Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Ubuntu 10.10  (Přečteno 1379 krát)

Pannikdo

• Návštěvník
Instalace Ubuntu 10.10
« kdy: 07 Února 2011, 15:27:52 »
Ahoj všem.

Prosím o radu. Předem chci říct, že jsem co se týče Linuxu začátečník a prošel jsem návody i fórum, ale nejsem z toho moc moudrý. Mám na počítači win7. Stáhnul jsem si Ubuntu 10.10 a jal se instalovat dle návodu. První problém nastal, když nešlo spustit ani LiveCD. PC nabootoval z CD a potom černá obrazovka a vypnul se monitor. Zkusil jsem jiné médium, znovu stáhnout instalačku, jestli není někde chyba, ale se stejným výsledkem. Zde na fóru jsem se dočetl o příkazu nomode set, který jak jsem pochopil nastaví jiný grafický režim, či co. Díky tomu jsem se už dostal do menu a mohl spustit LiveCD a z plochy potom spustil instalaci. Ta proběhla, GRUB funguje, Win7 taky funguje, ale po výběru Ubuntu pouze chvíli bliká kurzor a potom se vypne monitor a nic víc. Dočetl jsem se také, že lze upravit v GRUBu parametr rozlišení editací řádku kernel, jenže ten já tam nikde nemám. PC je v této konfiguraci: MB Asus 5PQD Turbo, Intel DualCore E5200, 4GB RAM, GK Gainward GeForce 9800GT. Ubuntu 10.04 mi normálně ve VirtualBoxu běžel, 9.10 LiveCD taky běží. Už jsem bezradný.

Díky za každou radu

Přemek

Pannikdo

• Návštěvník
Re: Instalace Ubuntu 10.10
« Odpověď #1 kdy: 08 Února 2011, 12:55:11 »
Nikdo neporadí?  :-\

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 08 Února 2011, 13:18:22 »
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 08 Února 2011, 13:21:37 »
Při výběru OS zmáčkněte kl. "e", do řádku třeba za "splash" přidat parametr "nomodeset", a spustit systém, tuším CTRL+X. Je to napsáno dole v nápovědě.

Pokud to bude ok, pak přidat natvrdo do souboru "/etc/default/grub". Po editaci spustit příkaz v konzoli "sudo update-grub".

Mnohokrát tady řešeno, lze dohledat...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Pannikdo

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Února 2011, 17:07:49 »
Pavle díky! Chtěl jsem jít cestou editace GRUBu, ale v návodu se píše - editovat řádek Kernel, který tam bohužel nemám, takže jsem byl bezradný!

Přemek

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 09 Února 2011, 06:20:51 »
To bude tim, ze navod je pro starsi verzi grubu. Je potreba hledat odkazy na grub2:
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#grub_.28.2BAC8-etc.2BAC8-default.2BAC8-grub.29
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.