Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kódování v odeslaném e-mailu [Vyřešeno]  (Přečteno 1247 krát)

ftdolton

• Aktivní člen
  • *
Kódování v odeslaném e-mailu [Vyřešeno]
« kdy: 15 Ledna 2011, 20:20:54 »
Zdar,
stala se mi taková divná věc. Odeslal jsem mail a adresát mi odpověděl, že zpráva dorazila částečně nečitelná a pro ukázku připojil kopii. A skutečně, všechna písmena s diakritikou se změnila na jakési paznaky a patvary:
"Jenom drobnᠰozn᭫a na okraj: populᲮ?rostor pobl?Je᢫ova n᭬st?e p?"
V originále věta zní: "Jenom drobná poznámka na okraj: populární prostor poblíž Jeřábkova náměstí se píše .."
Takže jsem v nastavení Gmailu změnil kódování odchozích zpráv z "použít výchozí kódování textu" na "použít kódování Unicode (UTF-8)".
Protože zpětné info od adresáta dostanu až v pondělí, ptám se tedy - jestli by někdo nevěděl. Jestli to pomůže, příp. co se vůbec mohlo stát - takovou odezvu mám poprvé.
Díky
« Poslední změna: 17 Ledna 2011, 11:54:48 od ftdolton »
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

slavcok

• Aktivní člen
  • *
Re: Kódování v odeslaném e-mailu
« Odpověď #1 kdy: 15 Ledna 2011, 22:01:40 »
Ak chces byt na 100 percent isty, ze adresat precita tvoj email. Napis email cez office a spravu priloz aj ako prilohu.
Toshiba Satellite A305

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 16 Ledna 2011, 12:14:10 »
Ačkoliv UTF-8 je „jediné to správné”, je to defaultní kódování pro český jazyk, mnohé programy jej nezvládají (např. webové rozhraní seznam.cz). Nejvyšší pravděpodobnost správného doručení dosáhnete s nastavením ISO-8859-2. Alespoň v českých zemích.
Také by nebylo od věci zeptat se příjemce, co používá za mailového klienta a kde má schránku.

ftdolton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 17 Ledna 2011, 11:53:51 »
Zdravím a děkuji za reakce a rady.
Dneska mi adresát odpověděl, že po změně kódování na UTF-8 je mail normálně čitelný. Takže z téhle strany je to O.K. Není mi ale jasné proč po desítkách, stovkách odeslaných zpráv by mělo najednou vadit použití "výchozího kódování textu". Navíc pochopitelně nevím, zda jsem to měl takto nastavené od počátku a problém je spíše na straně příjemce, nebo zda se něco stalo na straně mojí. Vědomě jsem ale v Gmailu na Firefoxu předtím nic neměnil.
Co používají u nich přesně nevím (je to "ouřad"), ale mám pocit, že servery jsou na BSD a na jednotlivých stanicích uživatelů jsou blíže neurčené MS produkty. Až je navštívím, zkusím položit oko.
Jako obecně použitelná, byť trošku pracnější se mi zdá rada používat texťák.

Považuji za vyřešeno. Zdar!
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.