Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak bootovat z diskoveho oddilu (Partition) a ne z MBR? (VYŘEŠENO)  (Přečteno 3092 krát)

dedek

• Návštěvník
MAm multiboot stroj s vlastnim boot managerem v MBR (respektivě v první stopě).
Instalace UBUNTU mi atomaticky prepsala MBR Grubem, ktery nezavádi korektne Windows.
Opravit boot manager umim, ale neumim donutit GRUB aby se přestěhoval z MBR do boot recordu např. třetího diskového oddílu, kde je naistalovám UBUNTU.
S Debianem který se při instalaci zeptá jestli chci grub do mbr nebo do boot recordu oddílu mi "externí" boot manager chodí bez problému.
Netrrvám na to mít grub, jestli někdo ví jak nacpat do BR oddílu třeba LILO, i tak dobře.

filo

• Aktivní člen
  • *
jak bootovat z diskoveho oddilu (Partition) a ne z MBR? (VYŘEŠENO)
« Odpověď #1 kdy: 12 Prosince 2006, 12:35:22 »
Citace: dedek
Instalace UBUNTU mi atomaticky prepsala MBR Grubem, ktery nezavádi korektne Windows.
Tohle dělá instalace z LiveCD, z AlternateCD se zeptá, kam ten grub umístit.
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #2 kdy: 12 Prosince 2006, 13:57:02 »
Citace: dedek
...Instalace UBUNTU mi atomaticky prepsala MBR Grubem, ktery nezavádi korektne Windows...
Nevim, proc by Grub nemel korektne zavadet Windows. Osobne jsem takto nastavoval bootovani nejmene na 50 pocitacich.

I LiveCD vam pri instalaci (v poslednim kroku, nez spustite vytvareni filesystemu a kopirovani souboru) dava moznost si zvolit, kam se ma Grub nainstalovat.

Postup instalace Grubu do boot sektoru oddilu (tedy ne do MBR disku) je popsan napriklad zde.

dedek

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 13 Prosince 2006, 00:32:43 »
Díky moc za rychlé řešení. Grub nezaváděl korektně WinXP, protože asi neskrýval všechny primární nepoužité oddíly a tudíž mi pomíchal ya běhu  dvě instalace WinXP na jednom disku (ostrá pracovní a pokusná testovací)
Už je to OK, podle návodu na instalaci Grubu do Boot sektoru to už byla hračka a tak v pohodě bootuji z boot manageru, který funguje korektně cokoliv!

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 13 Prosince 2006, 13:29:10 »
Citace: lukas.svoboda
I LiveCD vam pri instalaci (v poslednim kroku, nez spustite vytvareni filesystemu a kopirovani souboru) dava moznost si zvolit, kam se ma Grub nainstalovat.
Martin Tesař dělal takovou minirecenzi Kubuntu 6.10 a píše, že z LiveCD to nastavovat nejde.
http://www.abclinuxu.cz/clanky/recenze/kubuntu-6.10-edgy-eft-instalace-ve-dvojim-stylu

LS

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 13 Prosince 2006, 13:52:17 »
Citace: filo
...Martin Tesař dělal takovou minirecenzi Kubuntu 6.10 a píše, že z LiveCD to nastavovat nejde...
Neverte vsemu, co napise nejaky Martin Tesar na abclinuxu.cz. Viz. screenshot. Misto (hd0) tam lze nastavit cokoliv.

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 13 Prosince 2006, 22:10:15 »
Neverte vsemu, co napise nejaky Martin Tesar na abclinuxu.cz. Viz. screenshot. Misto (hd0) tam lze nastavit cokoliv.
No, rozhodně tady nechci spouštět nějaký flame, ale screen je z Ubuntu a Tesař instaloval Kubuntu.
Kubuntu Live 6.10 jsem jednou zkusmo instaloval i já a taky se mi zdálo, že instalátor nenabízel u Grubu partition, ale ruku do ohně za to nedám a zkoušet znova se mi to už nechce, na to je to příliš malicherná záležitost ;)

LS

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 13 Prosince 2006, 22:12:49 »
Kubuntu nemam, ale neverim ze by tam takhle podstatna vec nebyla. Zitra to schvalne vyzkousim.

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 13 Prosince 2006, 22:49:55 »
Kubuntu nemam, ale neverim ze by tam takhle podstatna vec nebyla. Zitra to schvalne vyzkousim.
Díky, já už na to nemám morální sílu - mám za sebou 2 live a 4 instalace z alternate a jsem rád, že jsem rád ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.