Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ako spúšťať v Ubuntu localhost z Widowsu?  (Přečteno 6675 krát)

tata

• Návštěvník
Ako spúšťať v Ubuntu localhost z Widowsu?
« kdy: 26 Ledna 2011, 15:36:50 »
Podobná téma tu už bola otvorená, ale ostala bez odpovede. S Ubuntu začínam ako s alternatívnym (potencionálne čoskoro stabilným OS). Vo Win7 mi beží localhost na báze WAMP. Teraz som si ako duálny systém nainštaloval U10.10. Mám už nainštalovaný aj LAMP a localhost je funkčný.
Ne vyšprtal som však nikde, čo a kde mám upraviť-nastaviť-prepísať, aby som mohol spúšťať lokálne webstránky, ktoré som na windowsáckej partícii vytvoril a spoľahlivo ich tam spúšťam cez WAMP. Zrejme je potrebná nejaká úprava indexu na Ubunťáckom localhoste. Ale, čokoľvek som vykúšal, nebeží to.
Prosím, poraďte. Vopred ďakujem!
P.S.
Pod windowsami je WAMP nainštalovaný na C: a v php.ini je nastavený web-root na D:, kde sú umiestnené aj všetky webstránky. UBUNTU je nainštalované na samostatnom logickom disku na rovnakom HDD (disk U:).

Šuohob

• Závislák
Re: Ako spúšťať v Ubuntu localhost z Widowsu?
« Odpověď #1 kdy: 26 Ledna 2011, 17:24:51 »
Dejme tomu, ze jsi s winem pripojen k siti a win ma IP adresu 10.0.0.2
Apache na windows musi byt nastaven tak, ze posloucha na portu 80 i z vnejsi site (tj neni povolen jen localhost)

Tak v ubuntu jednoduse otevres browser a napises 10.0.0.2 a mela by se ti zobrazit tvoje stranka, kterou mas na win apache
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

tata

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Ledna 2011, 18:26:56 »
Hm, asi strelím blbost, ale na mojej LAN ma localhost tiez IP 127.0.0.1.
V nastaveniach siete sú ešte uvedené:
Phiysical Address
IPv4
IPv4 Default Gateway
IPv4 DHCP Server
IPv4 DNS Server

donny

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 26 Ledna 2011, 18:44:16 »
Bohouš mluví o tom, že Windows s Apachem jsou na jiném stroji než Ubuntu, ale píšeš, že máš dual-boot. Tak tedy budeš muset připojit ten windowsový disk D: v Ubuntu a v konfiguraci ubuntovýho Apache (nevzpomínám si, že by se to nastavovalo v php.ini, hledej spíš httpd.conf) nastavit document_root tak, aby směřoval na tu připojenou partition-tam, kde máš document_root na Windows. O připojování (mount) disků se píše snad dost na wiki Ubuntu (viz link v hlavičce stránky).
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

tata

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 26 Ledna 2011, 18:59:19 »
vyskúšam to, zatiaľ vďaka

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 26 Ledna 2011, 20:20:33 »
omlouvam se, dualbootu jsem si nevsiml

tata

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 27 Ledna 2011, 11:16:53 »
Tak som dospel do štádia, že som to musel celé ešte raz preinštalovať. Teraz mám funčné:
Ubuntu 10.10
LAMPP server
nastavené prístupové práva

Localhost funguje. Skopíroval som si do /var/www/ jednu hotovú webstránku z Windowsovskej partície a v index.html som nastavil link na /mojawebstranka/index.php. Localhost mi však vracia hlášku, že nemám právo pristupu do tohoto adresara. Čo musím ešte zmeniť?
Skúsil som zmeniť vlastníka toho adresára. Zmenilo sa iba to, že mi teraz otvorí prázdnu stránku.
« Poslední změna: 27 Ledna 2011, 11:20:29 od tata »

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 27 Ledna 2011, 12:22:33 »
Kde se konkretne nachazi /mojawebstranka/index.php? apache ma pristup jen do /var/www.
Nepomohlo by ti treba toto?
Kód: [Vybrat]
cd /var/www
ln -s /media/disk/se/skriptama skripty
Tohle ti ve adresari /var/www vytvori link jmenem skripty, ktery bude ukazovat do primontovaneho disku s tvymi php skripty

btw takle si muzes linkovat i adresar /var/www/

tata

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 27 Ledna 2011, 12:35:57 »
Štruktúra je:
/var/www/mojawebstranka/index.php. V adresári sú potom ďalšie podadresáre, na ktoré sa index.php odvoláva. Originál stránky je uložený aj pod windosami na D: <LOCALWEB>/mojawebstranka. Ten LOCALWEB mám aj pripojený a pod UBUNTU ho aj vidím a môžem doňho vstupovať, ale skripty sa z neho samozrejme nedajú spustiť.
Vytvoril som si "index.php" s funkciou phpinfo(); a ten la localhoste beží bez problémov. Skúsim tam nainštalovať CMS, či sa rozbehne aspoň ten.
EDIT:
Nebeží. A pri snahe nastaviť potrebné prístupové práva k adresárom a súborom, zamrzol aj GNOME Commander.
« Poslední změna: 27 Ledna 2011, 13:16:54 od tata »

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 27 Ledna 2011, 13:41:24 »
Standardne je vlastnik /var/www www-data. Pokud jsi tam zkopiroval nejake veci pod svym uzivatelem a nepovolil ostatnim cteni/spousteni, tak by ti to mohlo takle zlobit

tata

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 27 Ledna 2011, 14:01:11 »
Ono by mi vôbec najviac vyhovovalo, keby sa ten Linux dal nastaviť podobne ako to mám vo Windowse, kde prístupové práva nepotrebujem. Asi sa na to vybodnem a budem ďalej robiť pod Win7. Hoci tam, je to citeľne pomalšie. To nastavovanie je pre mňa strašne komplikované a pracné.
Skúšal som VirtualBox, aby som si to mohol spúšťať priamo z Windows, ale to je tak nechutne pomalé, že boot vo VirtualBoxe trval niekoľko minút.
Ešte sa s tým chvíľku pohrám, ale strácam nádej, že sa s tým skamarátim.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 27 Ledna 2011, 14:19:41 »
tak pokud to chces "bez prav", tak
sudo chmod -R 777 /var/www
« Poslední změna: 28 Ledna 2011, 14:32:44 od Bohouš »

tata

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 27 Ledna 2011, 20:25:48 »
SUPER!!! VĎAKA!!! UŽ TO FUNGUJE!!!

tata

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 27 Ledna 2011, 22:29:14 »
Ešte niekoľko otázok:
V adresári /var/www/ bol pri inštalácii vytvorený súbor index.html. Našiel som script, ktorý vytvára pekný listing celého adresára, takže sa jednotlivé webstránky dajú pohodlne spúšťať priamo z listingu. Asi by sa ten PHP index dal spúšťať cez refresh, ale nezdá sa mi to kóšer. Vlastne sa to musí dať.
1. Kde sa dá nstaviť, aby sa localhost spúšťal namiesto index.html priamo s týmto PHP indexom?
2. Kde sa dá nastaviť, aby pri otvorení adresára zvolenej webstránky automaticky vykonal súbor index.php z koreňa webstránky?
Inak sa to už správa skoro rovnako ako WAMPP vo Windowse, len je to neporovnateľne rýchlejšie.
3. Nenašiel som nikde návod, ako meniť hromadne prístupové práva pre súbory podľa zvolenej masky (napr. recursiv pre všetky existujúce config.php, súbory v tvare ??.php - napr. jazykové súbory ako sk.php, en.php apod).
« Poslední změna: 27 Ledna 2011, 22:37:32 od tata »

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 27 Ledna 2011, 22:44:10 »
Na prvni 2 otazky radsi nebudu odpovidat, protoze nevim presne, jak je myslis

3) znad by mohla pomoct napriklad konstrukce
find /var/www -name "??.php" -exec chmod 777 {} \;pricemz 777 jsou prava a "??.php" znamena, ze to najde soubory typu cz.php, sk.php atd.
urcite ti pomuze v pripadnem studiu man find ci man grep

tata

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 27 Ledna 2011, 23:13:07 »
Vracia mi to: find: paths must precede expression: /var/www

A k tým prvým dvom otázkam:
1. Keď volám http://localhost, otvorí sa automaticky súbor /var/www/index.html. Použil som v ňom refresh na index.php a už to funguje.
2. V www mam napr. adresár webstranka1 - je to kompletná inštalácia CMS, ktorá sa spúšťa súborom index.php. Pod Windowsami vo WAMPP sa mi po spustení localhostu načíta automaticky generovaná stránka s linkom webstranka1. Link automaticky spustí  webstanka1/index.php a otvorí v prehliadači stránku.

Inak, začína sa mi to páčiť :-)

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 27 Ledna 2011, 23:33:47 »
jak ten prikaz presne spoustis? jak jsem to sem pastnul ja, tak mi to funguje

1) pokud smazes index.html, automaticky se ti spusti index.php
2) nastaveni ROOTu apache se nachazi v souboru /etc/apache2/sites-available/default, takze v nem nahrad kazdy vyskyt "/var/www" retezcem "/var/www/webstranka1", jestli ti jde o to, aby se po napsani localhost do prohlizece otevrela /var/www/webstranka1
po tomto ukonu budes muset restartovat apache prikazem
sudo /etc/init.d/apache2 stop
sudo /etc/init.d/apache2 start

tata

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 28 Ledna 2011, 00:04:46 »
Tak, s nastavením Apachu som nepotreboval robiť nič. Stačilo vymazať ten index.html.
To rekurzívne prepísanie práv už tiež funguje, asi som niečo nesprávne opísal do terminálu. Čo mi ale nie je jasné, je toto:
Keď uploadujem hotovú stránku na host, všetky súbory majú štandardne nastavené 644. Iba k niektorým z nich musím zmeniť práva (napr. všetky index.php na 444, všetky jazykové, konfiguračné, datové a pod. na 666 alebo 777). keď to takto nastavím tu na localhoste, hlási mi nepovolený prístup. Som pritom nalogovaný ako root. Alebo to s tým nesúvisí? Proste localhost mi beží, iba ak je všetko nastavené na úplný prístup (777). Navadí mi to, lebo som jediný užívateľ. Ale tuším, že keď to budem uploadovať z linuxu na web, prenesú sa aj prístupové práva. To sa potom z prepisovania na FTP zbláznim. Mám síce klienta, ktorý to vie robiť hromadne, ale bude to robota ako na kostole. Bežne má stránka niekoľko 100 súborov.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 28 Ledna 2011, 14:10:21 »
K souborum, ktery chces nejak upravovat/cist/spoustet, musis mit prava ty i apache
jak tak koukam na ten kolotoc s pravama, klidne se ti treba mohlo stat, ze jsi pod rootem prekopiroval do /var/www/webstranka nejaky soubor (cili vlastnik souboru je root), pak jsi mu orizl prava treba na 644, tzn ostatnim jsi umoznil akorat cteni

zkus nejdriv vsem souborum zmenit vlastnika na sebe a pak nastavit potrebna prava
sudo chown -R jmeno_uzivatele /var/www/webstranka
chmod -R potrebna_prava /var/www/webstranka

pokud neco zkopcis na server, tak prava souboru by mela zustat stejna u tebe i na serveru. nevim jak ftp, ale scp tatko funguje
« Poslední změna: 28 Ledna 2011, 14:35:38 od Bohouš »

tata

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 28 Ledna 2011, 20:20:10 »
Vrelá vďaka, budem skúšať. Nijako extra mi to nehorí, lebo stále mám všetko aj pod windowsami. Chcem len prísť "na kloubL linuxu.
Ak som to teda správne pochopil:
Nalogujem sa ako admin
skopírujem  stránku na localhost
všetkým "indexomL  priradím 444 a potom súborom, do ktorých vstupuje PHP nastavím napr. 666 a tým, do ktorých potrebujem vstupovať aj ako admin stránky nastavím 777.

Potom sa prehodím na svoj bežný účet a malo by to bežať. Lebo teraz to beží, len ak je úplne všetko nastaveneé na 777.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 28 Ledna 2011, 22:09:34 »
Uz nejakou dobu si myslim, ze se jeden bavime o koze a druhy o voze jak se rika. Takze si precti http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=5279.0, abych ti mohl jasne a jednoduse poradit a neresit naprosto fadni problem na 20 prispevku.

Pokud ti tvoje stranka s pravy 777 funguje. tak muj 19. prispevek do teto diskuse ignoruj. Udelal bys nejlepe, kdyby sis o pravech neco precetl (treba zde http://www.abclinuxu.cz/clanky/navody/unixove-nastroje-5-opravneni-chmod-chown-chgrp), nez je zacnes pouzivat.

a ted k tvemu poslednimu prispevku:
#Zadne logovani jako admin, od toho je v ubuntu sudo http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo
#nebudes muset pouzivat sudo pro kopirovani do /var/www, pokud sveho uzivatele pridas do skupiny www-data
sudo adduser jmeno-uzivatele www-data#posledni rada na zaver: Skripty musi mit minimalne prava na cteni a adresare (pro jednoduchost) alespon cteni a spousteni.
Pokud jsi do /var/www vlozil soubor pod svym uzivatelem, tak staci dana minimalni prava pridelit ostatnim a vlastnikovy (cili tobe) jeste pridat pravo k zapisu
vypis prav, vlastniku a skupin ziskas bud pravym mysitkem na soubor/adresar v zalozce Opravneni, nebo v terminalu prikazem
ls -l /cesta/k/adresari
« Poslední změna: 28 Ledna 2011, 22:28:30 od Bohouš »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.