Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nemožná instalace - Ubuntu - rozlišení?  (Přečteno 3651 krát)

dy4b0l

• Návštěvník
Nemožná instalace - Ubuntu - rozlišení?
« kdy: 02 Února 2011, 18:59:16 »
Dobrý den,
mám problém s instalací Ubuntu verze 10.10 na starší pc.

Grafická karta: NVIDIA GeForce 6600
Monitor: LG FLATRON ez T910BU
Používané rozlišení (windows): 1152x864

Jedná se o to že po nabootování LiveCD začne načítat grafické rozhraní ve kterém bych měl pomocí průvodce začít instalaci, ovšem naběhne jen pozadí a hrozne malý kurzor myši. Zkoušel jsem pomocí Alt vytáhnout okno pokud není někde mimo plochu, ale zdá se že ani nenaběhlo.
Po stisknutí Alt+Ctrl+F1 se sice přepnu do textového rozhraní, ale bliká v něm jen podtržítko, psát se dá ale příkazy nic nedělají, po zmačknutí entru se jen odřádkuje. Zkoušel jsem i instalaci přes Wubi děje se úplně to samé. Zkoušel jsem i Kubuntu a Xubuntu. Ale stejný problém u jiných distribucí i verzí. Mandriva by měla mít lepší podporu HW, ale já bych se přece raději držel Ubuntu pokud by to bylo možné.

Dočetl jsem se něco o editaci instalačního CD, ale tak dalece mé znalosti nezasahují.

Nějaké nápady? Děkuji

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Nemožná instalace - Ubuntu - rozlišení?
« Odpověď #1 kdy: 02 Února 2011, 19:17:51 »
Zujimavy problem. Ako prve by som vyskusal overit MD5sum stiahnuteho obrazu disku
http://wiki.ubuntu.cz/Kontrola%20MD5#Kontrola_MD5_v_Linuxu
aj ked je mala sanca ze by boli poskodene vsetky skusane obrazy ale ...
Ako druhe by som vyskusal kontrolu cd na chyby
http://wiki.ubuntu.cz/Kontrola%20kvality%20CD
Ako dalsia moznost je vyskusat nabootovat livecd v zachrannom grafickom rezime pomocou F4
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#Krok_1_-_spu.2BAWE-t.2BARs-n.2BAO0_Live_CD
A ak ta to este neprejde :) tak by som vyskusal textovu instalaciu a nasledne vyskusat uz nainstalovane ubuntu na disku.
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#Krok_2_-_zah.2BAOE-jen.2BAO0_instalace
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

RapMan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 02 Února 2011, 20:02:01 »
ahoj, zkus pri zacatku bootovani vyvolat nabidku (stisknutim libovolne klavesy) a v rozsirenych moznostech (F6) vybrat "nomodeset".
Dej vedet jestli pak graficky prostredi nabehne a budes moci instalovat.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 03 Února 2011, 08:30:06 »
ahoj, zkus pri zacatku bootovani vyvolat nabidku (stisknutim libovolne klavesy) a v rozsirenych moznostech (F6) vybrat "nomodeset".

???????
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #4 kdy: 04 Února 2011, 16:53:42 »

???????
Aj mne sa raz podarilo s nomodeset rozbehnúť normálne. Jednalo sa o dosku s integrovanou Nvidiou 7050? Alebo také nejaké podivné číslo. Čipset tuším n630a
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

RapMan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 05 Února 2011, 01:44:22 »

???????

Nedelej ksichty a instaluj :) nebo jsem napsal neco nesrozumitelne?

dy4b0l

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 08 Února 2011, 12:20:23 »
Zujimavy problem. Ako prve by som vyskusal overit MD5sum stiahnuteho obrazu disku
http://wiki.ubuntu.cz/Kontrola%20MD5#Kontrola_MD5_v_Linuxu
aj ked je mala sanca ze by boli poskodene vsetky skusane obrazy ale ...
Ako druhe by som vyskusal kontrolu cd na chyby
http://wiki.ubuntu.cz/Kontrola%20kvality%20CD
Ako dalsia moznost je vyskusat nabootovat livecd v zachrannom grafickom rezime pomocou F4
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#Krok_1_-_spu.2BAWE-t.2BARs-n.2BAO0_Live_CD
A ak ta to este neprejde :) tak by som vyskusal textovu instalaciu a nasledne vyskusat uz nainstalovane ubuntu na disku.
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#Krok_2_-_zah.2BAOE-jen.2BAO0_instalace

Nic nepomohlo, ten zachrany rezim podtim F4 nebyl tak jsem do bootovacího parametru dopsal xforcevesa. Ale stane se to co vzdycky.
A kdyz jsem chtel tu textovou instalaci. Dam ESC prepnu se do radku kde je boot: napisu install a nic napise ze "Could not find kernel image".

Nepomohlo, porat to stejne.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 08 Února 2011, 14:01:28 »
A iné distro ide?
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

dy4b0l

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Února 2011, 14:43:23 »
Takže jsem trochu pokročil, nainstaloval jsem Ubuntu prostrednictvim alternativní instalace, kde byl jen terminál nic jiného a ten mma strasen vysoke rozlišení (vidím hrozně mala písmenka) našel jsem tohle ale nejak mi ten prikaz kernel nefunguje http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=169625 , potom přes terminál doinstaloval gnome "sudo apt-get install desktop-ubuntu" rebootoval a nabehlo mi gnome normální přhlašovací okno ovšem zase sstrasne vysoke rozlišení. Když sem se přihlásil všechno nabelo panely atd ale je to nejake sekl muzu jen hybat misi nic vic. alt + ctrl + F4 me přepne do terminalu kde muzu psat příkazy jen to rozlišení pořat blbne.

dy4b0l

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 08 Února 2011, 14:48:06 »
A iné distro ide?
Zkoušel jsem zatím jen Ubuntu, Kubuntu a Xubuntu. Je to pro člověka co se s linuxem ještě nesetkal proto chci ubuntu.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 08 Února 2011, 14:53:59 »
Hej hej. Možno mandriva alebo opensuse alebo také dačo. Alebo rozdielne verzie 10.04 alebo 10.10. Osobne sa mi ešte nestalo, že by mi nešlo Ubuntu.

dy4b0l

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 08 Února 2011, 14:57:43 »
Hej hej. Možno mandriva alebo opensuse alebo také dačo. Alebo rozdielne verzie 10.04 alebo 10.10. Osobne sa mi ešte nestalo, že by mi nešlo Ubuntu.
Zkusim mandrivu ta by mela met širší HW kompatibilitu.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 08 Února 2011, 15:00:07 »
Ževraj na problematický HW je dobrý PClinuxOS.

RapMan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 11 Února 2011, 23:46:48 »
Ževraj na problematický HW je dobrý PClinuxOS.

Na PClinuxOS se vykasli, jestli ti jde terminal, tak nainstaluj ovladace nvidia (sudo apt-get install nvidia-current) a pak by to mohlo byt po restartu ok.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 12 Února 2011, 00:12:13 »
AFAIK mu nenabehne systém vôbec. Pri boote vytuhne.

RapMan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 17 Února 2011, 00:15:21 »
AFAIK mu nenabehne systém vôbec. Pri boote vytuhne.

vzdyt pise ze terminal jede - Když sem se přihlásil všechno nabelo panely atd ale je to nejake sekl muzu jen hybat misi nic vic. alt + ctrl + F4 me přepne do terminalu kde muzu psat příkazy jen to rozlišení pořat blbne.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 17 Února 2011, 14:39:56 »
V tom prípade by ti mohli pomôcť tie ovládače. Ale inštaluj správne, teda aby si neinštaloval na starý HW nové ovládače. ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.