Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozhozený boot  (Přečteno 793 krát)

mQ

• Návštěvník
Rozhozený boot
« kdy: 22 Února 2011, 08:46:44 »
 Zdravím, potřeboval bych od Vás radu, protože jsem asi absolutní tele. Mám služební NB HP pro book 6550b, které běží na win 7, což mi ne-uplně vyhovuje. Na 8 GB Flash-ku jsem nainstaloval ubuntu 10.10 což se povedlo, nerozděloval jsem nijak ani HDD ani USB, prostě isnatalce šla rovnou na USB. PO dokončeni instalace jsem si gratuloval, jak jsem "dobry" :) Ubuntu na USB se bez problemu rozběhlo a funguje jak má, teď ale ten problém. Když jsem NB restartoval a potřeboval jít do Win 7, tak jsem USB odpojil a nenačte se mi nic,  je tam pouze nadpis, ze chybi disk, podle cisla asi to USB, když jsem ho vložil zpět, tak mi naběhlo okno s výběrem Ubuntu a Win 7. Mohl bych Vás požádat o radu, jak nastavit NB, tak aby standartně nabíhal Win? Flashku s ubuntu v praci bohužel použivat nemužu.

Díky všem za radu!!!

Martin

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: Rozhozený boot
« Odpověď #1 kdy: 22 Února 2011, 09:02:15 »
Vypada to, ze se stala chybicka s instalaci GRUBu. Grub se mel nainstalovat na usb, ale to se asi nestalo a je na hdd.
Takze bude potreba obnovit win zavadec: http://wiki.ubuntu.cz/Odstran%C4%9Bn%C3%AD%20Ubuntu#Obnova_zavad.2BARsBDQ-e_Windows
A pro spravnou funkci usb instalace nainstalovat grub na tu flashku (predpokladam, ze je to sdb).
Kód: [Vybrat]
sudo grub-install /dev/sdb  

EDIT: Opacny postup bude lepsi.  :)  Nejdrive nainstalovat grub na flash a pak ho teprve odstranit z hdd.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

mQ

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Února 2011, 09:30:46 »
Díky za radu, jen abych se ujistil, ž to udělam spravně, ten příkaz co píšeš zadám v ubuntu do terminálu a po restartu by mi z hdd měl naběhnout normalně win?
Je to tak?

Díky.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 22 Února 2011, 09:47:48 »
Ne. Ten prikaz (zkontroluj, jestli je flash opravdu sdb) nainstaluje grub na flashku - tj. umozni, aby ubuntu nabehlo po bootovani z usb.
Potom bude potreba odstranit grub z hdd (sda) tj. obnovit widowsovsky zavadec - jak na to je popsano v tom odkazu na wiki (detaily nedokazu upresnit, nemaje win, nikdy jsem to nedelal).
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.