Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kvalita tisku  (Přečteno 3628 krát)

Lukic

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 48
Kvalita tisku
« kdy: 11 Ledna 2011, 19:17:25 »
Zdravím Linuxáci,

mám dotaz. A vzhledem k vytíženosti nemám moc čas googlit. Pořídil jsem si tiskárnu Canon pixma MG 5150. Asi po hodině jsem si ji rozjel ubuntu 10.10. Googlit a googlit
 ;D . Ale chci se zeptat existuje nějaké nastavení na kvalitu tisku? Abych mohl šetřit barvy. Na widličkách to jde v nastavení tiskárny. Ale nevím jak to udělat tady. Nechci aby mi to dávalo na text zbytečně plnou dávku černý, když stačí prakticky poloviční a čitelnost je stále stejná. Moc díky za pomoc

S pozdravem Lukic

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6506
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Kvalita tisku
« Odpověď #1 kdy: 11 Ledna 2011, 19:39:57 »
Ked das system-sprava-tlac a tam vlastnosti tlaciarne-moznosti tlaciarne-mod tlace tak to nefunguje?

[attachment deleted by admin]
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 22.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Lukic

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 48
Re: Kvalita tisku
« Odpověď #2 kdy: 11 Ledna 2011, 19:45:01 »
Mám tam pouze toto. Taky jsem se tam díval a právě jsem v tomto nastavení nic nenašel..

[attachment deleted by admin]

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: Kvalita tisku
« Odpověď #3 kdy: 11 Ledna 2011, 20:48:27 »
Pri tlači vždy býva možnosť, že draft.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Lukic

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 48
Re: Kvalita tisku
« Odpověď #4 kdy: 12 Ledna 2011, 14:09:06 »
Ale kde ji najdu??? Já fakt teda nevím. Nemůžu nikde najít možnost pro snizeni DPI tisku... Fakt nikdo nevíte?

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6506
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Kvalita tisku
« Odpověď #5 kdy: 12 Ledna 2011, 14:13:09 »
DPI mas na vrchu v tom obrazku co si poslal. Ovsem ked tak na to pozeram tak kazda tlaciaren ma ine volby tlace.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 22.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Lukic

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 48
Re: Kvalita tisku
« Odpověď #6 kdy: 12 Ledna 2011, 14:15:45 »
Ano mam DPI navrchu, ale nemůžu ho změnit. Mám tam pouze 600 dpi a nelze to změnit. Ovladače jsem stahoval z Ofic stránek Canonu, kde byly v balíku DEB. Možná by to chtělo něco přepsat v nich, ale netuším kde je najdu

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6506
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Kvalita tisku
« Odpověď #7 kdy: 12 Ledna 2011, 16:27:19 »
V ubuntu niesu ovladace? Na ktorych by boli nastavenia ako v tom mojom obrazku.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 22.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Lukic

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 48
Re: Kvalita tisku
« Odpověď #8 kdy: 13 Ledna 2011, 16:28:06 »
Co se týče mé tiskárny, tak je nemohu nalézt. Prolez jsem všechno snad už. Ale prostě mám nastaveno v základu 600 DPI a nemůžu to změnit. Mě by úplně stačilo 300 DPI.... ale nevím kde. V nastavení tiskárny mě to nejde

Filip Dominec

  • [Proplesk] [Piškot]
  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1157
Re: Kvalita tisku
« Odpověď #9 kdy: 13 Ledna 2011, 17:06:35 »
Co se týče mé tiskárny, tak je nemohu nalézt. Prolez jsem všechno snad už. Ale prostě mám nastaveno v základu 600 DPI a nemůžu to změnit. Mě by úplně stačilo 300 DPI.... ale nevím kde. V nastavení tiskárny mě to nejde

Možná se pletu, ale myslím si, že pokud tam dáš místo 600 DPI třeba 300 DPI, neušetříš inkoust. Jen to bude dělat zubaté okraje. Víc než 600 asi tvoje tiskárna neumí. Naopak snižovat DPI podle mého nemá smysl. Nechme 600 DPI.
« Poslední změna: 13 Ledna 2011, 17:10:06 od Filip Dominec »
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Lukic

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 48
Re: Kvalita tisku
« Odpověď #10 kdy: 13 Ledna 2011, 17:30:24 »
Tož dobrá, díky za radu.. jinak podle manuálu umí moja tiskárna mnohem víc DPI na pikolitr kapičky inkoustu... každopádně díky za rady  a za Váš čas :)

Banhof

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Banhofův debilníček
Re: Kvalita tisku
« Odpověď #11 kdy: 21 Března 2011, 22:53:50 »
Ahoj, nastavení kvality atd tam jsou, jen nejsou v systémových dialozích!! Trvalo mi snad 3 hodiny, než jsem na to přišel, takže se chci s Vámi podělit. Dal jsem to i na wiki, ale nemám čas to nějak extra editovat.
Takže,stačí použít příkaz cngpij -P MG5100_series (kupodivu ani není potřeba sudo). Zobrazí se takové pěkné okýnko, kde se dá nastavit všechno možné, včetně kvality. Za ten příkaz vlož název souboru, co chceš vytisknout, takže něco jako cngpij -P MG5100_series test.ps. Je to docela opruz, protože se to nedá nikam uložit jako předvolba. Ale lepší, než nic.
« Poslední změna: 21 Března 2011, 23:01:01 od Banhof »
Kód: [Vybrat]
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.1 GED/CS D- s: !a E---- W++ N+ ?o K- w--- O-- M- V- PS+++ PE+ Y PGP+ t? 5? x? R-- !tv b++ DI+ D+ G e !h r-- y-- ------END GEEK CODE BLOCK------

mates-cv

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
Re:Kvalita tisku
« Odpověď #12 kdy: 22 Září 2013, 10:07:32 »
Zdravím, používám GNOME a na horní panel mám přidanou ikonku s tímto příkazem. Stačí na tu ikonku přesunout zvolený soubor co chci tisknout, nastavit tisk a už to jede. Nevýhoda je, že to tiskne celý soubor.

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.