Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Linux na HP Probook 4520s?  (Přečteno 2026 krát)

mohamed669

• Návštěvník
Linux na HP Probook 4520s?
« kdy: 04 Února 2011, 23:14:00 »
Dobrý večer.
Nedávno jsem si zakoupil HP Probook 4520s, který má předinstalovaný SUSE Linux Enterprise Desktop. S touto ditribucí ale po vyzkoušení nejsem příliš spokojen. Jsem v oblasti Linuxu (a vlastně i jakékoliv jiné oblasti týkající se počítačů) amatérem, ba bych se nestyděl říct nevzdělavatelným primitivem. Do této doby jsem používal Ubuntu, který mi po všech stránkách vyhovoval. Má první reakce tedy byla přeinstalace. Ubuntu si však s HP příliš nerozumí - zaregistroval jsem problém s touchpadem, bluetooth a některými ovladači. Rád bych se proto zeptal - existuje nějaká jiná dostribuce, dostatečně userfriendly (rozuměj pro blbečky), která by si s HP tykala?

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
Re: Linux na HP Probook 4520s?
« Odpověď #1 kdy: 04 Února 2011, 23:22:15 »
Zajímalo by mne, co Ti vadí na openSUSE. Asi by nebyl problém si nainstalovat toto distro. Neznám předinstalovanou verzi, takže nevím, co Ti na ní konkrétně vadí a proč jsi byl spokojen s Ubuntu. Myslím, že pro amatéra žádný rozdíl mezi openSUSE a Ubuntu není.

mohamed669

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Února 2011, 23:43:39 »
Díky za odpověď.
Moje první námitka směřuje k Bluetooth. To poměrně často využívám a nepodařilo se mi na netu najít návod, jak jej zprovoznit (po instalaci mi neumí najít externí zařízení). Je samozřejmě možné (dokonce více než pravděpodobné), že můj nespěch má jistou spojitost s celkovou neznalostí linuxu, ale přesto.
Další výhrada směřuje k nepříliš rozsáhlé podpoře. Přeci jenom jsem amatér a za 3 roky jsem si velmi snadno zvykl na rozsáhkou Ubuntu wiki i fórum, které u SUSE chybí (bez obrázkových návodů jsem ztracen  :) )
SUSE poskytuje (narozdíl od Ubuntu) poměrně malou podporu nesvobodného softwaru, ale je mi jasné, že tento problém se možná dá vyřešit pár kliky, na které jsem po dnešních 8 hodinách pokusů a omylů nepřišel.
Jinými slovy - vysloveně se nebráním tomu ponechat si současný systém, spíše mi nevyhovuje malá podpora, kterou daná distribuce poskytuje.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #3 kdy: 05 Února 2011, 00:46:55 »
http://forum.opensuse.cz/ a ovládače tam máš...buď na CD/DVD alebo na nete.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #4 kdy: 05 Února 2011, 08:43:58 »
Díky za odpověď.
Moje první námitka směřuje k Bluetooth. To poměrně často využívám a nepodařilo se mi na netu najít návod, jak jej zprovoznit (po instalaci mi neumí najít externí zařízení). Je samozřejmě možné (dokonce více než pravděpodobné), že můj nespěch má jistou spojitost s celkovou neznalostí linuxu, ale přesto.
Další výhrada směřuje k nepříliš rozsáhlé podpoře. Přeci jenom jsem amatér a za 3 roky jsem si velmi snadno zvykl na rozsáhkou Ubuntu wiki i fórum, které u SUSE chybí (bez obrázkových návodů jsem ztracen  :) )
SUSE poskytuje (narozdíl od Ubuntu) poměrně malou podporu nesvobodného softwaru, ale je mi jasné, že tento problém se možná dá vyřešit pár kliky, na které jsem po dnešních 8 hodinách pokusů a omylů nepřišel.
Jinými slovy - vysloveně se nebráním tomu ponechat si současný systém, spíše mi nevyhovuje malá podpora, kterou daná distribuce poskytuje.
Víš, myslím si, že Tvůj problém spočívá vskutku v neznalosti. Když si kupuješ hardware, měl bys vědět, pro co si ho kupuješ a na co a co tam budeš provozovat. Distra jsou skoro stejná, liší se zejména v podpoře hardwaru a uživatelské podpoře. Podle mne existuje bohaté fórum k openSUSE ale v angličtině. Co se týče ovladačů, odpověděl Ti znalý kolega. já mám nainstalována obě distra, jak Ubuntu tak openSUSE a jsou opravdu skoro stejná. Navíc nemám Probok, tak nevím, co tam funguje. Takže doporučuji openSUSE nezatracovat, využít anglického fóra, které je i v jiných jazycích. U Bluetooth je to otázka šikovnosti si najít řešení. Jinak hledat jiné distro samozřejmě můžeš, otázka, nakolik budeš úspěšný. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.