Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: zprovoznění 2. disku  (Přečteno 3228 krát)

ing. Roubátko

• Host
zprovoznění 2. disku
« kdy: 15 Prosince 2006, 17:11:54 »
na wiki http://wiki.ubuntu.cz/Instalace_nov%C3%A9ho_disku?highlight=%28disk%29 jsem si to našel, to jo, naformátovat, vytvořit si oddíly...všecko chápu. jen nechápu jak se na ten disk dostanu...to se prostě někde udělá další adresář s tím diskem? to je ten přípojný bod? či jak to je?

Vojtin

• Host
zprovoznění 2. disku
« Odpověď #1 kdy: 15 Prosince 2006, 17:26:25 »
Dělam to v terminálu, úplně jednoduše.
sudo mount /dev/sdb1 /media/sdb1
(mount je připojit, /dev/sdb1 je první oddíl disku, /media/sdb1 je kam to chceš připojit) Nejprve si, ale musíš vytvořit adresář v media s názvem třeba to sdb1 a to udělaš mkdir /media/sdb1.
sdb1 nemusí být u tebe sdb1, ale trřeba hdb. Pokud to chceš nafurt tak hledej fstab. Nebo ten disk připoj a zapni pc, měl by se objevit.

ing. Roubátko

• Host
zprovoznění 2. disku
« Odpověď #2 kdy: 15 Prosince 2006, 17:32:04 »
ne, neobjevilo se nic. to víš že bych to chtěl nafurt, fstab tam jsem se koukal, na wiki píšou že si to tam lehce dopíšu sám, že se to z toho dá odhadnout...bohužel, asi jsem moc dementní:-)

ped

• Aktivní člen
  • *
zprovoznění 2. disku
« Odpověď #3 kdy: 15 Prosince 2006, 17:53:45 »
V Kubuntu pouzijte z hlavniho menu:
System settings -> Advanced -> Disk & Filesystems
A tam by mel byt druhy disk videt jako zarizeni, vzhledem k tomu ze uz je pry naformatovany a rozdeleny na oddily, tak bude tyto oddily jiz videt.
Pak se to tam primo da i trvale primontovat na misto kam se vam to hodi.
(to se zapise do /etc/fstab, takze se to pak muze jeste rucne doupravit jestli vam neco nevyhovuje na tom nastaveni ze System settings)

V gnome nevim, ale tipuji ze ma neco podobneho na nastavovani systemu kde bude i sprava disku.

Vojtin

• Host
zprovoznění 2. disku
« Odpověď #4 kdy: 15 Prosince 2006, 18:44:33 »
Tak sem napiš co máš za GUI, jak se jmenujou ty disky a jak jsou naformátovány, ext3, FAT32?

ing. Roubátko

• Host
zprovoznění 2. disku
« Odpověď #5 kdy: 15 Prosince 2006, 19:03:59 »
mám kubuntu 6,10, ten disk je western 20GB...je možné že mám vytvořený oddíl ale bez systému souborů? páč mě nějak blbne cfdisk, vůbec se v tom nejde vyznat kvůli kódování...
a i když to všecko nastavim to mountování do adresáře, tak stejně...mám totiž na disku s linuxem málo místa, tak se mi sem už nic nevejde. takže přesunu video do adresáře kam jsem namountoval ten druhej disk, a když to video zkouším zkopírovat zpátky třeba na plochu, tedy na plný disk se systémem, tak mi to hlásí že mám plnej disk. takže i když jsem do toho adresáře namountoval ten druhej disk tak jsem asi něco udělal blbě protože ten adresář furt patří tomu disku kde mám systém nainstalovanej.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
zprovoznění 2. disku
« Odpověď #6 kdy: 16 Prosince 2006, 01:54:39 »
1/ pripojte disk, zapnete pocitac
2/ predpokladam, ze se disk bude hlasit treba jako /dev/hdb
3/ v terminalu zadejte sudo cfdisk /dev/hdb
4/ pokud na disku nejsou zadna data, zruste vsechny existujici oddily, vytvorte jeden novy oddil pres cely disk (bude to tedy /dev/hdb1), ulozte, ukoncete cfdisk
5/ vytvorte filesystem, napr. ext3 - sudo mkfs.ext3 /dev/hdb1 - POZOR AT VYTVARITE FS NA SPRAVNEM DISKU!!!
6/ zalozte adresar, kam se novy oddil pripoji (tzv. mountpoint) - napr. sudo mkdir /media/hdb1
7/ pripojte oddil do vytvoreneho mountpointu - sudo mount -t ext3 /dev/sdb1 /media/sdb1
8/ presunte soubory do /media/sdb1 (zapisovat musi root - tedy se sudo)

stav obsazeni jednotlivych oddily vypise treba prikaz df
pokud chcete disk nechat pripojeny nastalo, zadejte do /etc/fstab radek ktery zajisti pripojeni pri kazdem startu pocitace
Kód: [Vybrat]
/dev/hdb1   /media/hdb1   ext3    defaults,umask=0    0 1vsichni uzivatele by pak meli mit pristup pro cteni i zapis

drat

• Aktivní člen
  • *
zprovoznění 2. disku
« Odpověď #7 kdy: 17 Prosince 2006, 19:44:37 »
Pokud se vam nedari dany disk pripojit prikazem mount, mel by aspon vypisovat chybu proc se tak deje. Napr. neco ve stylu Wrong filesystem nebo podobne. Jinak pokud delate vse podle clanku na wiki a rad tady na foru tak je opravdu divne ze vam ten disk nejde. Jinak s tou vetou o tom ze fstab pochopi kazdy se omlouvam. Myslel jsem to spis tak ze to lze odkoukat z radku co uz tram jsou + na googlu se da najit spoustu popisu pokud vas zajima blize co vlastne jednotlive radky ve fstab znamenaji.

ing. Roubátko

• Host
zprovoznění 2. disku
« Odpověď #8 kdy: 19 Prosince 2006, 23:16:32 »
omlouvám se že jsem tu dlouho nebyl, ale už mě tu máte zas....
tak jsem to udělal podle návodu lukase.svobody, naformátovanej, vytvořenej systém souborů, a namountovanej na plochu do adresáře s prozaickým názvem "disk". ale když na něj najedu myší tak se zobrazí "odpojený oddíl pevného disku", přitom jsem i do toho fstabu zajel a chtěl tam ten řádek co kolega svoboda psal vložit, ale už tam byl, přesně to samé. tak ještě kouknu do nastavení systému- pokročilé- disky, tam jsem našel jakousi položku povoleno a u toho jediného oddílu 2. disku bylo "zakázáno". když dám povolit, tak mi to vypíše chybu:

An error occurred while
enabling /home/kuba/Desktop/disk.

The system reported: mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdb1,

missing codepage or other error

In some cases useful info is found on syslog - try

dmesg | tail or so

po straně krásnej vykřičník ve žlutým trojúhelníku a dole tlačítka Detaily >> a OK, po kliknutí na detaily se zobrazí

Detaily
Return code from mount was 32.
"mount failure"

LS

• Závislák
zprovoznění 2. disku
« Odpověď #9 kdy: 19 Prosince 2006, 23:38:17 »
Urcite je na tom oddilu vytvoreny filesystem?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
zprovoznění 2. disku
« Odpověď #10 kdy: 20 Prosince 2006, 07:19:53 »
Pusťte si nějaký program na správu disků (gparted, qtparted, nebo v konsoli cfdisk) a zkontrolujte, jaký souborový systém se nachází na daném disku.
Vložte sem ještě ten řádek z fstab.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

ing. Roubátko

• Host
zprovoznění 2. disku
« Odpověď #11 kdy: 20 Prosince 2006, 15:53:28 »
zvláštní, teď je ten disk zase bez oddílu...tak jsem v cfdisku udělal oddíl znova, a příkazem
sudo mkfs.ext3 /dev/hdb1jsem na něm vytvořil souborový systém...a když ten disk otevřu znova v cfdisku tak je ten disk furt prázdnej bez oddílu:-( tak já nevim, stáhnu teda z repozitářů nějaký program co zmiňoval milhouse, páč ten cfdisk je nanic, mám to tu nějaký pošahaný kvůli tý diakritice..a celý můj fstab vypadá takto:
# /etc/fstab: static file system information.
#
#            
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/hda2
UUID=9cb1d849-83fd-42bf-b82c-38893d83563a / ext3 nouser,defaults,errors=remount-ro,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 1
# /dev/hda1
UUID=ad858293-43d8-4926-98e2-23d692a3efe0 none swap sw 0 0
/dev/hdd /media/cdrom0 udf,iso9660 user,atime,noauto,rw,dev,exec,suid 0 0
/dev/ /media/floppy0 auto user,atime,noauto,rw,dev,exec,suid 0 0
/dev/hdb1 /home/kuba/Desktop/disk ext3 nouser,defaults,umask=0,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 1
/dev/hdb /media/backup auto nouser,atime,noauto,rw,nodev,noexec,nosuid 0 0

LS

• Závislák
zprovoznění 2. disku
« Odpověď #12 kdy: 20 Prosince 2006, 18:27:58 »
1/ nezapominate pred ukoncenim cfdisku zmeny uloziit (myslim ze "W")?
2/ nektere BIOSy vyzaduji restart aby nacetly zmeny v rozdeleni disku
3/ cfdisk rozhodne neni "na nic", rozdelil jsem s nim uz desitky disku

ing. Roubátko

• Host
zprovoznění 2. disku
« Odpověď #13 kdy: 20 Prosince 2006, 19:14:23 »
Citace: lukas.svoboda
1/ nezapominate pred ukoncenim cfdisku zmeny uloziit (myslim ze "W")?
2/ nektere BIOSy vyzaduji restart aby nacetly zmeny v rozdeleni disku
3/ cfdisk rozhodne neni "na nic", rozdelil jsem s nim uz desitky disku
1/ ne ne, samozřejmě to ukládám, a dělal jsem to i v QTParted, a tam když disk otevřu tak je v pohodě s oddílem...ale s cfdiskem ten disk oddíl nemá...
2/a po restartu mi naběhne obrazovka s nějakou chybou, ještě před před přihlášením, takže mě nenapadlo nic lepšího než si obrazovku vyfotit:-) jak sem dostanu obrázek? už jsem to tu viděl...
3/jde o to, že speciálně u mě je na nic..viz 1/ a to že kvůli té diakritice je nepoužitelnej. i chování je divný, když přepínám mezi těmi nabídkami dole tak obraz jede dolů a ty nabídky zanechávají stopu...prostě je to divný a nepoužitelný..

ing. Roubátko

• Host
zprovoznění 2. disku
« Odpověď #14 kdy: 24 Prosince 2006, 12:33:03 »
takže mi s tim teda nikdo nepomůžete..to ste teda kouzelníci:-) no ale když jsou ty Vánoce tak já vám to všem odpouštím:-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.