Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: po instalacii nabehne zase len win [vyřešeno]  (Přečteno 1877 krát)

vdacny

• Návštěvník
po instalacii nabehne zase len win [vyřešeno]
« kdy: 09 Března 2011, 23:53:52 »
caute. mam win xp a teraz som si nainstaloval ubuntu 10,10. pri instalacii som daval rucne zadanie disku. prebehlo vsetko bezchybne a ked som restartol komp, tak sa mi nacital win. nevyhodilo mi ziadne menu ze si mozem vybrat aj linux. mozete mi niekto poradit? vdaka
« Poslední změna: 10 Března 2011, 11:05:33 od Tadeáš Pařík »

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: po instalacii nabehne zase len win [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 09 Března 2011, 23:55:29 »
Vypadá to na chybějící GRUB, nejjednodušší bude systém přeinstalovat a místo ručního zadávání přípojných bodů a kořenového adresáře opatrně pomocí posuvníků vybrat místo pro Ubuntu a nechat to na instalátoru.

vdacny

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 09 Března 2011, 23:58:08 »
ja tu mam viacej diskov, ktore mam rozdelene na logicke particie, preto som daval rucnu install. bojim sa aby mi to nieco neurobilo s tymi diskami kde mam data

vdacny

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Března 2011, 00:02:24 »
btw: keby mi to nenainstalovalo GRUB, tak by prebehla instalacia v pohode bez chyboveho hlasenia?

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 10 Března 2011, 00:11:16 »
pokud sis nastavil, ze se instalovat nema, nebo ze se ma nainstalovat na disk, ze ktereho primarne NEbootujes, tak bez chyboveho hlaseni

podrobnosti http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#Krok_4.3_-_ru.2BAQ0-n.2BAO0_rozd.2BARs-len.2BAO0_disku
cast "zavadec"

vdacny

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 10 Března 2011, 00:15:48 »
pokud sis nastavil, ze se instalovat nema, nebo ze se ma nainstalovat na disk, ze ktereho primarne NEbootujes, tak bez chyboveho hlaseni

podrobnosti http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#Krok_4.3_-_ru.2BAQ0-n.2BAO0_rozd.2BARs-len.2BAO0_disku
cast "zavadec"

v navode som cital, ze ho nemam davat tam kde mam win. lebo tam kde mam win to je primarny bootovaci disk. znamena to teda, ze grub musi byt na tom disku kde je win aby som dostal menu s vyberom operacneho systemu?

vdacny

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 10 Března 2011, 01:00:48 »
haloo? je tu niekto?

jenda93

• Stálý člen
  • **
  • software engineer
« Odpověď #7 kdy: 10 Března 2011, 02:05:11 »
Vdacny, co se tyce GRUBu, napsal: v navode som cital, ze ho nemam davat tam kde mam win.

Nevidím tu žádný podrobnější popis tvé situace, co se týče disků a diskových oddílů. V PC může být několik disků, několik diskových oddílů, apod. Takže pouze obecná poznámka. V návodu podle odkazu je to napsáno přesně takto:

Zavaděč ale musí být nainstalován do MBR disku, ze kterého bootujete, označeného například /dev/sda (bez čísla, tedy ne příkladně /dev/sda5). Co určitě nedělejte, je instalace zavaděče do oddílu s Windows (označeného jako NTFS, a s nějakým číslem, např. /dev/sda1).

Na obrázku níže je vidět, že při defaultním nastavení je to splněno, protože systém nabízí instalaci GRUBu na /dev/sda (častý případ):

http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD?action=AttachFile&do=get&target=instalace-rucni-rekapitulace.png

Oddíl s Windows je označen jako /dev/sda1 a tam GRUB opravdu nepatří.

Hlavním úkolem vývojářů je chválit nový software

vdacny

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 10 Března 2011, 03:47:43 »
Vdacny, co se tyce GRUBu, napsal: v navode som cital, ze ho nemam davat tam kde mam win.

Nevidím tu žádný podrobnější popis tvé situace, co se týče disků a diskových oddílů. V PC může být několik disků, několik diskových oddílů, apod. Takže pouze obecná poznámka. V návodu podle odkazu je to napsáno přesně takto:

Zavaděč ale musí být nainstalován do MBR disku, ze kterého bootujete, označeného například /dev/sda (bez čísla, tedy ne příkladně /dev/sda5). Co určitě nedělejte, je instalace zavaděče do oddílu s Windows (označeného jako NTFS, a s nějakým číslem, např. /dev/sda1).

Na obrázku níže je vidět, že při defaultním nastavení je to splněno, protože systém nabízí instalaci GRUBu na /dev/sda (častý případ):

http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD?action=AttachFile&do=get&target=instalace-rucni-rekapitulace.png

Oddíl s Windows je označen jako /dev/sda1 a tam GRUB opravdu nepatří.

jendo: ja uz som si tej mojej nepozornosti medzicasom vsimol. cele som to preinstaloval a grub som dal na butovaciu particiu . vsetko je ok. akurat idem spojazdnit wow. tak citam co k tomu treba. musim nainstalovat wine. len kurnik ako, ze :) idem citat. zatial vam chlapi dakujem za pomoc.
BTW: toto UBUNTU sa mi zacina pacit, aj video mi ide lepsie ako vo win.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.