Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: připojení sítového disku - problem s editaci souboru [vyřešeno]  (Přečteno 6191 krát)

Gwyn

• Návštěvník
Zdravím všechny,

mám následující problém a musím říci, že zatím na UBUNTU ten největší :(
Mám nainstalován EDGY na svém notebooku, na kterém pracuji doma i v práci.

V práci pracuji na sítových discích, které jsou sdílené přez sambu.
Práce na souborech ve Windows je naprosto bezproblémová.

Já na UBUNTU připojuji sítové disky takto:

sudo mount -t cifs -o username=jindra,password=xxx,noperms //km/weby /media/km/weby

připojení provedu přez konzoly, ve fstab záznam nemám.

Připojení proběhne v pořádku, disky vidím, lze na ně zapisovat, hudba např. hraje naprosto plynule.
Pro svou práci však musím pracovat se soubory (pracuji jako programátor)

Pokaždé, když chci uložit soubor, tak mi editor (eclipse i  gedit) oznámí, že soubor na serveru byl změněn a zda chci obnovit soubor z disku. Pokud dám ANO, přijdu o všechnu práci, kterou jsem udělal od posledního uložení.

Soubor se povede uložit pouze tak, když dám NE, okamžitě vyskočí opět ta samá informace, opět musím dát NE a po cca 3 sekundách se opět dotáže na tu samou vět a zde již mohu dát ANO.

Občas tato hláška vyskočí i když jen píšu a neuklám.

Vím, že se kromě cifs dá připojit i jiným protokolem smbfs, ale dělalo mi to to samé.
Bohužel již nedokážu najít ten mount příkaz, kterým jsem to přez smbfs připojoval, tak ho sem nemůžu dát :(

Nápadá někoho co s tím, díky moc.

Jindřich Kubát.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
připojení sítového disku - problem s editaci souboru [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 12 Prosince 2006, 10:50:42 »
Take pouzivame sdilene adresare na linuxovem serveru. Z terminalu pripojte adresar s urcenim vlastnika (gid,uid), nastavte podle sveho uzivatele v Ubuntu.

sudo mount -t smbfs -o username=jindra,password=********,uid=jindra,gid=jindra //km/weby /media/km/weby

Pohodlnejsi postup je v Gnome pres Places->Connect to server:
service type: Windows share
Server: km
Share: weby
User Name: jindra
[CONNECT]

pri prvnim otevreni se vas to zepta na heslo a zustane to pripojene

Gwyn

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Prosince 2006, 14:57:34 »
Citace: lukas.svoboda
Take pouzivame sdilene adresare na linuxovem serveru. Z terminalu pripojte adresar s urcenim vlastnika (gid,uid), nastavte podle sveho uzivatele v Ubuntu.

sudo mount -t smbfs -o username=jindra,password=********,uid=jindra,gid=jindra //km/weby /media/km/weby

Pohodlnejsi postup je v Gnome pres Places->Connect to server:
service type: Windows share
Server: km
Share: weby
User Name: jindra
[CONNECT]

pri prvnim otevreni se vas to zepta na heslo a zustane to pripojene
Děkuji za odpověď,

vyzkoušel jsem oba dva postupy:
1. upravil jsem příkaz mount o vlastnika. Nicméně to bohužel dělá to samé, co předtím. (v eclipse i v gedit)
2. připojil jsem zařízeni přez Gnome places....

připojení proběhne v pořádku, bohužel jsem nemohl vyzkoušet eclipse, ve kterém programuji, jelikož ten nevidí takto připojený disk (respektive nevím jak se na něj dostat, přez procházení souborového sytému).

Pokud si však otevřu v Gnome menu  Places(Místa) je tam připojená složka vidět a editace souborů přez gedit FUNGUJE bez problémů.

Bud je třeba ještě upravit příkaz mount, abych měl disk připojen v souborovém systému a eclipse se na něj dostal,
nebo bych potřepoval poradit, jak nalézt připojený disk metodou 2, pokud dám procházet disk.

Zajímavé je, že pokud otevřu z menu gedit a dám open file, v levém panelu vidím připojené disky A síťový disk připojený metodou 2 ;)

Pokud toto udělám v eclise, tak tam vidím pouze připojené disky pomocí mount, síťové disky připojené přez Gnome Places tam nejsou :(

Děkuji za pomoc.

J.K

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #3 kdy: 12 Prosince 2006, 15:01:09 »
Rozdíl je v tom jak jsou aplikace integrované v GNOME. Zkuste pro začátek Bluefish, v něm edituju přes SMB i SSH bez problémů.
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Gwyn

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 12 Prosince 2006, 15:33:34 »
Citace: piskot
Rozdíl je v tom jak jsou aplikace integrované v GNOME. Zkuste pro začátek Bluefish, v něm edituju přes SMB i SSH bez problémů.
Bohužel s tímto bude asi problém. ECLIPSE máme předepsáné ve firemních směrnicích.
Je to jednotné udržované prostředí. Máme zde integrován CVS, několik pohledů (pro kodery, pro vyvojaře, atd..)

nyní do toho integrujeme debuging.

Nicméně musím poznamenat, že to nastavení uid a gid trochu pomohlo.
Pokud je odstup mezi uložením > 20 s, tak se to chová i trochu rozumě (1 hláška, místo 3 a lze to uložit naproprvé)

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 12 Prosince 2006, 15:39:48 »
Zkusil jste problém konzultovat s správcem serveru ? Jinde to funguje, ještě doma vyzkouším ten případ s ECLIPSE a smbmount

drat

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 12 Prosince 2006, 15:45:14 »
No podle toho ze se snazite integrovat do Eclipse debugger predpokladam ze programujete PHP :) ale to je ted jedno. Podle me pokud se ten adresar pres place pripoji tak uz z podtstaty unixovych systemu by mel byt primountovany k nejakemu adresari. A ten by mel jit nalezt jakymkoliv spravcem souboru, tedy i Eclipse. Jinak pokud opravdu delate PHP tak se mi zda eclipse jako jednoznacna volba. Navic podporovana Googlem nejakej ten den (nekde jsem cetl nejakou newsku o tom).

Gwyn

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 12 Prosince 2006, 16:37:28 »
Citace: drat
No podle toho ze se snazite integrovat do Eclipse debugger predpokladam ze programujete PHP :) ale to je ted jedno. Podle me pokud se ten adresar pres place pripoji tak uz z podtstaty unixovych systemu by mel byt primountovany k nejakemu adresari. A ten by mel jit nalezt jakymkoliv spravcem souboru, tedy i Eclipse. Jinak pokud opravdu delate PHP tak se mi zda eclipse jako jednoznacna volba. Navic podporovana Googlem nejakej ten den (nekde jsem cetl nejakou newsku o tom).
Zdravim,

ano opravdu programuju v PHP a velice, opravdu velice nerad bych se tohoto prostredi vzdaval.

Se zpravcem serveru jsem to konzultoval a bohuzel jsem nemohl cekat nic jineho nez:
Ve win to funguje jak ma, porad si ;S (nemyslel to zle, sam Na UBUNTU dlouho pracoval, ale tento problem neresil)

ja osobne sdilim stejny nazor, ze to musi byt nekde primountovane k nejakemu adresari, jen neni v /media ale nekde jinde. Zkusim patrat.

Jinak děkuji všem za ochotu a pomoc.

J.K

drat

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 12 Prosince 2006, 18:20:14 »
Nemam s tim bohuzel zkusenosti ale zkusil bych se podivat prikazem mount na vypis aktualne namountovanych adresaru pokud by to tam nebylo tak snad dat na vzdaleny disk nejaky soubor a po namoutovani
Kód: [Vybrat]
find / -name 'jmeno_souboru' 2>/dev/null

Pavelp

• Host
« Odpověď #9 kdy: 12 Prosince 2006, 18:50:50 »
Nemam gnome, ale vzpominam si, ze jedna z aplikaci v KDE pro prochazeni siti montovala sdileni do /home/uzivatel. Dival jste se ? Zkusil jste pripojit fstabem ten sdileny disk do sveho home a zapisovat na nej? Obcas to pomuze.

CHACAL

• Návštěvník
    • http://www.shibumi.org/eoti.htm
« Odpověď #10 kdy: 12 Prosince 2006, 20:04:13 »
mozna je to uplne zcestna pripominka, nevim, predpokladal bych to jako prvni vec kterou provedu, pri zjistovani co je kam mountnuty, mozna je to tak trivialni, ze se o tom nikdo nezminil, ale co takhle proste jen napsat
mountono bez parametru to ma tandenci vypisovat vsechna pripojena zarizeni vcetne mountpointu a voleb
Hrozna je predstava, ze by lide chodili otravovat, i kdyz nic nechteji.
;-)

Gwyn

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 13 Prosince 2006, 10:25:17 »
Citace: CHACAL
mozna je to uplne zcestna pripominka, nevim, predpokladal bych to jako prvni vec kterou provedu, pri zjistovani co je kam mountnuty, mozna je to tak trivialni, ze se o tom nikdo nezminil, ale co takhle proste jen napsat
mountono bez parametru to ma tandenci vypisovat vsechna pripojena zarizeni vcetne mountpointu a voleb
Dobrý den,

Vyzkoušel jsem následující věci:
1. Příkaz mount vypíše naprosto to samé, pokud mám složku připojenou přez Místa->Připojit k serveru, jak když tuto složky připojenou nemám.

Ani nikde v systému jsem nenašel nic, co by odpovídalo připojenému disku.

2. Připojení přez fstab do domovského adresáře nepomohl, pořád to dělá to samé.
3. V domovském adresáři není žádný adresář, který by obsahoval připojený síťový disk (pokud je připojen přez Místa->připojit k serveru)

Pro jistotu znovu píšu příkaz pro mount.

sudo mount -t cifs -o username=jindra,password=xxx,noperms,uid=jindra,gid=jindra //km/weby /media/km/weby

můžete mi prosím ještě někdo poradit příkaz pro smbmount, který by odpovídal tomuto nastavení?

Děkuji

J.K

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 13 Prosince 2006, 10:31:32 »
Citace: Gwyn
Citace: CHACAL
Dobrý den,

Vyzkoušel jsem následující věci:
1. Příkaz mount vypíše naprosto to samé, pokud mám složku připojenou přez Místa->Připojit k serveru, jak když tuto složky připojenou nemám.

Ani nikde v systému jsem nenašel nic, co by odpovídalo připojenému disku.

2. Připojení přez fstab do domovského adresáře nepomohl, pořád to dělá to samé.
3. V domovském adresáři není žádný adresář, který by obsahoval připojený síťový disk (pokud je připojen přez Místa->připojit k serveru)

Pro jistotu znovu píšu příkaz pro mount.

sudo mount -t cifs -o username=jindra,password=xxx,noperms,uid=jindra,gid=jindra //km/weby /media/km/weby

můžete mi prosím ještě někdo poradit příkaz pro smbmount, který by odpovídal tomuto nastavení?

Děkuji

J.K
Když je disk v gnome připojený přes místa -> připojit k serveru není připojený ale pracuje se s ním vzdáleně. Proto je samozdřejmě lepší mít ho připojen pomocí smbmount sic je to náročnější na přenosovou kapacitu.

Zkuste zjistit zda opravdu dojde ke změně souboru v čase na serveru během vaší práce, či je to milné zjištění.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #13 kdy: 13 Prosince 2006, 21:41:00 »
Zdravim, tenhle problem mam take, ale ne tak casto, jak popisuje Gwyn - podle toho, co jsem vypozoroval mi to delaji vpodstate jen KDE aplikace bezici na Gnome. Cas souboru a ani jeho velikost se nemeni.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

LS

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 13 Prosince 2006, 21:52:28 »
...Pro jistotu znovu píšu příkaz pro mount.

Co udela v tento konfiguraci "-t smbfs" misto "-t cifs" ? U me to chodi.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #15 kdy: 13 Prosince 2006, 21:53:51 »
Citace: lukas.svoboda
...Pro jistotu znovu píšu příkaz pro mount.

Co udela v tento konfiguraci "-t smbfs" misto "-t cifs" ? U me to chodi.
To dela problemy s diakritiku win/linux :( Jinak bych pouzival i smbfs, ale donutit smbfs pro nasledne spravne zobrazeni cestiny v Gnome se mi nepodarilo :(
Stiskni CTRL + W ...

Pavelp

• Host
« Odpověď #16 kdy: 13 Prosince 2006, 22:01:03 »
smb.conf:
unix charset = ISO8859-2
display charset = ISO8859-2
dos charset = CP852

Je nastaveno ?

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #17 kdy: 13 Prosince 2006, 22:03:48 »
Citace: Pavelp
smb.conf:
unix charset = ISO8859-2
display charset = ISO8859-2
dos charset = CP852

Je nastaveno ?
Je a to i v ruznych kombinacich a doinstalacich a kompilacich pro cp1250 atd.
Uz se to tu resilo nekolikrat a vysledek byl ten, ze se misto smbfs pouzilo cifs

Ony se totiz v pripade spravneho nastaveni zobrazi temer vsechny znaky ... temer. A ty co se nezobrazi zpusobi, ze zmizi cele adresare a soubory, kde se tento mizejici znak nachazel
Stiskni CTRL + W ...

Gwyn

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 15 Prosince 2006, 10:08:44 »
Děkuji všem za odpovědi.Problém jsem nakonec 100% vyřešil a opravil jsem tím i chybné zobrazování češtiny v připojeném oddílu (o kterém jsem se ani nezmiňoval)

Můj popis řešení:
Strýček google poradil, že protokoly, (samba a sambaclient) by měli být stejné. Tzn. pokud se na serveru používá ke sdílení prtokol cifs, měl by klient také použít cifs.

V mém případě používá starý smbfs, takže jsem zvolil tuto variantu.
#km.weby
sudo mount -t smbfs -o iocharset=utf8,codepage=cp852,umask=0000,uid=1000,gid=1000,username=jindra,password=xxx //km/weby /media/km/km.weby/

přičemž (opět strýček google poradil) by určení znakové sady mělo být hned na začátku, jinak to prý dělá neplechu.

Zatím jsem žádný problém s mizením adresářů, ani souborů nespozoroval.
Pro jistotu jsem si (přez WIN) udělal soubor ěščřžýáíéůú.txt a v ubuntu ho v pořádku vidím.

Ještě jednou všem děkuji za odpovědi.

J.K (Gwyn)

LS

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 15 Prosince 2006, 10:30:06 »
Super, dekujeme za informaci. Myslim ze vase poznatky vyuzijeme pro jeden z bodu FAQ.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.