Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Editace GRUB2  (Přečteno 3979 krát)

RobiXman

• Návštěvník
Editace GRUB2
« kdy: 09 Února 2011, 15:10:01 »
Ahoj vsichni, mnel bych takovej malej problem. Nainstaloval jsem si na jedne HDD WinXP a Ubuntu 10.10 oba systemy funguje (jestli se to co widle predvadi da nazvat funkcnost  ;D ). Ale pri vyberu OS tam mam 2x Ubuntu a 2x Ubuntu (resource mode - nebo tak nejak). Priklad:

Ubuntu
Ubuntu (resource mode)
Ubuntu
Ubuntu (resource mode)
Mem test1
Mem test2
Windows XP

netusim proc mam prvni dva radky dvakrat ale rad bych aby tam byla moznost jen Ubuntu (prvni radek) a WindowsXP (posledni radek). Procital jsem o GRUBu2 na wiki ale vubec tomu nerozumim  ??? Poradite co a kde editovat abych dostahl cileneho vysledku ? Dekuji :)
ASUS V1S

Danny145

• Aktivní člen
  • *
Re: Editace GRUB2
« Odpověď #1 kdy: 09 Února 2011, 15:14:40 »
za tím Ubuntu máš jistě čísla označující verzi jádra... proto je tam máš vícekrát, kdyby byl nějaký problém u nového jádra tak takhle můžeš bez problému nastartovat do staršího ;)

Cendas

« Odpověď #2 kdy: 09 Února 2011, 15:19:50 »
Ahoj Pokud budeš chtít tak můžeš starší jádro odinstalovat, nejednoduší je to přes ubuntu-tweak ale jse to i v synapticu. 

RobiXman

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 09 Února 2011, 16:42:35 »
ok tak se rozepisu :)

BOOT menu

Ubuntu, with Linux 2.6.35-25-generetic
Ubuntu, with Linux 2.6.35-25-generetic (recovery mode)
Ubuntu, with Linux 2.6.35-22-generetic
Ubuntu, with Linux 2.6.35-22-generetic (recovery mode)
Memory test (memtest86+)
Memory test (memtest86+, serial console 115200)
Microsoft Windows XP Professional (on /dev/sda1)

a ja bych tam rad mnel jen prvni a posledni radek :) nepotrebuju zadny mem testy atp... da se to nekde "normalne" editovat ? ze bych proste vyskrtal ostatni radky a nechal si jen ty co chci ? :) tak aby BOOT menu vypadalo takto ->

a nejradeji

Ubuntu 10.10
Mictosoft Windows XP

(vim ze to uz chci asi trochu moc ale treba v bootu widli to slo tak to treba pujde i tady si to takhle krasne upravit :) )
ASUS V1S

petertomasy

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 09 Února 2011, 17:56:24 »
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install grub-customizera naklikaj si  tam , čo len chceš ... Ale , čo keď niekedy budeš potrebovať nabootovať  z konzole, alebo použiť staršie, funkčné jadro?

ekrres

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 09 Února 2011, 18:20:02 »
ja mam podobný problém a vypisalo mi ....Nedá sa nájsť balík grub-customizer

johnnycage

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 09 Února 2011, 18:47:32 »
1. Pridat repozitar: sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
2. Updatnut repozitare: sudo apt-get update
3. Nainstalovat program: sudo apt-get install grub-customizer
4. Spustit program a odkliknut nepotrebne polozky: sudo grub-customizer
NB: Lenovo G550, Intel Pentium Dual-Core T4200 2.0GHz, RAM 3GB 1066MHz, WD 320GB, Intel GMA X4500 256MB

ekrres

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 09 Února 2011, 19:14:25 »
Ďakujem

RobiXman

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 11 Února 2011, 14:58:11 »
Diky za info hned jak budu mit pod Linuxem net tak to zkusim :)
ASUS V1S

foitt

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 15 Února 2011, 02:24:55 »
a mě by se v tom ještě líbilo, pokud to tady v tom customizeru lze, kdyby byly 3 položky:
Ubuntu
Win7
WinXP
ale je vůbec možný něčím pro lamy snadným rozebrat ty dvě položky pod Win7 loaderem a dát je jako dvě položky GRUBu???

Danny145

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 15 Února 2011, 10:40:07 »
a v grubu se ti ukazuje jak win XP tak i win 7 ?? pokud ano a jen nechceš aby se ti ten výběr zobrazoval ještě jednou při načítání windows loaderu tak musíš v naběhlém win 7 upravit soubor boot.ini. momentálně mám k dispozici jen win XP tak nevím jestli nebude trošku odlišnej postup.. ale když dáš spustit program "WIN + R" a napíšeš sysdm.cpl naskočí ti okno,ve kterym klikneš na tlačítko upravit a odmažeš druhý systém a uložíš.

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #11 kdy: 15 Února 2011, 10:53:30 »
ok tak se rozepisu :)

BOOT menu

Ubuntu, with Linux 2.6.35-25-generetic (recovery mode)
Ubuntu, with Linux 2.6.35-22-generetic
Ubuntu, with Linux 2.6.35-22-generetic (recovery mode)
Memory test (memtest86+)
Memory test (memtest86+, serial console 115200)

a ja bych tam rad mnel jen prvni a posledni radek :) nepotrebuju zadny mem testy atp... da se to nekde "normalne" editovat ? ze bych proste vyskrtal ostatni radky a nechal si jen ty co chci ? :) tak aby BOOT menu vypadalo takto ->

a nejradeji

Ubuntu 10.10
Mictosoft Windows XP

(vim ze to uz chci asi trochu moc ale treba v bootu widli to slo tak to treba pujde i tady si to takhle krasne upravit :) )
Víš, já proti Tvým příspěvkům nic nemám ale ta čeština, máš 5 s vykřičníkem. To je fakt hrozné.

foitt

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 17 Února 2011, 03:40:42 »
a v grubu se ti ukazuje jak win XP tak i win 7 ?? pokud ano a jen nechceš aby se ti ten výběr zobrazoval ještě jednou při načítání windows loaderu tak musíš v naběhlém win 7 upravit soubor boot.ini. momentálně mám k dispozici jen win XP tak nevím jestli nebude trošku odlišnej postup.. ale když dáš spustit program "WIN + R" a napíšeš sysdm.cpl naskočí ti okno,ve kterym klikneš na tlačítko upravit a odmažeš druhý systém a uložíš.

Právě že ne... kdyby obě položky byly v Grubu, bylo by to snadný. Ale právě ty zaváděče sou následujícím způsobem:
Ubuntu (jakýkoliv linux ekviv a číslo jádra jsou akorát řádky navíc)
Windows 7 loader

a po odkliknutí toho Windows 7 loaderu se teprve zobrazí menu
Windows XP
Windows 7 (kdyby někdo měl ještě třeba Vistu tak taky další řádek)

no a mě jde o to, zda nějakým hraním třeba v tom Grub-customizeru, nebo nějakým jiným přetvořením Grubu (i když hodně se přechází právě na Grub2 a to menul.lst už nen moc vidět) zda by nějakým oblbovákem šlo dostat to menu do zaváděče následujícím způsobem:

Ubuntu
WIn 7
Win XP (či naopak ty widle, to už je celkem fuk:D)

protože sice je to maličkost, ale odklikávat prvně jeden bootloader a pak muset odklikávat druhej a znova vybírat mi nepřijde pohodlný, ačkoliv jsem zatím s tím smířenej....

čistě teoreticky by to podle mě jít mělo, dyk každej systém má svou partition. Nemá tu někdo zkušenost? nezkoušel to někdo kdo má multiboot si s tím vyhrát? Pro mě je to vysoká zaváděčská a sem totální noob a lama :-)) takže maximálně tak zvládám nějakej návod a to ještě ve stylu klikni tam a tam, nebo napiš tam a tam a to a to :-)))

pak právě bych tu jednu položku mohl odmazat v tom Win 7 loaderu a bylo by to, měl bych všechny systémy pod jedním bootmenu na výběr a nemusel bych odklikávat výběry ve dvou bootmeníčkách....
díky moc!....

RobiXman

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 04 Dubna 2011, 16:23:42 »
Nebudu zakladat nove vlakno protoze se to sem i hodi, ale mam dotaz - mam nainstalovane WinXP na jedne casti HDD a Linux 10.04 na druhe casti HDD vse mi funguje (GRUB2) mam editovany tak ze se mi zobrazuje jen nabidka pro posledni verzi linuxu a winxp. Ale mam ted potrebu preinstalovat windows :(. Jen nevim zda tim neprijdu o zavadeni GRUBu po startu ? Respketive kdyz dam spustit instalaci z CD a windows nainstaluju na cast HDD kde je NTFS a aktualni windows nebude mi potom po startu PC nabihat jen Windows a nezmizi mi GRUB nabidka ? Pokud ano jak to vyresit ? Diky
ASUS V1S

Danny145

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 04 Dubna 2011, 16:35:53 »
po přeinstalaci Win ti zmizí GRUB, protože ho Win "přebyje" svým loaderem.. po přeinstalaci musíš jen obnovit GRUB viz. http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,42267.0.html

RobiXman

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 04 Dubna 2011, 17:29:01 »
po přeinstalaci Win ti zmizí GRUB, protože ho Win "přebyje" svým loaderem.. po přeinstalaci musíš jen obnovit GRUB viz. http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,42267.0.html

diky moc
ASUS V1S

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.