Tak jsem se k tomu konečně dostal a asi budu za vola ...já si tak hrál se zabezpečením, že jsem do sshd_config zadal konkrétní uživatele, kteří se můžou spojit přes ssh a kteří ne ..čili účet "public" se nedostal do účtu proto, že prostě a jednoduše nebyl mezi AllowUsers, které jsem měl definované... trošku by mou blbost mohlo ulehčit to, že jsem opravdu netušil, že sshd_config se nevztahuje jen na SSH, ale na všechno, co používá port SSH (standartně 22) - čili i ono zmińované SFTP...tím, že jsem neposlal celý výpis sshd_config, tak na to asi nikdo nemohl přijít
Ať nemusím zavádět nové vlákno, narazil jsem na jiný problém

Resp dva problémy, ale s tím druhým se zkusím ještě natrápit...Ten první problém spočívá v tom, že mám svůj key pro přihlášení na SSH...tedy abych nemusel používat heslo ..ve standartních NErootovských účtech to funguje tak jak má ...připojím se na ssh a hned vjede do účtu bez zadání hesla...
Chování na "rootovský" účet (tedy na první založený účet na serveru s názvem např "pepa") se to ale chová jinak ...první přihlášení VŽDY vyžaduje heslo ...až se připojím, teprve pak jakékoliv další připojení jde bez hesla...proč u toho prvního připojení to heslo vyžaduje? Je to nějaká bezpečnost kvůli tomu, že se jedná o root účet?