tak nikdo neodpověděl, tak si odpovím sám.-))
Jde o to, že se jedná o starší programy které vycházejí z toho že se bude využívat rozhraní OSS. V takovém případě se vybírá soubor /dev/dsp0 (případně /dev/dsp1,2..). Jelikož se OSS už nepoužívá, tak ten soubor už tam není, místo toho je tam /dev/audio. V ubuntu-studio tam dev/audio není, je to řešené jinak, nevím jak. No a abysme připojili takovýto program tak, jak jsou zvyklí, tak tu existuje emulátor OSS, jmenuje se to aoss. Zatím se mi ale bohužel nepodařilo z manpage zjistit, jak tento emulátor zprovoznit, vím jen že má vytvořit onen dsp soubor, a pak by daný program měl fungovat. V obyčejném ubuntu by programy využívající OSS mohly využívat taky přes /dev/audio(0,1,2..). Moc s tím ale zkušenosti nemám, u programu Gtick, když jsem zadal tuto cestu, tak se to chovalo velice náladově,spíš nešel.A zakončil bych to malým dotazem, který by skvěle doplnil tyto informace.Byl bych moc rád, kdybyste mi někdo napsali jak má vypadat příkaz aby se mi v /dev objevil soubor dsp0. Přiznám se, že se mi po 2 letech v ubuntu ještě nepodařilo chápat ty manuály:_(