Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: acer aspire one - externí disk  (Přečteno 1886 krát)

drupry

• Návštěvník
acer aspire one - externí disk
« kdy: 08 Ledna 2011, 09:59:56 »
dobrý den,
mám notebook acer aspire one s 8GB ssd diskem na kterým mám win xp. chtěl bych si nainstalovat Ubuntu na externí disk samsung G2 portable 320GB, ale když si to tam nainstaluju, otevře se GRUB s tím, že mu něco cybí (bootuju z USB ext. disku). jse přes toto laik a jeste jsem na netu nenasel navod, ktery by mi pomohl, pokud někdo ví, tak díky.

/edit: NTB nemá CD mechaniku a USB CD mechaniku nemám

dyeabel

• Návštěvník
Re: acer aspire one - externí disk
« Odpověď #1 kdy: 08 Ledna 2011, 13:13:21 »
Problém bude v tom, že se ti nejspíš grub nainstaloval na zaváděcí disk (tzn.: na tvůj ssd) a externí disk s instalací linuxu nevidí, pro správné zavedení ubuntu musíš provést čistou instalaci ubuntu na externím disku a v poslední nabídce při instalaci zadat že se nemá instalovat grub (zavaděč) -> posléze bootuješ systém tak že si v biosu nastavíš bootovat z USB a vše by mělo být ok.
System: Ubuntu 10.10
Kernel: Linux 2.6.35-24-generic
Prostředí: GNOME 2.32.0

drupry

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Ledna 2011, 13:15:34 »
jo to bude ono :) diky moc, aleee.... jak to nainstaluju ČISTĚ  na ext. disk ? přes Wubi asi ne...

dyeabel

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 08 Ledna 2011, 13:21:31 »
Ne, tohle budeš muset udělat (v tvém případě) asi přes Flasku... (tzn.: připojíš Flash s .iso Ubuntu a budeš instalovat na Ext. disk).
Podívej se na: http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/z%20flash%20disku => to máš jak to dostaneš na Flash disk
A tady je průvodce samotnou instalací: http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD => zde budeš instalovat na Ext. disk

Edit: Ještě mě tak napadlo že budeš muset opravit zavaděč na notebooku (odstranit Grub)
       =>To najdeš zde =>http://wiki.ubuntu.cz/Odstran%C4%9Bn%C3%AD%20Ubuntu (hledej pod opravou zavaděče)
« Poslední změna: 08 Ledna 2011, 13:24:06 od dyeabel »

drupry

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Ledna 2011, 16:17:45 »
tak jsem to nainstaloval, to nebyl problém, ale teď to nemůže najet... za 1. windows nerozpozna ext. disk kdyz ho zapojim a za 2. kdyz dam bootovani z ext. disku tak najede černá obrazovka biosu a nic.... a jak mam odstranit ten grub kdyz se neostanu do linuxu a v NTB neni CD mechanika abych dal repair windowsu....

drupry

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 09 Ledna 2011, 15:34:15 »
děkuju, vše je vyřešeno, ubuntu mi jede na externim disku, akorad mám problém s tímto :

Edit: Ještě mě tak napadlo že budeš muset opravit zavaděč na notebooku (odstranit Grub)
       =>To najdeš zde =>http://wiki.ubuntu.cz/Odstran%C4%9Bn%C3%AD%20Ubuntu (hledej pod opravou zavaděče)
za 1. nemuzu zjistit nazev disku a za 2 se mi při instalaci povedly samazat win xp, a nemuzu to tam nainstalovat, dokud mám grub na disku. gtak jak zjistim nazev disku aby jsem to mohl odstranit ? dev/sda ani dev/sdb to není

/edit: při instalaci ubuntu se mi hlavní disk rozdelil na 2 casti - grub a uzivatelskou cast, jde to nejak smazat ? diky
« Poslední změna: 09 Ledna 2011, 15:36:22 od drupry »

dyeabel

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 10 Ledna 2011, 12:10:39 »
1. Tohle řešit nepotřebuješ vůbec: udělej si instalační flash disk s WinXp odpoje veškerá externí paměťová zařízení a nainstaluj klasicky Xp (kopletní formát + odstranění rozdělení disku nutností - najdeš to během instalace Xp)

Odpověd na Edit: A jaky disk? Ext. nebo SSD

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.