Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Postrádám externí disk  (Přečteno 726 krát)

podhorka

• Návštěvník
Postrádám externí disk
« kdy: 28 Února 2011, 13:34:48 »
Pokoušela jsem se instalovat Ubuntu na ex.disk.Asi jsem si ho nějak zneviditelnila, teď ho nikde nemůžu najít. Hledala jse i na jiném Pc..mám ho před sebou, ale jako kdyby nebyl  >:(

podhorka

• Návštěvník
Re: Postrádám externí disk
« Odpověď #1 kdy: 28 Února 2011, 18:41:41 »
Istalace asi ani neproběhla, UBUNTU se spouští z CD. Něco jsem s ex.diskem provedla - asi zneviditelnila. Terminál pro vložení asi z toho důvodu nemohu najít. Nemůžu se dostat dál - viz příloha. Jistě si říkáš, proč to vlatně dělám. Chtěla bych dostat do notebooku ještě jeden OS. Některé programy,které fungují ve starém Pc s XP 2000, mi ve Win.7 nejdou nainstalovat. Tyto pokusy dělám na starém Pc.

[attachment deleted by admin]

pacholik

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 28 Února 2011, 19:17:03 »
Průvodce instalací - ruční rozdělení disku
Linuxový FS se jmenuje ext4, je potřeba mít alespoň jeden tento oddíl a patřičně mu přidělit přípojný bod / (lomítko). Swap oddíl to je jako stránkovací soubor ve win, je vhodný ho vytvořit a přidělit mu cca dvojnásobek kolik máš operační paměti. Taky je užitečný mít systém a data na 2 různých oddílech. Čili bych ti doporučil rozdělit to nějak takhle (velikosti si můžeš upravit):

20GB systém - typ ext4, přípojný bod /
4GB swap
zbytek data - typ ext4, přípojný bod /home

S chutí do toho.

Nezapomeň zkontrolovat, že se ti bude zavaděč (na wiki těsně před bodem 5) instalovat na extermí disk (/dev/sdb).

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #3 kdy: 28 Února 2011, 19:21:50 »
Jestli máš víc než cca 2GB RAM, je swap zbytečný (ovšem vytvořením nic nezkazíš). Ubuntu i s aplikacemi se pohodlně vejde i do 1GB RAM (u mě stabilně pod 800MB) :)

Každopádně se dá swap (oddíl nebo jako soubor) v případě potřeby vytvořit i po nainstalování systému.
« Poslední změna: 28 Února 2011, 19:24:52 od sachy »
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.