Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Bakalářka v libreoffice/openoffice?  (Přečteno 17519 krát)

Freshlemon

• Aktivní člen
  • *
Bakalářka v libreoffice/openoffice?
« kdy: 08 Února 2011, 16:13:58 »
Ahoj,

velmi mě láká instalace libreoffice (už jen proto, že rád zkouším nový sw), ale mám před bakalářkou a proto mi teď hodně jde o stabilitu a spolehlivost. Co byste mi poradili? Vydržet těch pár měsíců s OOo, nebo směle přejít na LIbreOffice?
Mít oba dva balíky vedle sebe se prý nedoporučuje, i když názory se různí.

Díky.

Freshlemon
Znalosti ⇛ Linux: Nováček ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Pokročilý
Systém: Ubuntu 12.04 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Pentium Dual T3400 2.16GHz │ RAM 2048 MiB │ LENOVO 42335TG - LENOVO KIWDX Grafické karty: nVidia G98 [GeForce 9300M GS] [10DE:6E9] Sítě: Wireless: Intel PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connection [8086:4237], Ethernet: Broadcom NetLi

ing. Roubátko

• Host
Re: Bakalářka v libreoffice/openoffice?
« Odpověď #1 kdy: 08 Února 2011, 17:12:16 »
psát bakalářku ve wysiwyg by mě fakt nenapadlo...já ju budu dělat v texu.

Freshlemon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 08 Února 2011, 17:20:58 »
psát bakalářku ve wysiwyg by mě fakt nenapadlo...já ju budu dělat v texu.

No mé zaměření je ekonomické a přestože jsem před rokem absolvoval volitelný předmět DTP, kde nás učili LaTeX - byl to jen jeden semestr, takže si dokážeš představit, jaké znalosti LaTeXu mám :)

Na to bych si tedy netroufl :)
Specifikace⇛ Intel Pentium Dual T3400 2.16GHz │ RAM 2048 MiB │ LENOVO 42335TG - LENOVO KIWDX Grafické karty: nVidia G98 [GeForce 9300M GS] [10DE:6E9] Sítě: Wireless: Intel PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connection [8086:4237], Ethernet: Broadcom NetLi

Pavel Půlpán

« Odpověď #3 kdy: 08 Února 2011, 18:12:36 »
Řekl bych, že je to naprosto jedno. Export do PDF to jistí. :)

Freshlemon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 08 Února 2011, 18:53:56 »
Řekl bych, že je to naprosto jedno. Export do PDF to jistí. :)

Ok, děkuji za názor :)
i když si nejsem jistý, v jakém smyslu to export do pdf jistí :)

jmp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 08 Února 2011, 19:00:31 »
patrne v tom, ze se tim zafixuje definitivni podoba dokumentu pred tiskem?

Freshlemon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 08 Února 2011, 19:11:28 »
patrne v tom, ze se tim zafixuje definitivni podoba dokumentu pred tiskem?

:) to ano, šlo mi spíš o problémy, v průběhu editace dokumentu. Nicméně který editor ze dvou jmenovaných zvolím je asi opravdu irelevantní. Jenom jsou myslím v libreoffice problémy s podporou openofficových pluginů, což se mě ale nedotýká.

zeminem

« Odpověď #7 kdy: 08 Února 2011, 19:22:31 »
S tím zafixováním dokumentu v PDF to zase není úplně tak stoprocentní. Samozřejmě, je to dost dobré, ale nedávno se mi stalo, že jsem posílal jeden PDF dokument na tisk na jiný PC a polovina odrážek byla jiná, než v mém PDF dokumentu, který mám uložený na svém počítači. Myslím tedy, že je dobré počítat s možným problémem, protože toto byl problém..
http://zeminem.cz/ (to jsi v životě neviděl)

Pavel Půlpán

« Odpověď #8 kdy: 08 Února 2011, 19:23:43 »
Já jsem, nikoliv z nějakého bůhvíjakého přesvědčení, ale spíše ze zvědavosti začal používat LibreOffice, tuším od poslední RC... a zatím spokojenost. Trpí některými neduhy, stejně jako originální balík od Oracle, něco je lepší, něco je horší, ale ve finále se mi zdá o něco málo svižnější. I ten zelenej brand je hezčí. :D

Pavel Půlpán

« Odpověď #9 kdy: 08 Února 2011, 19:24:23 »
S tím zafixováním dokumentu v PDF to zase není úplně tak stoprocentní. Samozřejmě, je to dost dobré, ale nedávno se mi stalo, že jsem posílal jeden PDF dokument na tisk na jiný PC a polovina odrážek byla jiná, než v mém PDF dokumentu, který mám uložený na svém počítači. Myslím tedy, že je dobré počítat s možným problémem, protože toto byl problém..

Písma! Používat standardizovaná písma! Nebo fonty uložit s dokumentem.

zeminem

« Odpověď #10 kdy: 08 Února 2011, 19:27:56 »

Půlka dokumentu byla správná a náhodné odstavce (se stejným fontem!) měli jiné odrážky. Prostě se někde z pomlček udělalo L naruby a někde byla správně odrážka.

Pavel Půlpán

« Odpověď #11 kdy: 08 Února 2011, 19:41:16 »
Zajímavé... předpokládám, že byly odlišné systémy, prohlížeče PDF... sem tam je i problém s jazykem tiskárny (aka PS vs PCL verze driverů u HP).

Rybajz

• Návštěvník
    • Tvorba webových stránek
« Odpověď #12 kdy: 08 Února 2011, 21:07:33 »
Psal jsem v OO diplomku a nebyl s tím žádný problém. Myslím, že s Libre Office taky žádné problémy nebudou.
Sony VAIO, Intel i3 330, 4GB DDR3, 320GB, ATI Radeon HD5470, OS: W7-64bit + Ubuntu 12.04 - 64bit

Rover623

« Odpověď #13 kdy: 08 Února 2011, 22:00:19 »
Ty balíky jsou téměř totožné,do finálové verze OOo se opět nedostali některé věci které má LibreOffice v sobě,ale jinak je to totéž.Libre má má z pohledu běžného uživatele asi jen více vnořených pluginů (třeba import PDF) které je nutné do OOo doinstalovat

zeminem

« Odpověď #14 kdy: 08 Února 2011, 22:17:03 »
Ty balíky jsou téměř totožné,do finálové verze OOo se opět nedostali některé věci které má LibreOffice v sobě,ale jinak je to totéž.Libre má má z pohledu běžného uživatele asi jen více vnořených pluginů (třeba import PDF) které je nutné do OOo doinstalovat

Nevím, jestli náhodou nekecám, ale nejsem si vědom toho, že bych do OO někdy něco doinstalovával a export do PDF mám standartně v nabídce..

Rover623

« Odpověď #15 kdy: 08 Února 2011, 22:24:06 »
Export ano,ale import v OOo bez dodatečného pluginu nainstalovaného ručně nefunguje

Luban

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 08 Února 2011, 22:49:54 »

Zlatá slova :). Ale dle novinek ve verzi 3.3 by to mohlo být kapánek lepší:
OpenOffice.org nyní dokáže do PDF dokumentu vložit („embed“) čtrnáct základních fontů (Times, Helvetica, Courier v různých řezech, plus symboly). Dosud to bylo možné jen v případě použití subformátu PDF/A (archivního).

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #17 kdy: 08 Února 2011, 23:21:32 »
Flame: A čo tak použiť MS Office ;D? Ale nie...v podstate je to to isté akurát LibreOffice má v sebe viac patchov a zelený splash. Ja som LibreOffice inštaloval už dávnejšie (možno ešte beta) a spokojný som bol....ten splash je fakt lepší  ;D
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Freshlemon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 09 Února 2011, 00:37:24 »
Děkuju všem za informace a rady :)

V libre hodně oceňuji ten search bar - je to maličkost, ale velmi praktická.
A splash je opravdu o kus hezčí :)

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 09 Února 2011, 18:34:17 »
Omlouvám se za offtopic, ale LaTeXu se opravdu není třeba bát. Tady je (praktický?) návod do začátku http://praktika.fjfi.cvut.cz/?p=pomucky a jestli nemáš vysloveně nedostatek času, doporučuji se i naučit ve vimu.

Opravdu se mi v tom prostředí pracuje pohodlně, nepíšu to sem proto, že bych chtěl machrovat.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

sedllak

• Návštěvník
    • http://sedllak.ic.cz
« Odpověď #20 kdy: 09 Února 2011, 19:19:21 »
Jan přidám vlastní zkušenost s psaním bakalářky.
Psal jsem ji v OOo. Grafy, obrázky a vzorce jsem vložil jako obrázky (normálně vyfotil ve zdroji mobliem). Až po napsání jsem to naformátoval v LaTeXu, obrázky a grafy jsem překreslil v Autocadu.
Jako nevýhody OOo vidím práci se styly (nikdy se mi nepovedlo nadefinovat styly, které by pak program respektoval) a obtížnější psaní vzorců. Slabinu TeXu vidím zas v nepřehlednosti zdrojáku.

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 09 Února 2011, 21:30:27 »
Slabinu TeXu vidím zas v nepřehlednosti zdrojáku.

Na druhou stranu, když ve vimu používáš foldování a rozumné komentáře, tak je to podle mého přehledné dost. (viz http://www.fighterz.net/trig/folding.gif). Vkládání různých objektů (tab., obr., vzorce, \cite{}, ...) je na klávesovu zkratku, takže o tom člověk nepřemýšlí (někdy skoro není třeba koukat na obrazovku).
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Pavel Půlpán

« Odpověď #22 kdy: 09 Února 2011, 21:35:54 »
Jj, král editorů nikdy nezklame... :)

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
« Odpověď #23 kdy: 09 Února 2011, 22:20:35 »
A co zkusit LyX ? Ja vim ze pravoverni latexari na nej nadavaji, ale da se s nim dosahnout srovnatene urovne jako s klasickym TeXeM pri zachovani pohodli WYSIWYG editoru. Psal sem v nem diplomku a jen velmi zridka jsem musel sahnout k explicitnimu vkladani LaTeXu. Muzu jen vrele doporucit.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 09 Února 2011, 22:28:25 »
LyX vypadá dobře, moje sympatie ale ztratil, když jsem v něm nedokázal nastavit automatické vkládání pevných mezer za předložky. Vývojáři mi odpověděli, že ani možnost uživatelské definice není v plánu. Lze používat program vlnka, ale než abych ho tam zabudovával, vrátil jsem se k vimu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.