Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problém s partíciami na disku  (Přečteno 1630 krát)

trypek

• Návštěvník
problém s partíciami na disku
« kdy: 10 Ledna 2011, 14:59:35 »
pri pokuse o normálne nainštalovanie mi zahlásilo, že na disku niesú žiadne partície a chcelo mi to naformátovať celý disk. po spustení live ubuntu mi príkaz sudo fdisk -l vypísal toto:

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1       10199    81919478+   7  HPFS/NTFS
Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda2           10199       26772   133120000    7  HPFS/NTFS
Partition 2 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda3           26772       30402    29156353    5  Extended
Partition 3 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda4           29915       30402     3906560   82  Linux swap / Solaris
Partition 4 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda5           26772       29915    25248768   83  Linux

vie neikto čo s tým je?
a taktiež neviem, kde sa tam zobral sda3. tá by tam byť nemala..
« Poslední změna: 10 Ledna 2011, 18:08:01 od Filip Dominec »

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
Re: problém s partíciami na disku
« Odpověď #1 kdy: 10 Ledna 2011, 16:37:51 »
Citace
neviem, kde sa tam zobral sda3.

Oddíl 'sda3' je tzv. rozšířený oddíl -- je to jen kontejner pro další oddíly 'sda4', 'sda5'.

Citace
tá by tam byť nemala..

Rozšířený oddíl je potřeba, pokud má být na fyz. disku více než 4 oddíly.

Citace
pri pokuse o normálne nainštalovanie mi zahlásilo, že na disku niesú žiadne partície a chcelo mi to naformátovať celý disk

Zkoušel jsi "ruční nastavení oddílů" při té instalaci?
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

trypek

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 10 Ledna 2011, 17:39:22 »
ano, skúšal.
ok. už teda viem čo je to sd3, ale neviem, čo znamená veta: Partition 1 does not end on cylinder boundary.

mám ešte jeden problém. nesúvisí síce priamo s linuxom, ale snáď by niekto mohol vedieť:

mal som nainštalovaný win7. Asi 2 mesiace išiel bez problémov a potom začal padať takým spôsobom, že nevyhodil žiadnu chybovú hlášku, iba sa vypol ako keby som vytrhol kábel zo zásuvky.

Preinštaloval som to, znovu win 7 a ten to začal robiť ešte ten deň.
Skúsil som aj vytiahnuť sieťový kábel, ale vydržalo to asi 7 hodín a znovu vyplo takým istým spôsobom.

kamarát povedal, že sa stretol s prípadom, že win7 má problémy s niekorými procesormi. tak som nainštaloval XP (ktoré vždy išlo v pohode) a po 2 hodinách sa vyplo rovnako ako win7.

chybu v hardware nepredpokladám, pretože linux ide bez problémov.
tu by som jemne nadivazal; ako som nainštaloval XP, tak som sa snažil obnoviť grub, ale nejde, pretože mi to píše kraviny, čo som uviedol v prvom poste..
« Poslední změna: 10 Ledna 2011, 17:41:14 od trypek »

jmp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 10 Ledna 2011, 17:45:12 »
logicke oddily (na extended partition) jsou sda5, sda6, ...
takze je tam bota v tom, ze je tam primarni oddil sda4, ktery je chybne uvnitr sda3 (na extended partition)
smazte sda4 a vytvorte oddil stejneho typu (linux/swap) znovu na stejnem miste a o stejne velikosti , jen to nesmi byt sda4, ale sda6
asi to bude chtit spachat z live cd

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 10 Ledna 2011, 18:13:42 »
jmp si všiml správné věci. V tom to možná vězí.

Pro úpravy/zkoumání diskových oddílů doporučuji spustit liveCD, přímo na něm nainstalovat gparted a pak gparted spustit. Diskové oddíly tam jsou přehledně vidět a třeba sám program napoví, co je špatně.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

trypek

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 10 Ledna 2011, 18:40:08 »
aha jo. ono to suviselo s moju další otázkú, že proč sa to vlastne hodilo na extended, ked by tam mneli byt iba 4 partície..

myslíš, že to može súviset aj s pádama windowsu?

edit: Gparted hlási, že celý disk je prázdny a nealokovaný. nerozozná vôbec nič.
« Poslední změna: 10 Ledna 2011, 18:42:49 od trypek »

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 10 Ledna 2011, 19:36:42 »
Pokud hlásí gparted, že je disk nealokovaný, pak bych navrhoval nejdřív zazálohovat vše podstatné, pak překopírovat všechna data někam na bezpečné místo, celý disk naformátovat a nově rozdělit na oddíly podle potřeby.

Třeba ti někdo poradí něco lepšího, ale já v tomto stavu vidím jen budoucí potíže.

jmp

• Host
« Odpověď #7 kdy: 10 Ledna 2011, 19:43:38 »
osobne bych asi jeste prubnul fdisk - pokud by se podarilo dat partisny doporadku, tak by se to mohlo obejit bez reinstalaci (tedy usetrit si spoustu prace)
nicmene zalohy nezaskodi tak jako tak... :-)

trypek

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 10 Ledna 2011, 20:04:25 »
jo, zalohovane to už mám. ja sem len dufal, že bych zistil, proč to tak spravilo a jak to opravit v co najkratším časy...

dik aspon za ochotu.

btw, nemáte nekdo tip, proč padá ten win?

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 10 Ledna 2011, 20:10:03 »
že nevyhodil žiadnu chybovú hlášku, iba sa vypol ako keby som vytrhol kábel zo zásuvky......
Co takhle teplota procesoru? Nemáte zadřený větrák?

trypek

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 10 Ledna 2011, 20:15:30 »
nie, pretože v linuxe ten PC ide neobmedzene dlho bez problémov. preto som problém v HW vylúčil hneď na začiatku.

aj keď kamoš hovoril, že by to mohlo byť správou hw, že linux neštartuje všetko naraz, alebo niečo podobné..
táto varianta sa mi nezdá pravdepodobná, lebo win padá náhodne a v linuxe to vydržalo aj pri vysokom zaťažení..
« Poslední změna: 10 Ledna 2011, 20:17:31 od trypek »

jmp

• Host
« Odpověď #11 kdy: 10 Ledna 2011, 20:18:24 »
tip proc padaji windows (nebo jakykoliv jiny OS)?
bud je spatny SW nebo HW
pokud je spatny HW, tak i SW muze vykazovat chyby, takze pokud mozno nejprve otestujte HW a pokud bude vse v poradku, tak pak teprve SW
pokud bude spatny HW, tak to je treba resit jako prvni a cokoliv dalsiho az v momente, kdy je HW v poradku
pokud je to SW, tak obvykle (nikoliv vsak vyhradne) je pricinou nestability malware nebo spatny ovladac

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #12 kdy: 10 Ledna 2011, 23:33:41 »
nie, pretože v linuxe ten PC ide neobmedzene dlho bez problémov. preto som problém v HW vylúčil hneď na začiatku.

aj keď kamoš hovoril, že by to mohlo byť správou hw, že linux neštartuje všetko naraz, alebo niečo podobné..
táto varianta sa mi nezdá pravdepodobná, lebo win padá náhodne a v linuxe to vydržalo aj pri vysokom zaťažení..
AFAIK Linux všetkých démonov a moduly (a drivery a samozrejme jadro) štartuje pri boote...samozrejme, že tieto modulíky a démonikovia sa dajú spúštať aj počas chodu ale to ludia ako ty väčšinou neriešia.Pády u Win sú z mojich skúseností také normálne ako keď idem ráno(so zalepenými očami) nad hajzldekel...nie nepadám do ňho :D
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.