Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Poplatky z paměťových médií  (Přečteno 13728 krát)

richard

• Aktivní člen
  • *
Poplatky z paměťových médií
« kdy: 12 Prosince 2006, 13:36:00 »
Od nového roku se budou platit poplatky OSE z paměťových médií proč když používám ubuntu, fotím, píšu texty, atd mám přispívat na Pilarovou Gota, atd.? Kdy se začne platit OSE za tužku a papír, protože můžu opsat něco na co jsou autorská práva, možná, že se jednou bude platit za každé narozené dítě, protože má taky paměť. Zajímalo by mě jestli se dá zajistit, aby příslušná část poplatků připadla komunitě ubuntu?

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #1 kdy: 12 Prosince 2006, 13:41:37 »
Bohuzel takhle je to se vsim.

V cene zbozi v supermarketu je zahrnuta ztrata prodejce zpusobena kradezemi.
V cene jizdenky na MHD je zahrnuta ztrata dopravce zpusobena cernymi pasazery.

Muzeme s tim nesouhlasit, muzeme protestovat, ale to je tak vsechno, co s tim muzeme delat.

Jere

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 12 Prosince 2006, 13:55:07 »
Neni ten titulek trosku zavadejici?

Jen bych doplnil Lukase: Muzeme lobovat u svych poslancu, ale na rovinu - je to zbytecne, lobbing druhe strany je nesrovnatelne mocnejsi ;)

Ondřej Surý

• Host
« Odpověď #3 kdy: 12 Prosince 2006, 14:10:53 »
Já bych zase neházel flintu do žita. Pokud budeme dělat mlčící masu, tak se s tím težko něco stane, a naopak historie už mnohokrát ukázala, že i jednotlivec dokáže ve společnosti udělat obrovské změny.

Mě osobně rozčiluje každý měsíc má vyplatní páska, ale to jsou alespoň peníze, které jdou státu, nicméně však nerozumím, proč bych měl odvádět daně (co jiného to je?) nějakým divným soukromým skupinám a organizacím.

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #4 kdy: 12 Prosince 2006, 14:11:34 »
Poplatky se budou platit protože skoro každý vypaluje nelegální software.
Až budete platit tyto poplatky tak máte vlastně jakýkoliv software zaplacený i zdaněný, takže => fire at will.
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #5 kdy: 12 Prosince 2006, 14:21:00 »
Zlaté časy už minuly.
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Krígl

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 12 Prosince 2006, 14:32:00 »
Citace: lukas.svoboda
V cene zbozi v supermarketu je zahrnuta ztrata prodejce zpusobena kradezemi.
V cene jizdenky na MHD je zahrnuta ztrata dopravce zpusobena cernymi pasazery.

Muzeme s tim nesouhlasit, muzeme protestovat, ale to je tak vsechno, co s tim muzeme delat.
Krádeže v molochu jsou nesrovnatelné, co se týče přirovnání k MHD, pak by byla vhodná analogie plošná přirážka na všechny způsoby dopravy, včetně koruny z každého litru benzínu, poplatku z koupeného bicyklu a nejspíš i z každého páru bot.

Je možné napsat svému poslanci (mít řádné trvalé bydliště, asi bych se k tomu dokopal sám, byť nejsem ten typ, takhle ani nevím, komu bych vlastně měl psát) a vzhledem k tomu, kolik lidí a firem tohle nevybíravě zasáhne, dá se čekat, že protesty budou o něco účinnější, než jak naznačuješ. Leckteré podnikání má ze zákona povinnost různého zálohování a uchovávání záznamů x let nazpátek, takže spousta podniků bude protestovat z lepší posice než pár naštvaných linuxáků.
Taky se z toho stalo politické střelivo například pro Zelené, byť jejich návrh je vlastně ještě hnusnější (což mě zrovna u téhle strany vlastně nepřekvapuje, ale já je holt nesnáším). Asi se nedá čekat zrušení zákona, nicméně Tvůj defétismus mi přijde předčasný, nezapomeň, že drtivá většina lidí to v tom dubnu nebo květnu nezaregistrovala a pořádný odpor se zvedl až teď. Pokud se třeba, jak stále doufám, jednotlivé strany našeho churalu nedohodnou na společné vládě a přijdou předčasné volby, zopakujeme si ještě jednou tu výhodnou situaci, která normálně nastává jednou za čtyři roky - ta banda shlédne ze svých výšin mezi potenciální voličstvo a bude se snažit zjistit, co by jim mohlo zajistit nějaké hlasy.
Nepropásněme tu šanci.
Neutoneš dvakrát v téže řece.

Krígl

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 12 Prosince 2006, 14:39:21 »
Citace: duckd
fire at will.
No, mě stačí nepoužívat jeho software, ke střelbě se uchylovat nebudu, zvlášť když s tímhle zákonem nemá nic společného, vystačím s exorcismem (format c: + boot linuxové instalačky), kromě toho se všeobecně používá Bill, ne Will. A i když k němu člověk může cítit nechuť, není zdvořilé ho psát s malým na začátku, to se dělalo s "němci" po druhé světové.
Neutoneš dvakrát v téže řece.

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 12 Prosince 2006, 15:44:48 »
S těma firmama je to dobrej nápad. Pracuju ve zkušebně, archivujeme 0,5 -5 GB dat z každé zkoušky, dále záložní kopie, videozáznamy pro zákazníky. To by mohlo za rok hodit slušnej peníz. Zkusím to nahodit.

Martin Bajer

• Návštěvník
    • http://fict10n.net/
« Odpověď #9 kdy: 12 Prosince 2006, 17:37:27 »
Citace: Ondřej Surý
Mě osobně rozčiluje každý měsíc má vyplatní páska, ale to jsou alespoň peníze, které jdou státu, nicméně však nerozumím, proč bych měl odvádět daně (co jiného to je?) nějakým divným soukromým skupinám a organizacím.
Nerad beru iluze, ale stát je také soukromá firma. Z peněz, které odevzdáte na daních se zpět na veřejné služby nevrací velmi pravděpodobně ani koruna. Napr. v USA jdou vybrané peníze výhradně na splácení dluhu vůči FED.
060514_David.Icke-newsletter
Aaron Russo - America From Freedom to Facism

Martin Bajer

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 12 Prosince 2006, 18:05:41 »
Citace: Krígl
...a přijdou předčasné volby, zopakujeme si ještě jednou tu výhodnou situaci, která normálně nastává jednou za čtyři roky - ta banda shlédne ze svých výšin mezi potenciální voličstvo a bude se snažit zjistit, co by jim mohlo zajistit nějaké hlasy.
Nepropásněme tu šanci.
Volby jsou jen ohromná iluze - že něco volíš. Ve skutečnosti vůbec nemáme (nemáš) volební právo. Volební právo má stínová identita - firma - občan, kterou založil stát při narození člověka. Jméno té stínové identity se píše velkými písmeny, protože je to firma, např. "Jan NOVÁK" (OP, ŘP, oddací list, ..., všude kde jde o peníze). Na rodném listu je ale uvedeno "Jan Novák". Na "Jana Nováka" nelze aplikovat komerční právo (Maritime Admiralty Law), proto se děje takovýto podvod. ;-( Stát je soukromá firma, a vláda jsou jen zamestnanci, kteří v podstatě o ničem nerozhodují.

Jenda

• Stálý člen
  • **
    • http://launchpad.net/people/jenda
« Odpověď #11 kdy: 14 Prosince 2006, 09:55:40 »
Čeština, jako jeden z mála jazyků má pro tento poplatek jiný pojem než daně: berně. Zatímco daně člověk odevzdává dobrovolně na "veřejnou službu" státu (alespoň v průměrném mínění), berně jsou od něj brány nedobrovolně. Je to základní rozdíl mezi demokracií a diktaturou (jakéhokoli typu).
(Pokud argumentujete, že daně neplatíte dobrovolně, zvažte, že jednak nejde o platit/neplatit ale o platit a mít stát a nebo neplatit a nemít stát, a jednak o přání většiny).
Navštivte nás na IRC: #ubuntu-cz @ irc.freenode.net
K mání trika a samolepky Ubuntu - případní zájemci nechť se mi ozvou.

Jenda

• Stálý člen
  • **
    • http://launchpad.net/people/jenda
« Odpověď #12 kdy: 14 Prosince 2006, 10:02:23 »
Citace: fict10n
Volby jsou jen ohromná iluze - že něco volíš. Ve skutečnosti vůbec nemáme (nemáš) volební právo. Volební právo má stínová identita - firma - občan, kterou založil stát při narození člověka. Jméno té stínové identity se píše velkými písmeny, protože je to firma, např. "Jan NOVÁK" (OP, ŘP, oddací list, ..., všude kde jde o peníze). Na rodném listu je ale uvedeno "Jan Novák". Na "Jana Nováka" nelze aplikovat komerční právo (Maritime Admiralty Law), proto se děje takovýto podvod. ;-( Stát je soukromá firma, a vláda jsou jen zamestnanci, kteří v podstatě o ničem nerozhodují.
Meh.
Alespoň teoreticky je stát veřeností najatá služba. Platíme ji formou daní a ona za nás přebírá leckerou zodpovědnost. To že tomu tak není, je jiná skutečnost. Soukromý podnik to ale z definice není.
Navštivte nás na IRC: #ubuntu-cz @ irc.freenode.net
K mání trika a samolepky Ubuntu - případní zájemci nechť se mi ozvou.

Martin Bajer

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 14 Prosince 2006, 11:12:49 »
Citace: Jenda
Alespoň teoreticky je stát veřeností najatá služba.
Ja si rozhodně nikoho nenajímal. Jak ty si najímáš státní služby? jak si představuješ, že si "veřejnost" najímá >stát< ?

Platíme ji formou daní a ona za nás přebírá leckerou zodpovědnost. To že tomu tak není, je jiná skutečnost.
To je zcela naivni představa-iluze. Také jsem tomu věřil, dokud jsem neznal fakta.

Soukromý podnik to ale z definice není.
Stát je soukromý podnik (korporace), o tom není naprosto žádných pochyb.
Nevím jakou defninici máš na mysli. Např. muj tata (narozen 1937) se ve škole učil, ze "stát je organizované násilí skupiny na jednotlivci". To není vtip ;-)

Martin Bajer

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 14 Prosince 2006, 11:29:23 »
Zatímco daně člověk odevzdává dobrovolně na "veřejnou službu" státu (alespoň v průměrném mínění), berně jsou od něj brány nedobrovolně. Je to základní rozdíl mezi demokracií a diktaturou (jakéhokoli typu).
Kdyby se daně odevzdávaly dobrovolně, tak je na finančním úřadu kasička s nápisem: dobrovolné příspěvky na veřejné blaho.
Diktatura znamená, že někdo někomu něco diktuje.

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #15 kdy: 14 Prosince 2006, 11:35:44 »
Čeština, jako jeden z mála jazyků má pro tento poplatek jiný pojem než daně: berně.
N-e-m-á.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #16 kdy: 14 Prosince 2006, 11:52:33 »
nema, ale mel ;)

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #17 kdy: 14 Prosince 2006, 12:01:15 »
Citace: lukas.svoboda
nema, ale mel ;)
Ale to já přece vím, odkazoval jsem to v druhém písmenku ;) Já jen, aby bylo jasno, co se zde píše. Přeci jen jsme již téměř o 60 let jinde...

Luban

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 14 Prosince 2006, 12:46:58 »
Vadí mi, když někdo ze mě děla předem zloděje!
To, že vypálím fotky dětem z tábora a zaplatím poplatek OSE mě pěkně nabíra :o.
Chystám se napsat svému senátorovi a poslanci. Vím, že to bude asi houby platné, ale nemíním držet hubu.
Hudbu a filmy nestahuji a soft jsem měl v drtivé většině i na win (včetně vlastních win98).
Platím řádně daně, nijak nízké, a platit partičce "umělců" za něco, co jim nepatří (fotky a další moje data považuji za své duševní vlastnictví), jen tak nezkousnu :o.

Navíc tu hloupu vyhlášku vydalo ministerstvo kultury, které si jaksi zapomnělo zamést před vlastním prahem :).

CHACAL

• Návštěvník
    • http://www.shibumi.org/eoti.htm
« Odpověď #19 kdy: 14 Prosince 2006, 14:08:14 »
...
vypalny, co jinyho by to bylo :-D
Hrozna je predstava, ze by lide chodili otravovat, i kdyz nic nechteji.
;-)

Ondřej Surý

• Host
« Odpověď #20 kdy: 14 Prosince 2006, 14:20:16 »
Citace: fict10n
Stát je soukromý podnik (korporace), o tom není naprosto žádných pochyb.
Ne, to se pletete, Česká Republika je největší neziskovka na světě :-).

Skeletonix

• Host
« Odpověď #21 kdy: 14 Prosince 2006, 17:57:15 »
:-)

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 15 Prosince 2006, 12:42:31 »
Stát je monopol, chtělo by to konkurenci a nejen o volbách, kdybych si mohl vybrat, kterému statu budu platit, museli by se alespoň trošičku snažit.

nojvirt

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 15 Prosince 2006, 14:08:12 »
richard: mas moznost - v ramci EU
Ubuntu od 5.04...

"My howercraft is full of eels!!"

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #24 kdy: 15 Prosince 2006, 14:34:11 »
Hmm a časem budou reklami typu: Buď Slovák, máme nižší daně a poskytujeme elektrickou dečku za včas dodané daňové přiznání :)
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.