Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ubuntu k windows xp  (Přečteno 2392 krát)

Lester555

• Návštěvník
ubuntu k windows xp
« kdy: 23 Ledna 2011, 14:50:51 »
Dobrý den,
mám notebook Asus K50IJ a už přes rok na něm mám windows xp, ze zvědavosti jsem stáhl Ubuntu live CD a to mě dost překvapilo, notebook používám půl na půl - doma a do školy a právě ve škole, kde nepotřebuji programy/hry pro xp, ale jen test/internet by se mi líbilo ubuntu, ale nosit s sebou pořád cd a navíc při každém spuštění mám původní nastavení, tak jsem se chtěl zeptat jestli by šlo ubuntu nějak nainstalovat jako druhý systém a při startu bych si vybíral který systém chci spustit - ale ubuntu chci jen "přidat", nechci přeinstalovávat xp. Já právě nevim jestli vůbec je šance že to takhle půjde, když mám na pevném disku jen systémový oddíl C na xp...

Díky

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: ubuntu k windows xp
« Odpověď #1 kdy: 23 Ledna 2011, 15:01:55 »
Samozrejme, že to ide.Jedná sa o tzv. Dual-boot->dva systémy a pri zapnutí si v Grube vyberieš, ktorý chceš nabootovať.Pri inštalácií by sa ti mala zobraziť aj ponuka nainštalovať vedla seba.To ti disk rozporcuje presne na polku(aspoň myslím).V každom prípade si najskôr zdefragmentuj (win partíciu)disk a až potom inštaluj.Inak by si mohol dojisť o dáta, čo asi nechceš.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Lester555

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 23 Ledna 2011, 15:20:35 »
A jaká varianta je lepší? Nebo, výhodnější? V průvodci instalace jsem našel nějakou "standardní" instalaci, při který vyberu "nainstalovat vedle ostatních OS" a určím tu velikost - jak zmiňujete - ale našel jsem ještě "Wubi - instalátor Ubuntu určený pro operační systém MS Windows". A z jeho popisu jsem vyrozuměl, že by to mělo fungovat stejně?

Nemec

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 23 Ledna 2011, 15:32:01 »
Pokud to z Linuxem myslíš vážněji než jen na testování, doporučuji standardní instalaci, Wubi není vhodné, v případě problémů se data z této instalace blbě dostávají.

Lester555

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 23 Ledna 2011, 16:19:40 »
"data z této instalace blbě dostávají."
to nechápu, já myslel, že jsem pořád na jednom disku, takže se k datům dostanu i z xp?

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 23 Ledna 2011, 22:57:22 »
Ono pri WUBI sa to nainštaluje ako aplikácia do Win.Skús pohladať tu na fóre a zistíš, že to nie je najlepšie riešenie...je to skôr riešenie dočasného charakteru.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #6 kdy: 24 Ledna 2011, 08:23:58 »
Doporučuji:

1, rozdělit pevný disk na 3 oddíly (jeden už máš pro WIN, druhý pro Ubuntu, třetí jako swap pro Ubuntu) - rozdělení není složité, lze udělat přímo z LIVE CD Ubuntu v programu Gparted, konkrétní postup nebo video návod bych ti klidně udělal

2, po nainstalováni Ubuntu na nově vytvořený oddíl se ti zavede automaticky zavaděč a nabídne ti i Windows. Takže po zapnutí PC/restartu se tě zeptá, kam chceš bootovat

3, data Windows > Ubuntu "standartně" neuvidíš..windows nevidí oddíly s linuxem. Můžeš se ale k datům dostat přes FTP nebo SSH, SFTP nebo rozjet na Ubuntu sambu (zbytečné)

Nedoporučuji instalovat Ubuntu přes Wubi, přicházíš hlavně o velmi dobrý file systém, na kterém Linux běží..rozdělit oddíly to není zas taková práce, cca 5 minut a pak ti poběží oba systémy nezávisle na sobě..provozuji takhle 4 operační systémy a bez nejmenších potíží

Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Lester555

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 24 Ledna 2011, 13:20:06 »
dobrá, wubi jste mi úspěšně rozmluvili, takže zkusím to dělení disku a hodit ho na samostatný oddíl

díky všem za odpovědi  :)

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 24 Ledna 2011, 15:08:25 »
Jen poznámka k příspěvku od On.
1. Disk není třeba předem dělit. Rozdělení disku udělá sám instalátor. - To je pro nováčka určitě jednodušší řešení
2. Po instalaci Ubuntu k Win se potom automaticky spouští Ubuntu. Krátce po startu PC se ale objeví možnost (Grub) vybrat systém, který chceš spustit. Pokud neuděláš nic nastartuje se Ubuntu. Je samozřejmě možné změnit nastavení, aby se automaticky startovaly Win. (To ale nedoporučuju :-) )
3. V Ubuntu data z Win vidíš (jmenuje se to třeba: Souborový systém 56 GB) a můžeš s tím normálně pracovat. Ve Win data z Ubuntu nevidíš, to už psal On, ale čet jsem někde že se to dá doinstalovat.

Hodně zdaru při zkoušení Ubuntu, třeba časem taky zjistíš že Win tak nějak nepotřebuješ.
Ubuntu 17.04.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #9 kdy: 25 Ledna 2011, 08:34:14 »
1. Disk není třeba předem dělit. Rozdělení disku udělá sám instalátor. - To je pro nováčka určitě jednodušší řešení

Automatické dělení nepoužívám kvůli nemožnosti nastavit /home složku do samostatného oddílu, ale v tomhle případě máš pravdu, že to pro něj bude jednodušší a účel to splní.

Co se týká toho rozdělení a pokud jsi to nikdy nedělal. Tak jedna věc je rozdělit nový, nepoužitý disk a druhá věc je dělit disk, který je již používán. Druhá volba je ta tvá...takže ty musíš nejdřív odebrat místo z již existujícího oddílu (např 20GB), a z toho teprve vytvořit dva oddíly...např 18GB na systém, 2GB SWAP.

U noťasů navíc bývá tak trochu problém, pač vesměs jsou od výrobce zaplněny všechny 4 primární oddíly a víc primárních už tam nedáš. V tomhle případě bys musel (měl bys):
- jeden oddíl zrušit (neruš oddíl nazvaný recovery a tvůj systém :) ), tzn uložit obsah tohoto oddílu na oddíl jiný
- až provedeš zálohu, smažeš tento oddíl (pokud budeš mít málo místa, odebereš místo ze systémového oddílu a tím se přiřadí k tomu nově vytvořenému)
- vytvoříš nový. ROZŠÍŘENÝ oddíl a v něm pak můžeš vytvářet oddílů kolik chceš.

Případně nebudeš používat SWAP a nainstaluješ systém bez swapu na ten jeden uvolněný primární oddíl - ale to nedoporučuju. Pokud si na tohle nevěříš (při chybě můžeš přijít o data), tak se řiď radou uživatele ImmerDerBest :)
« Poslední změna: 25 Ledna 2011, 08:35:53 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 25 Ledna 2011, 14:49:58 »

U noťasů navíc bývá tak trochu problém, pač vesměs jsou od výrobce zaplněny všechny 4 primární oddíly a víc primárních už tam nedáš.
Nie vždy výrobca zaplní/vytvorí všetky ->4 primárne oddiely.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.