Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Potíže s rozlišením monitoru při instalaci [vyřešeno]  (Přečteno 2758 krát)

Alfred

• Návštěvník
Potíže s rozlišením monitoru při instalaci [vyřešeno]
« kdy: 12 Prosince 2006, 13:59:37 »
Chtěl jsem si vyzkoušet distribuci UBUNTU, ale narazil jsem na problém. Po nabootování z CD a nastavení úvodních parametrů (jazyk, rozložení klávesnice a rozlišení obrazovky) se mi správně nastaví rozlišení a během startu systému je vše v pořádku. Po dokončení se bohužel přepne do rozlišení VGA. V dialogu nastavení rozlišení nejde přepnout na jiné a ani nejde změnit obnovovací frekvence. V tomto rozlišení bohužel nejde provést instalace na disk, protože dialogová okna instalace jsou vidět jen z části. Grafickou kartu Matrox Millenium G200 to identifikuje správně. PC (PIII 733, 256, G200) je sice stará šunka, ale to by snad nemělo mít vliv. Dá se někde nastavit parametry monitoru a přestavět rozlišení v Live? Na jiném počítači (P4, 512, Radeon 9250SE)  to CD fungovalo správně. Co s tím?
« Poslední změna: 28 Října 2007, 11:17:29 od Anna Taliánová »

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Potíže s rozlišením monitoru při instalaci
« Odpověď #1 kdy: 12 Prosince 2006, 14:03:02 »
Jiste, muzete upravit konfiguraci v /etc/X11/xorg.conf a restartovat Xserver. Zkuste zmenit povolena rozliseni nebo frekvence monitoru.
« Poslední změna: 28 Října 2007, 11:17:42 od Anna Taliánová »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 12 Prosince 2006, 14:12:29 »
Citace: lukas.svoboda
Jiste, muzete upravit konfiguraci v /etc/X11/xorg.conf a restartovat Xserver. Zkuste v tomto souboru treba zmenit ovladac graficke karty z "ati" na "radeon", nebo zmente povolena rozliseni.
G200 je Matroxka, takže to nebude ono. :)

Rozlišení zkuste nastavit klávesami CTRL+ALT+ + nebo -
Koukněte na: http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4153 v sekci "4. Nastavení monitoru".

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #3 kdy: 12 Prosince 2006, 14:20:40 »
Aha, omlouvam se, diky. Zahledl jsem jen tu zminku o radeonu 9250 na konci. Upraveno.

Alfred

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 15 Prosince 2006, 05:39:05 »
Tak jsem na to přišel. U počítače co měl tyto potíže s rozlišením používám přepínač který mi umožňuje mít na 2 PC jeden monitor, klávesnici a myš. Jde o elektronický přepínač Rolline. Win XP i Mandriva 2005 LE (ani Mandrake 9.1) s tím nikdy neměly žádné potíže.
Včera jsem nainstaloval Ubuntu takže jsem přepínač odpojil, a nainstaloval. Když jsem to vrátil znovu přes přepínač, tak je to zas jen VGA rozlišení bez možnosti jiného nastavení. Dá se ubuntu vnutit jaké má používat rozlišení nebo si vždy detekuje připojený monitor a provede nastavení?
« Poslední změna: 28 Října 2007, 11:21:02 od Anna Taliánová »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 15 Prosince 2006, 07:00:42 »
Koukněte se do návodu Lukáše Svobody Ubuntu 6.10 (edgy) o příspěvek výše. Tuším, že to řeší bod 4.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Alfred

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 16 Prosince 2006, 08:55:12 »
Asi jsem pako, ale nemůžu to najít. Pod čím to mám hledet?

donny

• Závislák
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.