Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po instalaci Ubuntu 10.10 se rozsypaly Windows XP -  (Přečteno 1338 krát)

Fucza

• Návštěvník
Po instalaci Ubuntu 10.10 se rozsypaly Windows XP -
« kdy: 22 Února 2011, 12:38:13 »
Rozhodl jsem se nainstalovat Ubuntu 10.10, ale nechat si i XP. Mám tu knihu od Ivana Bíbra a instalační DVD. Instaloval jsem podle knihy, linux se teprve učím.
Mám 2 HDD:
na 1: oddíl NTSF - XP, oddíl root, oddíl pro ubuntu aplikace, oddíl swap
na 2: 2 oddíly NTSF provázány do ubuntu
Nevěděl jsem, co při instalaci dát jako zavadeč - dal jsem ten první HDD celý.
Ubuntu funguje.
Po zapnutí a při volbě XP, napíše, že nelze XP spustit: <Windows root>\system32\ntoskrnl.exe je poškozen nebo nebyl nalezen.
Co byste radili? Ještě mám problém, že počítač není připojen k internetu, ale měl by být co nevidět.
Díky za radu

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Po instalaci Ubuntu 10.10 se rozsypaly Windows XP -
« Odpověď #1 kdy: 24 Února 2011, 21:45:03 »
Mozes vyskusat ten subor do win. dokopirovat alebo win preinstalovat. Pri preinstalovani prides o bootovaciu ponuku a bude ju musiet obnovit.
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#Obnoven.2BAO0_GRUB2_pomoc.2BAO0_LiveCD
Pri instalacii si zmensoval oddiel z win? Ak ano a nedefragmentoval si ho pred tym tak sa mohlo stat ze pri zmensovani sa zmazali niektore subory ktore neboli presunute na zaciatok oddielu.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Fucza

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Února 2011, 11:58:26 »
Jel jsem úplně na čisté disky. Při instalaci XP jsem vytvořil oddíl pro XP a zbytek nechal, při instalaci Ubuntu dotvořil ostatní oddíly a propojil je.
Problém je, že ten soubor nemůžu najít na instalačním cd XP (respektive tam má jinou ikonu - je jakoby zazipován /Cab/) a dojde jen k jeho nakopírování, nikoliv přepsání toho souboru, který tam je /a údajně je poškozen).
Asi risknu tu přeinstalaci XP, ale mám trochu strach. Jdu prozkoumat tvůj odkaz a uvidím.
Díky

Fucza

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 07 Března 2011, 23:08:39 »
To s tím zavaděčem je pro mě zatím dost složité. V Ubuntu se zatím rozkoukávám, jak a co.
Dneska tu byl chlapík s UPC mě připojovat na net přes kabel (pominu-li, že při objednávce montáže, jsem byl dotázán na OS a Ubuntu ještě neviděl) a nepodařilo se nám (spíše mě) to rozchodit. Je kabel - modem - router (notebooky) - integrovaná síťovka (tu bych potřeboval prozkouzmat, zda-je OK, ale v Ubuntu zatím nevím, jak na to) - PC. I v knize od Bíbra se píše. že automaticky z DHCP se to většinou nastaví skoro samo. Zde však nic. Buď je to třeba ručně, nebo je ta síťovka vadná.
Díky za pomoc.

jenda93

• Stálý člen
  • **
  • software engineer
« Odpověď #4 kdy: 07 Března 2011, 23:13:10 »
Aby někdo poradil s tou sítí, to bude asi potřeba víc údajů...
Hlavním úkolem vývojářů je chválit nový software

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.