Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jakou grafickou kartu pro bezproblemovy chod pod linuxem  (Přečteno 2181 krát)

jusuf

• Návštěvník
jakou grafickou kartu pro bezproblemovy chod pod linuxem
« kdy: 10 Února 2011, 09:21:13 »
Budu si kupovat nove pc a chtel jsem se zeptat na radu ohledne graficke karty. Jakou GK pro bezproblemovy chod pod linuxem. Jde mi hlavne o vykon (pocitam ze po 5ti letech opet zavedu dual boot a zahraju si nejake nove hry) a cena cca do 4000,- Driv se rikalo ze Ati/AMD pod linuxem radsi ne, ale nevim jaka je situace dnes? Diky vsem za rady.

mozna bych mel jeste poznamenat ze by se mi hodilo aby fungovaly dva nezavisle X-screeny, jeden na monitor a druhy tv
« Poslední změna: 10 Února 2011, 09:22:57 od jusuf »

Kedrigern

Re: jakou grafickou kartu pro bezproblemovy chod pod linuxem
« Odpověď #1 kdy: 10 Února 2011, 11:01:52 »
Jedině NVIDIA + uzavřené drivery.

Intel i Ati občas chodí, občas se výkonem vyrovnají (a jsou levnější), ale nemáš jistotu, že to tak bude dál. Regrese jsou fakt na denním pořádku a ATI navíc podporuje své karty asi jen dva roky! (pak už jen neofiko ovladače, často bez 3d).

Je pravda, že teď se Ubuntu chovalo mírně konzervativně a ve vydáním má trochu starší drivery NVIDIA, ale ty nejaktuálně přímo ze stránky NVIDIA fungují. S těmi z distribuce je ten výkon slušný a bezproblémový, s těmi nejnovějšími verzemi jsem se fakt divil, co má karta zvládna (plynulý SpringRTS i při hodně jednotkách, efekty v 0AD).

NVIDIA má dva X-servery v nastavení, nikdy jsem to nezkoušel, pokud se nikdo nevyjádří, tak to mohu zkusit.

Pozor bych dal snad jen na nějaká speciální řešení jako dvě karty a tak.

« Poslední změna: 10 Února 2011, 11:05:01 od Kedrigern »

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #2 kdy: 10 Února 2011, 13:04:41 »
Já můžu potvrdit, že mám grafiku ATI HD 2600 XT a problém byl pouze ve verzi Ubuntu 8.10 a starší...od 9.04 bez sebemenším potíží - na 32bit :-) Na 64bit jsem problémy zaznamenal, takže univerzálnější řešení asi bude opravdu ta Nvidia
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

jusuf

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Února 2011, 13:09:54 »
OK, diky za rady. Prave toho ze nebudu mit zas tak moc na vyber jsem se obaval, ale trochu jsem doufal ze se ATI polepsila. Takze to vypada na nejakou tu GTX460...

p.s. dva separatni x-screeny mi fungovaly naposledy na GF 4 Ti v Ubuntu 6.06 od te doby se mi to nepodarilo rozchodit. Mam trochu podezreni ze kvuli novemu xorgu nebo nvidia ovladacum.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 10 Února 2011, 15:36:11 »
No, já můžu poskytnout zkušenosti starého atiňáka:

Ubuntu 6.04 - 7.10 + Radeon 9200: Vše chodilo OK, akcelerace v poho s nesvobodným (vysoký 3D výkon, nešel Compiz), tak i se svobodným (nižší 3D výkon, některé hry nehratelné, fungující akcelerovaný desktop)

Ubuntu 7.10 - 9.10 + Radeon HD2600XT: Super výkon s nesvobodným ovladačem (podle testů srovnatelný s win), zprvu prakticky nefunkční se svobodnými ovladači, v posledních verzích funkční ale bez 3D.

Ubuntu 9.10 - 10.10 + Radeon HD5750: Bezproblémový chod nesvobodného ovladače, základní neakcelerovaný desktop funguje i se svobodným

Od Ubuntu 8.04 fungovalo Ubuntu vždy bez sebemenších problémů s nesvobodným ovladačem obsaženým v repozitáři (automaticky se nabízí možnost ovladač instalovat). Proti nVidii rozhodně nic nemám, ale já byl vždy spokojen s ATi a rozhodně nehodlám měnit.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Kedrigern

« Odpověď #5 kdy: 10 Února 2011, 15:48:00 »
Evžen: Ale ta podpora těch uzavřených ovladačů je omezená, ne? Čili pokud chci mít kartu na dýl jak 5 let a chci zároveň instalovat nové systémy, tak to nebude tak super. Nebo to chápu špatně?

Jinak mě dělá problém ATI, která má AGP (bohužel starý motherboard). Sice na to mají patch, ale pokaždé, když jsem od toho něco chtěl, tak se tam objevovali memory leaky (dost velké). Což ale naštěstí snad nebude případ nového PC.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #6 kdy: 10 Února 2011, 16:21:19 »
No, je pravda, že ATi už dvakrát usekla podporu pro staré karty. V roce 2008 odsekla vše pod Radeon 9600, v roce 2008 vše pod série HD. není to tak, že by se usekávali 2 roky staré karty, ale stará architektura - první sek vyřadil DX8 only karty, druhý DX9 only karty. Na druhou stranu, většina karet je v době ukončení podpory více jak 4 roky na trhu. Navíc zhruba ve stejné době uvolňuje AMD potřebná data pro vývoj svobodného ovladače.

Samozřejmě, takové ukončení podpory není nic příjemného, obzvláště v linuxu, kdy nová jádra a nové verze xserveru vychází několikráte do roka. Pro člověka, který chce mít jednu kartu dlouhodobě (nejlépe nadosmrti) to není nic moc. Naopak, člověku, který chce mít alespoň přibližně aktuální 3D výkon to zase takový problém není, protože ten stejně déle jak 4 roky stejně kartu nemá.

Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

jusuf

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 10 Února 2011, 16:46:25 »
Ty dva separatni x-screeny jsem uz resil na nekolika forech a k nicemu se nedoslo tak ted uz na to kaslu, ale doufam ze s novou gk to bude fungovat.

...coz mi taky pripomina ze mam jeste jeden problem. Potrebuju prave ten jeden x-screen pro TV a ta ma jen s-video (tak to mam pripojeny ted) a scart. Nicmene nove gk maji uz povetsinou jen DVI a HDMI jen vyjimecne D-SUB. Trochu jsem hledal a zda se ze nejaka redukce z techto digitalnich signalu na analogovy neexistuje. Chapu to tedy spravne ze potrebuju aby karta mela jeste i D-SUB a ten pak pripojit pres redukci na scart k tv?

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #8 kdy: 10 Února 2011, 17:18:14 »
Mám ATI 14 dní a unešený nejsem. Nvidia má v současné době navch především v akceleraci videa, díky VDPAU, které je podporováno v podstatě všude, zatímco univerzálnější VA API které je schopno využívat i XvBA karet ATI, je okrajové. Pokud VA API chcete využít, nezbyde vám, než si sehnat správné knihovny, zkompilovat si nějaký přehrávač a smířit se s tím, že některá videa s tím stejně budou zlobit. VDPAU už podporuje i fashplayer, majitelé ATI mají zase smůlu. Teprve před pár dny vydalo AMD konečně ovladače, které umožňují sledovat video bez rozpadání obrazu (tearing), což sice funguje, ale když je funkce Tear Free Desktop aktivní, vytuhne mi celý počítač při pokusu o přepnutí na druhý monitor. Každou chvíli mi ATI zasekne počítač, to je především proto, že ještě nevím, čím vším ji nakrknu :)
« Poslední změna: 10 Února 2011, 20:48:33 od GdH »

Kedrigern

« Odpověď #9 kdy: 10 Února 2011, 17:45:01 »
Coz mi pripomnelo, ze NVIDIA byla jedina fungujici akcelerace ve Firefoxu 4, ale kvuli zbytku vyrobcu ted nema v Linuxu F4 akceleraci...

Coz je obdobne jako s tim videem.

jusuf

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 10 Února 2011, 20:56:09 »
Tak to fakt vypada na tu nvidii. Zatim to vypada na nejakou tu GTX460, jeste ale asi par tydnu pockam kvuli chybnym chipsetum pro sandy bridge. Kdyby za tu dobu nejak vyrazne slevnily GTX 560 tak bych sel mozna i do ni.

K tomu propojeni analogovyho monitoru/TV pres DVI jsem nasel toto ->
http://www.grafika.cz/art/hw/DVI-konektory.html

takze staci aby karta mela DVI-I vystup a pak by mela fungovat redukce na D-Sub a do toho kabel D-Sub - SCART.

Jinak vsem diky za rady.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.