Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s grafikou  (Přečteno 2081 krát)

studli

• Návštěvník
Problém s grafikou
« kdy: 20 Února 2011, 00:41:52 »
Ahoj, pořídil jsem si novější grafiku ATI HD4850. Bohužel mi teď při zapnutí počítače nejde obraz. Deska pípne, vše hučí ale obraz zůstává černý. Musím počítač znovu několikrát restartovat aby obraz naběhl. Zkusil jsem kartu znovu zasadit, ale nepomáhá to. Jen několikanásobný restart. Když naběhne, pak je ve všech aplikacích včetně her stabilní. Co s tím? Já si myslím, že je to buď:

1) zdroj - to se moc mi nezdá, je docela nový. 400W
2) starší bios - je tam stále původní pro moji desku Gigabyte DS4 a možná to moc s novou grafikou neumí
3) možná nějaká změna nastavení v biosu?

Na co sázíte? Díky moc za radu.

Rover623

Re: Problém s grafikou
« Odpověď #1 kdy: 20 Února 2011, 07:07:56 »
Začal bych kontrolou a případně flashem BIOSu,na mém Asusu tyhle karty taky fungovali divně (některé starší karty GeForce taky),tak jsem chvilku hledal a zjistil,že pro mojí desku je už BIOS 1.9 (původní 1.8),ve specifikacích pro 1.9 byla podpora pro Ati 4xxx+ a vyřešené problémy s funkčností externích grafik a to odpovídá,od doby co mám nový BIOS se mi už nestalo,že bych zapnul PC a grafika nenaskočila

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #2 kdy: 20 Února 2011, 13:43:08 »
Zkontrolovat kompatibilitu Pci-express slotů. Pokud nemá deska revizi Pci-ex 1.1 a ta karta je pro Pci-ex 2.0, tak nepoběží. Taky mám v desce slot 1.0a, který prostě kompatibilní s 2.0 není a nebude, protože je schopen kartě dodat pouze 75w, kdežto novější karty potřebují 2x75w. Karty se dají přeflešnutím Biosu sprovoznit i ve slotech 1.0a, ale samozřejmě se tím degraduje výkon, takže potom takový upgrade nemá smysl...

Ale to jenom za předpokladu, že má 1.0a sloty, tak se na to mrkni ;)
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

studli

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 20 Února 2011, 15:07:56 »
Tak to asi vypadá opravdu na nový bios. Nová karta je pro PCI-E 2.0.
Typy sběrnic na moji desce:
    * Počet slotů PCI: 2
    * Maximální rychlost sběrnice PCIE: 16
    * Počet slotů PCI-Express 16x: 2
    * Počet slotů PCI-Express 1x: 3

Jen nevím jakou mám revizi mojí desky Gigabyte DS4. Jestli je to 1.0, 2.2, 3.3. Nebo je to jedno a dát ten nejnovější bios?

sabraq

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 20 Února 2011, 15:43:55 »
Verze PCI-Express můžou být 1.0a , 1.1 a 2.0.. Karta PCIex 2.0 bude fungovat jen ve slotu PCIex 1.1, ne v PCIex 1.0a - to je HARDWAROVÁ nekompatibilita. Jakou verzi PCIex máš na desce se dozvíš z manuálu. Jestli 1.1 a tak karta tampřesto neběží, mohl by pomoct upgrade biosu, jestli výrobce nějakej vydal. Ale je to deska z 2006, tak nevím.

studli

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Února 2011, 19:56:26 »
Tak bohužel v manuálu jsem nenašel o jakou verzi PCI-E jde. Píšou jen že jsou tam dvě PCI Expres x 16. Jestli jde o 1.0 nebo 1.1 jsem se bohužel nedočetl. Neví někdo někdo zda je Gigabyte DS4 1.0 nebo 1.1?
Nicméně v 2007 vyšel bios verze F9. Zde je psáno: Fix PCI-E overclock issue (což je dobré znamení)
V roce 2009 vyšel i nový bios F12.

Také nevím jakou mám revizi desky. Jde to nějak zjistit? Jde mi správnou verzi biosu. Zkoušel jsem CPU-Z a Everest. Z těch programů jsem to nevytáhl.
Jsem nakloněl novému biosu. Ale nejsem si jistý jestli revize desky hraje vliv.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 20 Února 2011, 20:03:45 »
Verzi desky najdeš napsanou přímo na ní. A revize desky vliv určitě hraje :D, protože se můžou mírně lišit..

studli

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 22 Února 2011, 02:20:24 »
Díky moc za radu. Revizi desky jsem po delším pátrání našel. S novým biosem grafika šlape jak má:)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.