Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: hibernace jednoho os a spuštění druhého  (Přečteno 1839 krát)

TPol

• Návštěvník
hibernace jednoho os a spuštění druhého
« kdy: 21 Ledna 2011, 12:07:27 »
Dobrý den,
v článku "Průvodce po instalaci" na wiki.ubuntu jsem se dočetl: "Pokud provozujete počítač s více operačními systémy (Ubuntu a Windows), nikdy nehibernujte jeden systém a potom nespouštějte druhý. Riskujete ztrátu všech dat na svém disku. Toto varování platí, i pokud máte připojené disky druhého systému pouze jen pro čtení. "
Chtěl bych se zeptat čím je ovlivněno kdy se případně data stratí, z jakého důvodu a tak... Povedlo se mi omylem hybernovat Win7, dělat v Ubuntu, pak probudit Win 7 z hibernace a nic se naštěstí nestalo...
Díky

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
Re: hibernace jednoho os a spuštění druhého
« Odpověď #1 kdy: 21 Ledna 2011, 12:31:58 »
Nic se stát nemusí, ale teoreticky může; vzhledem k tomu, že obecně systém v rámci hibernace systému může zapsat stav systému před hibernací na disk způsobem, který není nikde explicitně a závazně definován, nelze vyloučit, že v rámci přístupu k takovému disku z jiného OS (zejména z widlí, které beztak kašlou na všechna pravidla, která nejsou jejich vlastní) může dojít ke ztrátě těchto dat a v důsledku toho i ke ztrátě konzistence celého fs.
Je to podobné pravidlo, jako že je zakázáno přejíždět dvojitou plnou čáru: to, že se při porušení tohoto pravidla párkrát nic nestane ještě neznamená, že se nic stát nemůže.
P.S.
Připojil sis v ubuntu ten disk s hibernovanejma widlema?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 21 Ledna 2011, 12:50:43 »
Spíš je problém zápis, čtení by mělo nejspíš být OK. Alespoň to je má zkušenost.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

GeBu

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 21 Ledna 2011, 12:55:47 »
Já jsem takto přišel o všechno: probouzel jsem PC do jiného systému. Ten uspaný systém totiž přistupoval na disk do toho druhého systému a tak ten disk vlastně nebyl odmontovaný. Druhý systém to chápal jako chyby na disku a vždy je opravoval až jednoho dne zhavaroval. Buď to bylo takto nebo oba systémy přistupovaly na externí disk a přišel jsem o data na to ext. disku. Anebo se mi stalo obojí. Už si nejsem jistý.

TPol

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 21 Ledna 2011, 13:41:44 »
to mka:Nejsem uplně zkušený uživatel takže nevim co přesně znamená termín připojit disk. Ale v ubuntu ten windows disk vždy rovnou vidím a otevtřu ho bez hesla. Ale v tomhle případě jsem na něj vůbec nepřistupoval, nečetl.

No výsledek z toho co píšete je asi radši v obou systémech pro jistotu zakázat hibernaci že...
Ideální by bylo kdyby GRUB nedovolil spustit jeden systém když druhý je hibernovaný, ale to bych chtěl asi moc :-)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #5 kdy: 21 Ledna 2011, 14:38:55 »
Spíš je problém zápis, čtení by mělo nejspíš být OK. Alespoň to je má zkušenost.

Otázka je, zda se i při RO připojení disku na něj opravdu nezapíše ani bitík...

to mka:Nejsem uplně zkušený uživatel takže nevim co přesně znamená termín připojit disk. Ale v ubuntu ten windows disk vždy rovnou vidím a otevtřu ho bez hesla. Ale v tomhle případě jsem na něj vůbec nepřistupoval, nečetl.

No výsledek z toho co píšete je asi radši v obou systémech pro jistotu zakázat hibernaci že...
Ideální by bylo kdyby GRUB nedovolil spustit jeden systém když druhý je hibernovaný, ale to bych chtěl asi moc :-)

To, že ho vidíš znamená, že je připojený (mounted).

S tím GRUBem to asi nepůjde, neboť jak má GRUB vědět, že hibernuješ?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 21 Ledna 2011, 16:14:23 »
Lze připojit disk pouze pro čtení, tím se zamezí zápisu, ale jestli i při pouhém připojení se může něco zapsat nevím bezpečně. Radši hybernaci nepoužívat...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.