Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Inkscape: opakování ořezané bitmapy [vyřešeno]  (Přečteno 2694 krát)

EnemyXP

• Návštěvník
Inkscape: opakování ořezané bitmapy [vyřešeno]
« kdy: 10 Března 2011, 15:23:13 »
Vím že to tu asi nepatří, ale přesto se zeptám. Nevíte někdo jakým způsobem lze v Inkspace oříznout nějaký objekt např. vložený obrázek? Vím o existenci postupu Objekt > Ořez > Nastavit, ale problém této metody spočívá v tom, že ožezaná část stále zůstává v dokumentu, sic nejde vidět. Normálně by mi to nevadilo, ale potřebuju kreslit schéma sítě a jednotlivé síťové prvky ořezávám z jednoho velkého JPG. Když ořežu např. 5 prvků, které dále kopíruju roste mi enormě velikost souboru *.svg, jelikož zdrojové JPG se s každým výřezem opět ukládá. To zapřičiňuje zpomalení PC a další kreslení se stává časově a hlavně psychicky náročné.
Tudíž nevíte někdo o metodě, kdy vyřežu jen požadovaný objekt a zbylá data budou nenávratně ztracena?
Díky
« Poslední změna: 11 Března 2011, 12:27:43 od EnemyXP »

pacholik

• Závislák
Re: Inkspace
« Odpověď #1 kdy: 10 Března 2011, 15:57:16 »
Tak si tam ten velkej .jpg jenom linkuj. Nebo si ty ořezy můžeš připravit v jinym editoru že.

EnemyXP

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 10 Března 2011, 15:59:39 »
To je taky možnost, ale příjde mi divné že není elegantnější řešení :(

juli

« Odpověď #3 kdy: 10 Března 2011, 16:14:56 »
Připadá mi divné pracovat s bitmapou grafikou v programu, který je primárně určený pro práci s křivkami.
Osobně bych řezal .jpg v Gimpu a pro případné další zpracování bych ořezy importoval do Inkscape.
juli

EnemyXP

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Března 2011, 16:32:43 »
Asi to tak bude nejleší. Dělal jsem totiž tak, že v programu DIA jsem si naházel všechny síťové ikony a ty jsem exportoval do *.svg. Toto *.svg je objektově bráno jako celek, proto jsem potřeboval vyříznout jednotlivé ikony a k nim domalovat další věci.
Zkusím to teda vyexportovat bitmapově, oříznout v Gimpu a importovat do Inkspace a uvidím co z toho vzejde :)
zatim diky

juli

« Odpověď #5 kdy: 10 Března 2011, 17:00:33 »
Ještě mě napadá jedno řešení. Pokud jsou všechny ikony na jednom .jpg, potom stačí všechny vybrané oblasti pro ořez vybrat pomocí shift+klik a následně kombinovat (křivka/kombinace). Nebude pak potřeba importovat více rastrů a výsledný objekt by mohl mít příznivou velikost.
EDIT:..což je samozřejmě pitomost, pokud je potřeba s jednotlivými ořezy nezávisle manipulovat  :D
« Poslední změna: 10 Března 2011, 17:04:16 od juli »
juli

EnemyXP

• Návštěvník
Re: Inkscape: opakování ořezané bitmapy
« Odpověď #6 kdy: 11 Března 2011, 12:27:05 »
Tak jsem to vyřešil následovně :) Z programu DIA jsem vyexportoval potřebné síťové ikony do formátu *.svg. Ten jsem otevřel v Inkspace a vyexportoval *.png s 300dpi. Výsledné *.png jsem importoval do Corelu z kterého jsem postupně exportoval *.jpg s jednotlivými ikonami.
Díky za pomoc

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.