Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace win k linuxu  (Přečteno 1016 krát)

soky

• Návštěvník
Instalace win k linuxu
« kdy: 14 Ledna 2011, 17:24:10 »
Háj borci, všude vždy čtu jak lehké je instalovat Linux k windowsu, přes wubi, přes live instalaci atd. Chtěl bych se teda zeptat, jak mohu instalovat win k Linuxu? Disk mám navíc zformátovaný celý pro Linux. Je nějaký návod jak to provést? Virtuálně mám sice win nainstalovaný, ale znáte to, moc aplikací tam nejde, tak bych ho potřeboval dostat nějak jak se říká na dualboot. Dík za radu, nebo odkaz.

James(CZ)

• Aktivní člen
  • *
  • Když Linux, tak Ubuntu.
Re: Instalace win k linuxu
« Odpověď #1 kdy: 14 Ledna 2011, 17:48:03 »
no, to dost dobře nejde. Musí se provést klasická instalace ;) Pozor na ni, MS bez zeptání přepíše zavaděč a nedostanete se tak k Ubuntu (budete muset opětovně obnovit zavaděč , což není jednoduché až tak, ale Ubuntu bude poté zas přístupné a nic se v něm nezmění), navíc budete muset vytvořit oddíl na stávajícím disku, což je časově náročné a nebezpečné poměrně.

Lepší je vždy nainstalovat Windows a pak jakýkoli Linux, ten ti sice taky přepíše zavaděč, ale je dostupný i Windows, ale hold co bychom chtěli od Microsoftu, že ;) Ten vše smaže, zablokuje hlava nehlava...
Ubuntu 22.04.01 LTS CZ
PC ASUS ROG Strix G10DK - AMD Ryzen 5 5600X, NV GeForce GTX 1660 Super, 32 GB RAM, 512 GB SSD

soky

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 14 Ledna 2011, 17:58:29 »
Děkuji za odpověď, škoda, že jsem to nevěděl dřív. Win už raději nechci..

vmonkey

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 15 Ledna 2011, 08:41:41 »
Já jsem taky instaloval nejdřív Linux a pak teprve Win... Udělal jsem to tak, že nejdřív jsem v GParted rozdělil disk a vytvořil jsem tam oddíl s NTFS formátovánim. Pak při instalaci Winů jsem vybral, aby se instalovaly na tento oddíl. A pak už jenom chybělo obnovit GRUB (viz. http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova).
Pokud to nakonec dělat budeš, tak si dej pozor, aby sis v tom GParted nezformátoval nebo nesmazal nějaká potřebná data z disků.
Ubuntu 14.04, Acer Aspire v15 Nitro Black

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.