Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Existuje softwarový zesilovač?  (Přečteno 10136 krát)

dobrrak

• Návštěvník
Existuje softwarový zesilovač?
« kdy: 06 Ledna 2011, 22:25:47 »
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se dá na ubuntu sehnat nějakou aplikace zesilující zvuk. Mám slabý HW zesilovač a potřeboval bych to trošku víc... Ví někdo o něčem takovém?

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
Re: Existuje softwarový zesilovač?
« Odpověď #1 kdy: 06 Ledna 2011, 23:17:11 »
Nejdřív se podívej do nastavení zvuku, jestli není jen něco ztlumené.

Třeba VLC má hlasitost 0% .. 100 % .. 200%. Pokud je zvuk původně slabý, jde ho uměle zvýšit.

Chtěl bych ale upozornit na to, že pokud jsou slabé reproduktory, sw zesilování vede k ořezání špiček. To se projevuje jako chrastění nebo overdrive. Mají to rádi metalisti na kombu, jmenuje se podle toho jedna kapela... <a href="http://www.youtube.com/watch?v=y4avfZnEDyQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=y4avfZnEDyQ</a>
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #2 kdy: 06 Ledna 2011, 23:35:12 »

Třeba VLC má hlasitost 0% .. 100 % .. 200%. Pokud je zvuk původně slabý, jde ho uměle zvýšit.

Chtěl bych ale upozornit na to, že pokud jsou slabé reproduktory, sw zesilování vede k ořezání špiček. To se projevuje jako chrastění nebo overdrive. Mají to rádi metalisti na kombu, jmenuje se podle toho jedna kapela... <a href="http://www.youtube.com/watch?v=y4avfZnEDyQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=y4avfZnEDyQ</a>
IMHO metláci majú radi Distrortion  ;D..a keď už sme pri tom tak sa neboj moc.Ono pokial sú tie repráky na *censored* tak chrchlajú tak či tak...ale omrzí keď si odpáliš kvalitné repráčiky.A mimo iné som raz napojil práve Distrortion pedál(efekt pre el.gitaru) na také maličké repráčiky a tak krásne to chrčalo...ba možno aj lepšie ako keď je to zašpikované v kombe a dokonca po tom zvuku čo z nich výchádzal som sa divil, že fungujú naďalej bez nejakej známky opotrebovania...
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #3 kdy: 07 Ledna 2011, 00:42:24 »

IMHO metláci majú radi Distrortion  ;D..a keď už sme pri tom tak sa neboj moc.Ono pokial sú tie repráky na *censored* tak chrchlajú tak či tak...ale omrzí keď si odpáliš kvalitné repráčiky.A mimo iné som raz napojil práve Distrortion pedál(efekt pre el.gitaru) na také maličké repráčiky a tak krásne to chrčalo...ba možno aj lepšie ako keď je to zašpikované v kombe a dokonca po tom zvuku čo z nich výchádzal som sa divil, že fungujú naďalej bez nejakej známky opotrebovania...

Tak sw zesilovač je trochu kravina, ne? Nebo spíš, bude to zákonitě zkreslovat, což při poslechu (kterékoli) hudby není zrovna žádoucí. Co chceš proboha ozvučovat?:D Já jsem si koupil jakýsi repráčky delux z kauflandu za 150 korun, napájí se z usb, mají 2W a hrají výborně, ani při vyšším zesílení nezkreslují. A overdrivem se spíš myslím nakopávala lampa, aby se nemusela tak hulit a je to spíš na bluesovou muziku. Distortion, jak píše starý cruster jaster:D, ten je na "kovový" zvuk. Ale taky asi vycházel z lampy. Ovšem sw zesilovač je nesmysl...
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 07 Ledna 2011, 00:52:18 »

Tak sw zesilovač je trochu kravina, ne? Nebo spíš, bude to zákonitě zkreslovat, což při poslechu (kterékoli) hudby není zrovna žádoucí. Co chceš proboha ozvučovat?:D Já jsem si koupil jakýsi repráčky delux z kauflandu za 150 korun, napájí se z usb, mají 2W a hrají výborně, ani při vyšším zesílení nezkreslují. A overdrivem se spíš myslím nakopávala lampa, aby se nemusela tak hulit a je to spíš na bluesovou muziku. Distortion, jak píše starý cruster jaster:D, ten je na "kovový" zvuk. Ale taky asi vycházel z lampy. Ovšem sw zesilovač je nesmysl...
Krásna vysvetlivka http://en.wikipedia.org/wiki/Distortion_(music) alebo potom chudobnejšia na obsah česká verzia http://cs.wikipedia.org/wiki/Overdrive
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

dobrrak

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 07 Ledna 2011, 17:31:39 »
no.. trosku jsem necekal ze se ta diskuze povede timhle směrem...  :) Jde o to, že jsem vzal tři repráky z Genius 5.1 a připojil je na zesilovač reproduktorků (přibližně za těch 150kč) a samozřejmě takový zesilovač přirozeně nemůže zvládnout maximum těchto repráků... navíc při nejvyšší hlasitosti nepříjemně hučí =)

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 07 Ledna 2011, 17:59:44 »
softwarový zesilovač je (bohužel) principielně blbost.
zvukový software jen dává informaci otom na jaké urovni hlasitosti má být zvuková karta.
každý zvukový soubor má nějakou informaci o své hlasitosti (např. jedna mp3 hraje hlasitěji jak druhá). Takže teoreticky jde nastavit u zvukového souboru onu informaci na vyšší úroveň a v kombinaci s hlavním nastavením hlasitosti jde měnit hlasitost zvuku ale tohle vše je omezeno parametry zvukové karty.

Kytarové efekty se používají různé.
efekty které zkreslusjí tím způsobem, že ořežou špičky amplitudy jsou nejčastěji využívány overdrive, Fuzz, a Distortion. Liší se způsobem ořezu.
například na Overdrive neni potřeba nějaké specialní krabičky. Stačí když kytarista zvedne Gain(vstupní hlasitost) nad určitou uroveň, tím dojde k přebuzení zesilovacího členu. Ten zesiluje jen do určité urovně v závislosti na napájecím napětí a to co jde nad se jednoduše ořízne. Vysledek je řezavý zvuk.

no.. trosku jsem necekal ze se ta diskuze povede timhle směrem...  :) Jde o to, že jsem vzal tři repráky z Genius 5.1 a připojil je na zesilovač reproduktorků (přibližně za těch 150kč) a samozřejmě takový zesilovač přirozeně nemůže zvládnout maximum těchto repráků... navíc při nejvyšší hlasitosti nepříjemně hučí =)

Není jednoduché takhle párovat reproduktory k zesilovači. Nejde jen o jeho výkon ale také o to aby byla vyrovnaná impedance zesilovače a repro soustavy.
například když výstupní impedance zesilovače bude vyšší než reprosoustavy, muže dojít k poškození vlivem většího proudu. Pokud impedance zesilovače bude menší, bude to hrát slaběji.
Podle zapojení reproduktorů (sriově nebo paralelně) se dá měnit impedance reprosoustavy.
« Poslední změna: 07 Ledna 2011, 18:01:21 od pepéé »
Fire's in my soul, steel is on my side

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 07 Ledna 2011, 18:28:41 »
no.. trosku jsem necekal ze se ta diskuze povede timhle směrem...  :) Jde o to, že jsem vzal tři repráky z Genius 5.1 a připojil je na zesilovač reproduktorků (přibližně za těch 150kč) a samozřejmě takový zesilovač přirozeně nemůže zvládnout maximum těchto repráků... navíc při nejvyšší hlasitosti nepříjemně hučí =)
A prečo nepoužiješ všetky z tej 5.1?

dobrrak

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Ledna 2011, 19:04:08 »
dobra otazka  ;D subwoofer(=zesilovač) a dva zbylé reproduktory mají jiného majitele  :)

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #9 kdy: 08 Ledna 2011, 19:40:06 »
dobra otazka  ;D subwoofer(=zesilovač) a dva zbylé reproduktory mají jiného majitele  :)

Aha a to jsi zapojil 3 reprobedýnky na nějaký noname stereo repráčky? Jak jsi to dokázal a co si od toho slibuješ? :D
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 08 Ledna 2011, 21:50:35 »

Aha a to jsi zapojil 3 reprobedýnky na nějaký noname stereo repráčky? Jak jsi to dokázal a co si od toho slibuješ? :D
Zvukový kúzelník?

daton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 08 Ledna 2011, 22:25:01 »
Je zde ještě další aspekt a to je impedanční přizpůsobení. Reproduktory mají svoji impedanci bývá 4, 8 ,16 ..  ohmů no a zesilovač je vždy přizpůsoben na určitý model reproduktoru s danou impedancí. Pokud je impedance reproduktoru stejná na kolik je zkonstruován zesilovač, pak hraje zesilovač na svůj maximální výkon. Pokud je impednance reproduktorů vyšší než výstup zesilovače, pak hraje zesilovač na nižší než konstruovaný výkon ale nezničí se. Pokud je ale impedance zesilovče vyšší než než impedance reproduktorů pak dojde brzy  ke zničení zesilovače, protože tento bude přetěžovaný , bude zkreslovat a může i hučet jak to popisujete. Rozhodně není dobrý nápad zapojovat neznámé reproduktory k výstupům jen tak bez předchozího měření.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 08 Ledna 2011, 22:43:02 »
Je zde ještě další aspekt a to je impedanční přizpůsobení. Reproduktory mají svoji impedanci bývá 4, 8 ,16 ..  ohmů no a zesilovač je vždy přizpůsoben na určitý model reproduktoru s danou impedancí. Pokud je impedance reproduktoru stejná na kolik je zkonstruován zesilovač, pak hraje zesilovač na svůj maximální výkon. Pokud je impednance reproduktorů vyšší než výstup zesilovače, pak hraje zesilovač na nižší než konstruovaný výkon ale nezničí se. Pokud je ale impedance zesilovče vyšší než než impedance reproduktorů pak dojde brzy  ke zničení zesilovače, protože tento bude přetěžovaný , bude zkreslovat a může i hučet jak to popisujete. Rozhodně není dobrý nápad zapojovat neznámé reproduktory k výstupům jen tak bez předchozího měření.
Jedine, keď chceš zlikvidovať zosilovač alebo aby ti to šuštalo... ;D

dobrrak

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 09 Ledna 2011, 09:10:59 »
asi už to nebudeme řešit  ;D zesilovač je slabší než reproduktory, tedy hrají meně, nic se mi nerozbije, ale kvalita zvuku je vysoká. Filmy si pouštím ve VLC, kde je možnost hlasitosti na 200% (tady funguje VLC jako zesilovač - toho jsem se celou dobu snažil dosáhnout, vaše komentáře o nebezpečnosti a bezúčelnosti jsem ohodnotil jako bezvýznamné vzhledem k tématu...)

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 09 Ledna 2011, 09:13:31 »
Pokud je ale impedance zesilovče vyšší než než impedance reproduktorů pak dojde brzy  ke zničení zesilovače, protože tento bude přetěžovaný

Nikomu nedoporučuji zapojovat bedničky se Z<sub>L</sub> nižší, než Z zesilovače, ale ke zničení u moderních zes. dojde sotva. I ta hloupá TDA2010 za 30 korun má ochranu proti zkratu a přetížení. Nepropadejte panice.

Ale chrastit to asi bude, to jo.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

daton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 09 Ledna 2011, 10:28:13 »
Aha tak to jsi asi neviděl moc zesilovačů co takto odešli. Dělal jsem na elektro servisu a mohu zde, vzhledem k dlouhé praxi prohlásit, že i přes moderní ochrany tyto integrované obvody odcházejí docela ochotně a často - pokud není dodržená impedance nebo dojde ke zkratu na výstupu. Je to celé of topic ale jen ještě dodám, že ideální ochranu nelze vytvořit a jediné co může při takto špatném nakombinování reproduktoru se zesilovačem trochu pomoci je, že se zesilovač  nebude výkonově přetěžován (nebude se honit naplno).  ;)

SW zesilovač je svým způsobem pouze maximální hodnota použitelného signálu, kterou lze dostat ze zvukové karty (je úplně jedno jestli je to ohodnoceno v programu jako 100, 200 či 300 procent). Otázkou je zda ostatní  programy komunikující s kartou dokáží využít maximálního výkonu karty a neupřednostňují nižší intenzitu ale vyšší kvalitu signálu, vše by se ale mělo dát softwarově nastavit.

PS zrovna TDA2010 není nijak dobře chráněný obvod to se řešilo až u verzí TDA2010 A(S..)  Daleko lépe byla ochrana vyřešena například u MBA810ADS  (TDA..) ale dobrý zkrat při špičkovém výkonu dokázal odrovnat oba velmi spolehlivě.  ;)

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 09 Ledna 2011, 10:38:57 »
OK.

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 09 Ledna 2011, 21:17:47 »
je mi jasné, že tazatel už to neřeší ale ke komentáři daton
Tohle vše včetně soft. zesilovače jsem už výše psal ale tazatele to asi nijak nezajímá. Osobně se setkávám den co den s odpáleným koncákem zesilovače kvuli nedodržení impedančního přízpůsobení.

Citace
dodám, že ideální ochranu nelze vytvořit a jediné co může při takto špatném nakombinování reproduktoru se zesilovačem trochu pomoci je, že se zesilovač  nebude výkonově přetěžován (nebude se honit naplno)

dobrých ochran zesilovače funguje docela dobře. Jsou klasické přístrojové pojistky a nebo moderní zesilovače mají protizkratové ochrany a fungují taky docela dobře. Ale nemyslím zesilovače jako IO ale přímo jako celek zařízení.

Tazatele by mohlo zajímat že párování reproduktoru, kdy má reprosoustava vyšší impedanci jak výstup zesilovače muže vést ke zhoršení kvality zvuku...
Fire's in my soul, steel is on my side

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #18 kdy: 09 Ledna 2011, 21:41:31 »
Mě strašně vždycky baví tyhle technický diskuze.
Ale protože tady všechny klíčová slova jako přebuzení a blbost v kontextu SW zesilovače zazněla, tak prostě jen postnu OT. ;D
BTW: Filipe, dostal jsem kdysi pytlík TDA7375, v šuplíčkách jsem jich ještě pět našel, to mi vnuklo myšlenku si postavit HiFi šestikanálový zesilovač! ^^
Miluju TDAčka, připojíš k tomu tři kondenzátory a máš celé zařízení.

ADD
Kód: [Vybrat]
Tazatele by mohlo zajímat že párování reproduktoru, kdy má reprosoustava vyšší impedanci jak výstup zesilovače muže vést ke zhoršení kvality zvuku...Zvlášť při vysokých kmitočtech.
« Poslední změna: 09 Ledna 2011, 21:43:19 od Tomáš Břinčil »

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 09 Ledna 2011, 22:06:06 »

ADD
Kód: [Vybrat]
Tazatele by mohlo zajímat že párování reproduktoru, kdy má reprosoustava vyšší impedanci jak výstup zesilovače muže vést ke zhoršení kvality zvuku...Zvlášť při vysokých kmitočtech.

Zvlášť pri nejakej namakanej Grind/Gore Core kapele 8)

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 09 Ledna 2011, 22:34:03 »
Zvlášť při vysokých kmitočtech.
jAster: Pokud jde o opravdu vysoké kmitočty, tak to musí být jedině ryzí skandinávské Skweee, případně ještě Nintendocore.

Tomáš: Ty znáš někoho, kdo rozdává pytlíky se zesíky do autorádia? Dáš kontakt? :) http://www.gme.cz/cz/tda7375v-p313-089.html
« Poslední změna: 09 Ledna 2011, 22:41:17 od Filip Dominec »

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 09 Ledna 2011, 22:48:14 »
Zvlášť při vysokých kmitočtech.
Pokud jde o opravdu vysoké kmitočty, tak to musí být jedině ryzí skandinávské Skweee, případně ještě Nintendocore.
Dobre ale už odchádzame dosť od témy.Zrejme by som to tu aj zamkol.Alebo preniesol do 'Obecná diskuse'.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.