Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalace sedmiček a ubuntu...  (Přečteno 1074 krát)

eight8eight

• Návštěvník
instalace sedmiček a ubuntu...
« kdy: 21 Ledna 2011, 18:25:24 »
ahoj všem,
procházel sem témata, ale můj problém přímo sem neobjevil,
mám nb hp 4520s win7 64 bit + open suse, nejprve byl instalován win, následně zuzka. Jde o to že při instalaci sem nejspíše někde udělal chybu, nebo je někde něco špatně, protože se mi mezi sebou navzájem perou (windows při slabé baterce neumí přepnout do úspory-zamrzne, v zuzce mi neběhá touchpad a to tam mám nejnovější ovladače, problémx s wifi a jiné...). Rozhodl sem se tedy pro novou instalaci woken uí ubuntu. Otázka tedy zní jestli je lepší nainstalovat nejprve windows nebo ubuntu. Dále jestli je možné aby oba os byly schopné vidět na stejný disk a zapisovat na něj. Dík.

vmonkey

• Aktivní člen
  • *
Re: instalace sedmiček a ubuntu...
« Odpověď #1 kdy: 21 Ledna 2011, 18:41:40 »
Rozhodně je snažší nejdřív nainstalovat Windows. Potom při instalaci Ubuntu rozdělit disk a při bootování potom budeš mít na výběr v GRUBu mezi Windows a Ubuntu.

K práci s diskama - Ubuntu vidí a umí zapisovat do disků Windowsu (např. formátování NTFS), Windows ale bohužel z disku s Ubuntu umí jen číst a to po nainstalování některých ovladačů (teď v poslední době se to tu dost řešilo, takže se koukni do nedávných témat). Pokud chceš z Windowsů pracovat s Linuxovým diskem, tak doporučuju použít Ext3 a ne Ext4 formátování.
Ubuntu 14.04, Acer Aspire v15 Nitro Black

eight8eight

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Ledna 2011, 10:29:38 »
dík, postačí mi když bude umět linux zapisovat na win disky....tudíž veliikost vyhrazená pro ubuntu muže bejt velmi malá,ne?

vmonkey

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 22 Ledna 2011, 10:40:01 »
Záleží co plánuješ v Ubuntu dělat - musíš tam mít místo na to, co tam chceš instalovat a tak...
Ubuntu 14.04, Acer Aspire v15 Nitro Black

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.