Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: VPN - OpenVPN  (Přečteno 9665 krát)

ReshNesh

• Host
VPN - OpenVPN
« kdy: 18 Prosince 2006, 21:06:06 »
Ahoj,
potřebuji se připojit k VPN serveru a potřeboval bych radu jak na to. Ve Widlích se to dalo úplně jednoduše na pár kliknutí, bez instalace čehokoliv. Něco jako Sítě > Vytvořit připojení, pak jsem zadal název připojení a adresu a při přihlášení ještě uživ. jméno a heslo. Jak ale v linuxu? Z netu jsem vyčetl, že to tak jednoduché nebude. Stáhl jsem si teda OpenVPN, ale nevím jak to nastavit, aby to jelo. Máte s tím někdo zkušenosti a poradíte?

Díky
ReshNesh

Jere

• Stálý člen
  • **
VPN - OpenVPN
« Odpověď #1 kdy: 18 Prosince 2006, 21:12:51 »
IMHO to uplne jednoduche je. :) Ja to nainstaloval, povolil patricny port ve firewallu, nahral konfiguracni soubor (stejny jako ve windows, jen jsem upravil cesty), certifikat a to myslim bylo vsechno

ReshNesh

• Host
VPN - OpenVPN
« Odpověď #2 kdy: 18 Prosince 2006, 21:18:41 »
A mohl bys to trochu víc popsat?

Citace: Jarda
povolil patricny port ve firewallu
Žádný firewall jsem neinstaloval a žádný předinstalovaný tam myslím není, ne?

Citace: Jarda
nahral konfiguracni soubor (stejny jako ve windows, jen jsem upravil cesty), certifikat
Nahrál kam?

Pavelp

• Host
VPN - OpenVPN
« Odpověď #3 kdy: 18 Prosince 2006, 21:35:06 »
Je to jednoduse a jasne popsane v mini-howto na: http://openvpn.net/static.html
Jako simple example.

Cislo site pricky doporucuju napr. z rozsahu 10.0.x.x

Pri instalaci baliku openvpn se pta instalator, jestli ma vytvorit zarizeni TUN/TAP, odpovite ano a na druhou otazku / nevim jak je polozena/ odpovite aby automaticky obnovil spojeni po vypadku.
Vygenerujete klic, musi byt na klientu i serveru stejny, udelate konfiguracni soubor na serveru server.conf, na klientu client.conf v /etc/openvpn. Tam taky ulozite ten klic a nastavite u nej rw pro roota, ostatni nic.
Pak /etc/init.d/openvpn start a jede to.

Vse provadet jako root, bud v rootovske konzoli, nebo sudo.

Nastaveni firewallu neuvadim, jednak nevim jaky mate / oprava, zadny, takze zbytek mazu.

ReshNesh

• Host
VPN - OpenVPN
« Odpověď #4 kdy: 18 Prosince 2006, 21:51:52 »
Z mého příspěvku to moc nevyplynulo, takže: ve Widlích jsem se nepřipojoval pomocí OpenVPN, ale přes standardní možnosti systému (jak jsem psal - Vytvořit nové připojení > Připojení k firemní síti, atd.).

Citace: Pavelp
Jako simple example.

Pri instalaci baliku openvpn se pta instalator, jestli ma vytvorit zarizeni TUN/TAP, odpovite ano a na druhou otazku / nevim jak je polozena/ odpovite aby automaticky obnovil spojeni po vypadku.
Vygenerujete klic, musi byt na klientu i serveru stejny, udelate konfiguracni soubor na serveru server.conf, na klientu client.conf v /etc/openvpn. Tam taky ulozite ten klic a nastavite u nej rw pro roota, ostatni nic.

Nastaveni firewallu neuvadim, jednak nevim jaky mate a je to trochu magie, je nutne povolit veskery provoz na rozhrani tun0, input, output i forward na tun0 a forward z tun0 bez omezeni (nema smysl).

PS. na home openvpn uvadeji, ze tusim 90 % problemu s nechodicim openvpn je zpusobeno spatnym nastavenim firewallu.
Vy popisujete i nastavení serveru, ale mně jde pouze o nastavení klienta. Chci se připojit k firemní síti, takže žádné úpravy serveru nehrozí.

Pavelp

• Host
VPN - OpenVPN
« Odpověď #5 kdy: 18 Prosince 2006, 21:53:49 »
Tak pouzijete jen tu cast, co se tyka klienta. Klic ukradnete v praci. Jeste je otazka, jaky system vpn v praci mate, to bude, oc tu bezi.

Jere

• Stálý člen
  • **
VPN - OpenVPN
« Odpověď #6 kdy: 18 Prosince 2006, 22:02:59 »
ReshNet: Doporucuju nejdriv rozjet pod Woknama pres OpenVPN, pak uz staci jen udelat to, co jsem popsal :)

MarkStone

• Aktivní člen
  • *
VPN - OpenVPN
« Odpověď #7 kdy: 24 Prosince 2006, 08:38:23 »
Stejný problém jsem řešil před rokem. Přepokladám (podle popisu instalace na Windousích), že na firemní serveru je WindowsServer a tudíž se používá Microsoftí VPN.
Pokud je to ten to případ, pak musím konstatovat, že já jsem neuspěl. Nepodařilo se mě to rozchodit.
Pokud je nula dostatečně velká,
 může se stát malou jedničkou.

romi

• Stálý člen
  • **
VPN - OpenVPN
« Odpověď #8 kdy: 24 Prosince 2006, 09:40:32 »
open vpn nie je client na vsetky vpn koncentratory... v praci pouzivame symantec vpn a cisco vpn (pod linuxom pouzivam original..kedze mi vpnc neslo) ..na kazdy je iny klient :)) ... takze asi podobne to bude s mrkvami :)
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

8472

• Aktivní člen
  • *
  • Zivot je ako rebrik do kurina, kratky a osraty ...
VPN - OpenVPN
« Odpověď #9 kdy: 05 Května 2007, 22:17:28 »
ahojte

hm, tak som konecne chcel rozbehnut OpenVPN klienta aj pod ubuntu (pod Win funguje vsetko bez problemov)
no ked to chcem spustit ako bezny uzivatel v linuxe, tak to zdochne na tomto

Note: Cannot ioctl TUNSETIFF tun: Operation not permitted (errno=1)
Note: Attempting fallback to kernel 2.2 TUN/TAP interface
Cannot allocate TUN/TAP dev dynamically
Exiting

skusil som to teda spustit ako sudo :
Citace
a cez SUDO je spojenie nadviazane bez problemov, jedine cez bezneho usera to nefunguje.
zrejme asi nemam normalne pravo manipulovat s /dev/tun

tak by ma zaujimalo ci sa neda spravit nieco aby som to mohol pustat aj ako bezny user, bez nejakych root a sudo opravneni???

thx
Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.

8472

• Aktivní člen
  • *
  • Zivot je ako rebrik do kurina, kratky a osraty ...
VPN - OpenVPN
« Odpověď #10 kdy: 06 Května 2007, 18:17:29 »
toto by malo pomoct spustit openvpn root/sudo opravneni

Kód: [Vybrat]
chmod 6555 `which openvpn`funguje to fajn
Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.

SKOČDOPOLE Tomáš

• Aktivní člen
  • *
VPN - OpenVPN
« Odpověď #11 kdy: 08 Května 2007, 23:00:40 »
Ubuntu 7.04
HP nx9420

Kamik

• Návštěvník
VPN - OpenVPN
« Odpověď #12 kdy: 20 Června 2007, 22:00:26 »
Tak tohle nepůjde pomocí OpenVPN, to může fungovat pouze mezi sebou (na obou stranách musí být OpenVPN). Ve vašem případě je na protější straně server s podporou IPSec nebo PPtP.

1 - vaši správci sítě by vám měli být schopni poskytnout informaci o nastavení VPN serveru
2 - připojení by mělo být možné pomocí OpenSWAN/vpnc/kvpnc

Citace: ReshNesh
Z mého příspěvku to moc nevyplynulo, takže: ve Widlích jsem se nepřipojoval pomocí OpenVPN, ale přes standardní možnosti systému (jak jsem psal - Vytvořit nové připojení > Připojení k firemní síti, atd.).

Citace: Pavelp
Jako simple example.

Nastaveni firewallu neuvadim, jednak nevim jaky mate a je to trochu magie, je nutne povolit veskery provoz na rozhrani tun0, input, output i forward na tun0 a forward z tun0 bez omezeni (nema smysl).

PS. na home openvpn uvadeji, ze tusim 90 % problemu s nechodicim openvpn je zpusobeno spatnym nastavenim firewallu.
Vy popisujete i nastavení serveru, ale mně jde pouze o nastavení klienta. Chci se připojit k firemní síti, takže žádné úpravy serveru nehrozí.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.