preci jen nekdo vedel, ve kterem konfiguraku Debianu byla chyba, urcite me to zajima:)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.