Ahoj, chtěl bych si v blízké době pořídit sestavu na střih a zpracování videa z kamery Canon HV 40 (miniDV).
Vzhledem k tomu, že bych to chtěl provozovat převážně na ubuntu a HW příliš nerozumím, potřeboval bych poradit. (ovšem mělo by to pro případ nouze fungovat i pod win xp)
Jako SF bych chtěl použít Kdenlive a Openshot. Kdenlive jsem používal, ale na mém nevýkonném pc se mi zpožďoval zvuk i při nízkém rozlišení. Proto uvažuji o nové sestavě.
Přestože u sestavy není psáno, že je přímo pro střih videa, chtěl bych se od něčeho odpíchnout.
Konfigurace:
Procesor: INTEL Core i7 860 2,8GHz (8MB/4,8GT/s) BOX LGA1156
Základní deska: čipset Intel DP55, socket 1156, podpora pamětí DDR3 až 16GB, SATA2 připojení hardisku pro maximální datovou propustnost, GLAN pro připojení do počítačové sítě a internetu, PCI sloty pro případné dokoupení TV karty, FireWire, USB 2.0
Grafika: ATI čip HD5870 (frekvence jádra 850MHz), 1024MB paměti, 256bit DDR5, výstup DVI, HDMI (podpora HDTV)
Zvuk. karta: Audio HD Audio (Realtek ALC888) 6ti kanál (5.1)
Síťová karta: LAN Realtek 8111B Gigabit LAN Controller
Operační paměť: 2x DIMM DDR3 2048MB 1333MHz zapojené ve dvou kanálovém řežimu (celkem tedy 4GB)
DVD-RW mechanika: Univerzální mechanika s podporu zápisu na CD-R/RW, DVD-RAM, DVD±R/DL/RW - připojení na SATA sběrnici
Pevný disk: kapacita 1TB SATAII/300 32MB cache 7200 otáček (1000 GB)
Skříň: SHARKOON Rebel 9 SPECIAL Edition, ATX, (skříň má speciální tichý, modře svítící ventilátor pro co nejefektivnější chlazení)
Čtečka paměťových karet: Compact Flash, Secure Digital, Multimedia Card, XD, Memory Stick
Klávesnice+ myš
Zdroj: extra tichý a spolehlivý zdroj 500W
Operační systém: Ubuntu
cena cca.: 24.000 + DPH. U sestavy je psáno, že jede s ubuntu, ale chtěl bych na ní provozovat dual boot s win xp.
Jestli by měl někdo nějaké připomínky k sestavě, doplnění nebo změnu, budu vděčný.
Mě napadlo pár věcí s kterými si nevím rady:
1)grafika ATI nebo bude lepší nVidia (mám pocit, že nVidia je více doporučována pro Linux) - ovladače apod.
2)využije linuxový software (npř. Kdenlive) vícejádrové procesory, nebo je to spíše pro windowsy?
3)operační paměť na střih dostatečná?
4)četl jsem, že je výhodnější mít 2 disky, jeden pro čtení a druhý pro ukládání nebo tak nějak. Co na tom může být pravdy?
5)zvukovka?
6)chlazení
7)původně jsem uvažoval ještě o připojení dvou monitorů, ale nevím co k tomu potřebuji. Asi jinou základní desku s 2.vstupy.
Jakékoliv nápady uvítám. Předem děkuji.