Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Tlačiareň canon pixma MP540 sa mi nedarí nainštalovať  (Přečteno 5157 krát)

didise

• Návštěvník
Ahojte, prosím Vás vedel by mi niekto pomôcť s inštaláciou canon pixma MP540. Skúšal som všeliaké ovládače, tvári sa že je nainštalovaná, ale nefunguje.
Dik

Rover623

Re: Tlačiareň canon pixma MP540 sa mi nedarí nainštalovať
« Odpověď #1 kdy: 24 Února 2011, 10:24:04 »
Na stránkách Canonu si stáhněte ovladač pro Linux,rozbalte (2x),uvnitř je přímo předkompilovaný balíček DEB,takže klasicky jako ve Windows dvouklikem spustit.Pokud se jedná o 64bit systém je nutné vynutit instalaci příkazem v terminálu
Kód: [Vybrat]
sudo dpkg --force-architecture -i názevbalíku
Další možností je použítí zdrojového kódu (je tam taky zabalený),po přemístěná do adresáře zadat klasicky
Kód: [Vybrat]
./configure
make
sudo make install

didise

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Února 2011, 11:01:42 »
Áno to som skúšal, ale mi vypísalo že mám porušené závislosti. cnijfilter

didise

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 24 Února 2011, 11:23:31 »
Výpis tej chyby posielam v prílohe

[attachment deleted by admin]

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 24 Února 2011, 11:24:58 »
Máš to tam napsané,proveď to co ti to okno radí a potom to zkus znovu

didise

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 24 Února 2011, 11:46:23 »
Urobil som to a pri spustení súboru cnijfilter-common .... sa začal inštalovať a potom vypísalo :

didise

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 24 Února 2011, 11:48:46 »
A ešte aj nasledovné:

jenda93

• Stálý člen
  • **
  • software engineer
« Odpověď #7 kdy: 24 Února 2011, 12:55:04 »
Nevím konkrétně jak u této, ale obecně u tiskáren Canon při instalaci jde často o známý klasický problém libcups2/libcupsys2. Rád bych se v případě MP540 mýlil.
Hlavním úkolem vývojářů je chválit nový software

didise

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 24 Února 2011, 12:56:12 »
Áno asi máš pravdu lebo aj na to ma upozorňuje. A aké je tam riešenie?

jenda93

• Stálý člen
  • **
  • software engineer
« Odpověď #9 kdy: 24 Února 2011, 13:30:32 »
Nejjednodušší a pěkné řešení je použití univerzálního ovladače Turboprint pro Linux. Jednoduchá instalace např. poklikáním na deb balíček, grafická indikace množství náplně, apod. - mrkni níže na screenshoty. V Ubuntu jede spolehlivě. Bohužel, zadara funguje jenom 30 dní.

http://www.turboprint.info/screenshots.html

Hlavním úkolem vývojářů je chválit nový software

didise

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 24 Února 2011, 14:03:03 »
Člen
**

[Potlesk] [Pískot]

Zobrazit profil Soukromá zpráva (Offline)

Re: Ubuntu 9.10 - Canon MP630 vyžaduje libcupsys2 [vyřešeno]
« Odpověď #2 kdy: 20 Listopad 2009, 14:01:59 »
   Odpověď s citacíCitace
Zdravím,

řešil jsem stejný problém ale baličky na serveru na který odkazuješ nejdou stáhnout, tak kdyby někdo potřeboval vyřešil jsem to následovně:

libcups2 je náhrada za libcupsys2 takže stačí změnit závyslosti v balíčku deb

Kód:

dpkg-deb -x cnijfilter-common_2.80-1_i386.deb common
dpkg-deb --control cnijfilter-common_2.80-1_i386.deb

tím  by se měli vytvořit dvě složky common a DEBIAN Ve složce DEBIAN editujeme soubor control a zaměníme libcupsys2 za libcups2. Následně složku DEBIAN vkopírujeme do common a vytvoříme balík znovu

Kód:

dpkg -b cnijfilter-common_2.80-1_i386.deb

stejný postup je nutno zopakovat s druhým souborem :-) poté jdou balíky nainstalovat :-)

Nejde mi vytvoriť nazad inštalační balík. Prečo?

didise

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 24 Února 2011, 14:49:33 »
Ďakujem za pomoc už tom mám vyriešené. Treba prepísať závislosť libcupsys2 na libcups2. Toť vše. :-)

xpisos

• Návštěvník
Re:Tlačiareň canon pixma MP540 sa mi nedarí nainštalovať
« Odpověď #12 kdy: 25 Března 2012, 20:55:25 »
Vyřešení instalace tiskárny Canon MP540 v Ubuntu 11.10 32 bit
HW notebook Asus K50IN series Intel® Core™2 Duo CPU T6600 @ 2.20GHz × 2 , 3,4 GB Ram a  Canon Pixma MP 540

Důvod popisu: V Ubuntu 11 (možná i v 10)  nejde provést standartní instalace tiskárny Canon MP540 neboť v originálním instalačním balíku není vyřešena jedna závislost.  Při klasické instalaci dojde k chybové hlášce  dpkg: dependency problems prevent configuration of cnijfilter-common:
cnijfilter-common depends on libcupsys2 (>= 1.2.1); however:  Package libcupsys2 is not installed. , a jsme v ..... Po pátrání zjistíme, že máme v systému tuto věc, ale je nahrazena novější libcups2. Takže jdeme na to (postup je pro amatéry, kteří přešli plně na linux z woken).

Modus Operandi:
Přístup k netu.
Ze systému je nutno vyhodit jakýkoliv ovladač pro tiskárnu (Odinstalovat (jako ve Windows) tiskárnu v "Nastavení systému -> Konfigurace tiskárny -> Místní tiskárna)

Stažení originál ovladače:
http://www.canon.cz/Support/Consumer_Products/products/Fax__Multifunctionals/InkJet/PIXMA_MP_series/MP540.aspx?DLtcmuri=tcm:126-738689&page=1&type=download

Jméno ovladače:MP540_debian_printer.tar

Příprava souborů:
Předpoklad v pc (systému Ubuntu) nainstalován Midnight Commander ("MC" není nutný, usnadňuje práci pro amatéry v terminálu)
Rozbalení ovladače  provedeme spuštěním aplikace MC (v Unity vyhledáme Midnight Commander).V jednom v panelů přejdeme do složky kde je stažen ovladač /např. stažené/ MP540_debian_printer.tar. Sjedeme kurzorem na ovladač a provedeme enter. V panelu se objeví obsah archivu tar. Uvidíme dva archivované soubory  s příponou tar. Najedeme nejprve na soubor se scanerem a opět enter. V panelu se objeví tři soubory, pro nás jsou důležité soubory s příponou deb. Oba soubory nakopírujeme do složky v druhém panelu (např. stažené/mp540). Tímto získáme ve složce atažené/mp540 dva balíky instalace pro scaner. Nyní se v MC přepneme do panelu kde je složka stažené/mp540. Klávesovou zkratkou CTRL+O, čímž budeme pracovat jen s terminálem.

Ověření,že v systému máme ten libcupsys2, pokud ne dojde ke stažení z netu. Zadáme příkaz:
sudo apt-get install libcups2

Instalace scan ovladače (Pro nás neznalé, dojde k instalaci ovladače, ale příkaz má ignorovat závislost libcupsys2). 
sudo dpkg -i --ignore-depends=libcupsys2 scangearmp-common_1.20-1_i386.deb
sudo dpkg -i --ignore-depends=libcupsys2 scangearmp-mp540series_1.20-1_i386.deb

Restart cups (nevím co to přesně znamená, ale zřejmě dojde k novému spuštění té virtuální libcups2 služby):
sudo /etc/init.d/cups restart

Heuréka. Máme ovladače pro scaner (ten samozřejmě fungoval i bez těchto originál ovladačů, ale originál je originál)
Nyní se přepneme CTRL+O z terminálu zpátky do MC a to přímo to rozbaleného panelu, kde vybereme stejným postupem jako u scaneru ovladače pro tiskárnu. V názvu mají printer a příponu deb. Jsou také dva. Opětovně je nakopírujeme do složky MP540. V MC se přepneme do panelu kde je MP540 a zadáme CTRL+O. Jsme v terminálu .

Instalace tisk ovladače příkazy. 
sudo dpkg -i --ignore-depends=libcupsys2 cnijfilter-common_3.00-1_i386.deb
sudo dpkg -i --ignore-depends=libcupsys2 cnijfilter-mp540series_3.00-1_i386.deb

Restart cups:
sudo /etc/init.d/cups restart

Hotovo. Zapneme tiskárnu a počkáme až se přihlásí (Bohužel jak jsem zblblej z Woken, provedl jsem i restart PC). Půjdeme pak Nastavení systému -> Konfigurace tiskárny -> Místní tiskárna, kde uvidíme nainstalovanou MP540. Provedeme zkušební tisk.

Tiskárna tiskne velmi dobře. Stejný postup je i pro ostatní tiskárny od Canonu, kde se hlásí chyba v závislosti na libcupsys2. Uvedený postup je pro 32 bitovou architekturu, ale pramen (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/480903), ze kterého jsem získal postup byl uveden pro 64 bitovou architekturu, kde byl příkaz doplněn o --force-architecture. viz pramen. Tímto děkuji uživateli https://launchpad.net/~lively801-launchpad, za zveřejnění postupu a jeho reakci na http://ubuntu-ky.ubuntuforums.org/showthread.php?t=975747&page=1.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.