Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: spojenie a zmenšenie diskových oddielov  (Přečteno 2831 krát)

will

• Návštěvník
  • LINUX BEGINNER
spojenie a zmenšenie diskových oddielov
« kdy: 22 Února 2011, 19:29:28 »
Ahojte,

tu prikladám najprv terajší stav:
http://oi52.tinypic.com/2me5lxe.jpg

a chcel by som spojiť tie oddiely "Sklad - 50 gb" a oddiel "New volume - 13 gb" .....potom by som si prehodil dáta z disku "93 gb" na ten disk ktorý by vznikol spojením toho 50 + 13 a ten oddiel "93 gb" by som chcel zmenšiť na nejakú optimálnu úroveň.

Prosím ak viete ako tak mi pomôžte, pán Google mi to nenašiel, a cez disk storage manager mi to nešlo (alebo som nevedel ako).

Díky moc.

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
Re: spojenie a zmenšenie diskových oddielov
« Odpověď #1 kdy: 22 Února 2011, 21:23:31 »
to imho nejde... jak se rika je dulezite dvakrat merit...
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 22 Února 2011, 21:56:16 »
Jde to pomocí Live Cd Ubuntu pomocí programu GParted který je už v live cd předinstalován ale nejdřív budeš muset přesunout data z posledního oddílu 13GB a pak ten oddíl smazat, potom zvětšit extended až nakonec a potom posunout swap pak Ext4 kde si ho můžeš rovnou zmenšit a poté zase zmenšit extended od začátku a nakonec zvětšit Sklad, a nezapomeň každou operaci zvlášť potvrdit nahoře tou zelenou fajfkou. Typuji to tak na operaci na půl dne   :) :D ;D
Každopádně nemyslím že je úplně šťastné mít datový disk na začátku a systém na konci... mělo by to být opačně.
ZÁLOHUJ SI DATA PAČ DISK DOSTANE POŘÁDNĚ NA *censored* A RISKUJEŠ ZTRÁTU DAT!
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

pst

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 22 Února 2011, 22:11:42 »
to imho nejde... jak se rika je dulezite dvakrat merit...

jde to pomocí gparted, ale ne najednou. předpokládám, že "spojit" znamená spojit diskový prostor a ne soubory v něm.

a jednu radu, opravdu třikrát měř a teprve potom odklikni. tyhle operace trvají zatraceně dlouho. a jako na potvoru vypadne proud, kočka se projde po klávesnici a tak.

Pst

will

• Návštěvník
  • LINUX BEGINNER
« Odpověď #4 kdy: 22 Února 2011, 22:12:49 »
no cez ten gparted mi tam toho moc nejde spraviť....a mal som to tak lebo v "sklade" som mal nahodenú Vistu a na tom "new volume" bolo recovery....to som teraz dal do preč a neviem ako to teraz dať do kopy......sklad a new volume sú prázdne, dáta mám len na tom oddiely extended.....poradie mi je jedno...keď je vhodné mať systém skôr ako dáta, tak budiš.....len neviem ani spojiť tie dve prázdne partície (sklad a new volume)...nie to ešte iné úpravy, ktoré by som chcel...

Díky všem.....

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 23 Února 2011, 06:31:46 »
Spojit dva oddily nejde, ale pokud uz "new volume" neexistuje, tak se da "extended" posunout na konec disku a "sklad" zvetsit na volne misto (ktere bude po presunu "extended" sousedit se skladem).
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

pst

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 23 Února 2011, 14:28:36 »
no cez ten gparted mi tam toho moc nejde spraviť....a mal som to tak lebo v "sklade" som mal nahodenú Vistu a na tom "new volume" bolo recovery....to som teraz dal do preč a neviem ako to teraz dať do kopy......sklad a new volume sú prázdne, dáta mám len na tom oddiely extended.....poradie mi je jedno...keď je vhodné mať systém skôr ako dáta, tak budiš.....len neviem ani spojiť tie dve prázdne partície (sklad a new volume)...nie to ešte iné úpravy, ktoré by som chcel...

Díky všem.....

Pořád mám dojem, že to jde, ale pro jistotu se zeptám: v podstatě jde o to, spojit sklad a new volume, které jsou prázdné? to samozřejmě nejlépe pomocí gparted tak, že jeden odstraníš a druhý roztáhneš a přejmenuješ.

Pst

will

• Návštěvník
  • LINUX BEGINNER
« Odpověď #7 kdy: 23 Února 2011, 17:36:58 »
no ide o to spojiť dva prázdne diskové oddiely a potom zmeniť veľkosť novovytvoreného diskového oddielu a oddielu extended.....

v Gparted je možnosť "Vytvoriť tabuľku oddielov" ...ak si zálohujem dáta a potom dám túto možnosť, ohrozí to nejak linux? alebo to môžem v pohode spraviť?

pst

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 23 Února 2011, 19:06:52 »
no ide o to spojiť dva prázdne diskové oddiely a potom zmeniť veľkosť novovytvoreného diskového oddielu a oddielu extended.....

v Gparted je možnosť "Vytvoriť tabuľku oddielov" ...ak si zálohujem dáta a potom dám túto možnosť, ohrozí to nejak linux? alebo to môžem v pohode spraviť?

jistě, že to tak jde.  zálohovat musíš pro jistotu tak jako tak. zkuse se podívat na můj příspěvek http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,48625.msg352747.html#msg352747, kde je gparted také použito podobně

Pst

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.