Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Koš na flashdisku  (Přečteno 8250 krát)

pripinacek

• Návštěvník
Koš na flashdisku
« kdy: 11 Ledna 2011, 16:22:36 »
Koš na flashdisku v ubuntu 10.10 (nautilus) lze mazat pouze kliknutím na příkaz vysunout-vysypat...?
Pokud první nekliknu na vysunout - vysypat a kliknu na odpojit nebo vytáhnu natvrdo flashdisk, tak po opětovném připojení flashdisku už koš nenabídne možnost vysypání...

V Debian sid xfce mi thunar maže do koše na HDD a na flashdisku se místo hned uvolní, což je super a rád bych toto nastavení dosáhl i v nautilu a ubuntu 10.10. lze...????

« Poslední změna: 11 Ledna 2011, 16:26:09 od pripinacek »

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
Re: Koš na flashdisku
« Odpověď #1 kdy: 11 Ledna 2011, 17:04:23 »
Koš na flashce je adresář .Trash. Když ho smažeš, je vysypáno.

Přesouvání z flash na disk, kdykoli se maže, může být zdlouhavé.

http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 11 Ledna 2011, 17:08:00 »
Citace

To je fakt ale na druhou stranu když už mažu z Flash disku, tak vyloženě abych uvolnil místo na něm....tedy stejně se dostanu hned k ukonu vysypávání koše, takže časově jsme pak na stejné úrovni.
Fire's in my soul, steel is on my side

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 11 Ledna 2011, 17:11:35 »
Citace

To je fakt ale na druhou stranu když už mažu z Flash disku, tak vyloženě abych uvolnil místo na něm....tedy stejně se dostanu hned k ukonu vysypávání koše, takže časově jsme pak na stejné úrovni.

pepéé: Nerozumíme si: Přesun z mojí flashky do počítače rychlostí 3 MB/s je opravdu podstatně pomalejší, než když se na ní vyhodí soubory do koše.

Naproti tomu přesun souborů v rámci souborového systému obnáší jen přepis v alokační tabulce a je na flashce mnohem rychlejší, možná rychlejší než na disku.

pripinacek: Smazat soubor bez vyhození do koše jde také zkratkou shift+del.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

pripinacek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 11 Ledna 2011, 17:16:22 »
Chápu řešení shift+del i smazání ve složce /Trash, ale takhle to dědečkovi (75) nevysvětlím. Hledám řešení známého bugu... Zkoušel jsem na netu, i ve fóru... Pokud nevysunu a nesmažu koš už mi příště ta nabídka nenaskočí a flash se jen odpojí a volné místo zůstává plné..

U mě v thunaru se smazaný soubor přesune do trash:///
« Poslední změna: 11 Ledna 2011, 17:22:14 od pripinacek »

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 11 Ledna 2011, 17:32:10 »
Aha, rozumím.

Řešeno na LP: https://launchpad.net/ubuntu/+source/nautilus/+bug/12893

Když vytvoříš prázdný soubor .Trash , tak to asi přestane používat koš. https://launchpad.net/ubuntu/+source/nautilus/+bug/12893

pripinacek

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 11 Ledna 2011, 17:42:30 »
Prosím tedy o podrobnější vysvětlení jak na to.... V AJ to nepřelouskám... díky moc

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 11 Ledna 2011, 17:54:32 »
Otevřeš flashku,
menu prohlížeče souborů->zobrazit->skryté soubory,
smažeš adresář .Trash,
menu prohlížeče souborů->soubor->Vytvořit dokument -> Prázdný soubor
pojmenuješ ho jako .Trash.

Dále zkusíš něco smazat. Mělo by to nabídnout přímé smazání.

pripinacek

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 11 Ledna 2011, 18:25:14 »
Ano, flashdisk už funguje jak má... I když po vyhození souborů do koše natvrdo vytáhnu flashdisk, aniž bych kliknul na vysunout-vysypat, tak po znovuzapojení flashdisku a kliknutí na vysunout nebo i nově odpojit je nabídnuto vysypání koše...

super a mnohokrát díky....:-)

TAK NE NE .... chyba se objevuje stále... Flashdisk jsem zkusil naformátovat na ext4 původně byl FAT a položky vyhozené do koše na flash se mi zobrazují v hlavním koši i na ploše, ale po jejich vysypání z hlavního koše na flash stále zůstávají...

pouze mi ještě chybí u flashdisku nabídka obnovit vybrané položky. V hlavním koši jsou nahoře tlačítka obnovit nebo vyprázdnit...

« Poslední změna: 11 Ledna 2011, 18:43:45 od pripinacek »

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 11 Ledna 2011, 20:10:40 »
Flashdisk jsem zkusil naformátovat na ext4 původně byl FAT

Takže předpokládám, že jsi jej úspěšně naformátoval a obnovil jsi soubor .Trash?

a položky vyhozené do koše na flash se mi zobrazují v hlavním koši i na ploše, ale po jejich vysypání z hlavního koše na flash stále zůstávají...

Nerozumím. Můžeš tento jev popsat slovy "zkopírovat", "přesunout", "trvale smazat"?

pripinacek

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 11 Ledna 2011, 20:42:10 »
Tak vyřešeno

problém nebyl ve fyzickém odpojení flashdisku aniž bych vysypal koš...
problém nebyl ani v nautilu, ale mezi klávesnicí a monitorem..

ŠPATNĚ NAFORMÁTOVANÝ FLASHDISK chjooo (asi jsem stále formátoval jen oddíl nikoliv celý disk)

Teď funguje jak má :

UBUNTU GNOME
pokud vyhodím soubory do koše na flashdisku - fyzicky zůstanou v koši na fleshdisku (VE VLASTNOSTECH JE DISK PLNÝ) a zobrazí se mi i v koši na ploše
odtud mohu obnovovat nebo trvale mazat
pokud vytáhnu flashdisk bez vymazání koše natvrdo bez vysunout-vysypat - fyzicky zůstanou v koši na fleshdisku
po novém zasunutí flashdisku se koš na ploše zase zaplní a mohu tedy obnovit nebo trvale smazat kdykoliv potom a prázné místo uvolnit
svůj koš si na fleshdisku tedy nosím ssebou...

DEBIAN XFCE
u mě v debian xfce se při zobrazení ve vlastnostech uvolňuje místo na flesh hned a smazaný soubor se maže (přesouvá a celkem dlouho) do koše na HDD (VE VLASTNOSTECH JE DISK PRÁZDNÝ)
pokud flashdisk odpojím a chci daný soubor obnovit, tak systém hlásí, že nemá kam obnovit.. - což znamená, že ho opravdu při mazání přesunul na HDD
pokud fleshdisk znovu připojim a chci obnovit, tak zase DLOUHO OBNOVUJE přesouvá zpět z HDD na flashdisk...

Děkuji za ochotu a trpělivost

« Poslední změna: 12 Ledna 2011, 21:31:52 od pripinacek »

aloisam

• Host
« Odpověď #11 kdy: 11 Ledna 2011, 21:21:41 »
Otevřeš flashku,
menu prohlížeče souborů->zobrazit->skryté soubory,
smažeš adresář .Trash,
menu prohlížeče souborů->soubor->Vytvořit dokument -> Prázdný soubor
pojmenuješ ho jako .Trash.

Dále zkusíš něco smazat. Mělo by to nabídnout přímé smazání.

tak tohle funguje, jen u mně se vytvoří složka .Trash-1000, tj i soubor..

ale stejně nechápu rozdíl mezi vysunout/odebrat, a hlavně proč se při volbě odebrat nenabídne vysypání koše..

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 12 Ledna 2011, 13:44:16 »
ale stejně nechápu rozdíl mezi vysunout/odebrat, a hlavně proč se při volbě odebrat nenabídne vysypání koše..

Já taky ne. U flashky se mi zobrazuje obojí. U ext. disku jen "Odebrat". U Kindlu obojí, ale funguje jen volba "Vysunout", volba "Odebrat" zlobí. U foťáku zase jinak.  Zírám.

ajka.ja

• Aktivní člen
  • *
    • utancovatse
« Odpověď #13 kdy: 11 Března 2011, 16:58:26 »
me ted zase nejde kos smazat. jsem u toho dost zoufala, proste nic. Kdyz si to otevru jako root, je u neho zamecek...:-(
co s tim?dik

Edit: vymekla jsem a flashku zformatovala. to funguje :-) ten kos je fakt pekna blbost....
« Poslední změna: 11 Března 2011, 17:49:09 od ajka.ja »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #14 kdy: 11 Března 2011, 17:39:49 »
Nebolo by jednoduchsie pridat do kontextovej ponuky(pravy klik) polozku "odstranit" bez pouzitia kosa a naucit ju dedka pouzivat?
Okno nautila-upravit-predvolby, karta spravanie-kos-ponukat prikaz odstranit ktory nepouziva kos.

[attachment deleted by admin]
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

joachim

• Host
« Odpověď #15 kdy: 11 Března 2011, 19:01:03 »
Označit soubory na smazání a potom Shift+Delete   (Pozor, maže bez koše).

ajka.ja

• Aktivní člen
  • *
    • utancovatse
« Odpověď #16 kdy: 11 Března 2011, 19:06:58 »
me ten kos nesel smazat ani tak, taky jsem to zkousela - to uz je jedno...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.