Tak jsem na jeden čerstvej počítač nainstaloval poslední verzi Ubuntu 11.04 . Hodilo mi to chybu hned při instalaci , zeptalo se to na obnovu , ta se povedla a Ubuntu jsem nainstaloval ok. Zaškrtnul jsem i instalaci sw jiných stran , jazykové soubory apod.
Ovšem po prvotním přihlášení mne zděsilo , že se objevila jen plocha. Celý ten zázrak jménem Unity se vůbec neukázal. Po stisknutí klasického trojhmatu jsem restartoval pc a při přihlášení jsem ve spodní liště zvolil Classic ubuntu desktop. Naběhly dvě známé lišty Gnome panelu a bylo vyřešeno.
Pak jsem zjistil dvě nemilé věci :
1) Jak zde bylo již zmíněno naprosto nelogicky byla sloučena menu správy , aplikací a místní do jednoho centrálního. To osobně považuji za velkou chybu.
2) Systém mi naběhl anglicky. Přestože měl zaškrtnuté při instalaci stažení jazykových balíčků , musel jsem vše zprovoznit manuálně.
Vím, že je ještě přibližně měsíc na doladění chyb , ale tohle mi vůbec nepřipadá jako ideální. Zrovna asi 2 hodiny předtím jsem si říkal , jak je skvělé , že když třeba ve Win XP nenainstalujete nové věci ( třeba IE9 ) , tak v Ubuntu tyhle věci nehrozí. Teď to začíná vypadat , že prostě v Ubuntu se může stát něco podobného. Nebo , že prostě bude lepší neinstalovat nejnovější Ubuntu.
Jinak uvedu hw , aby jste se měli o co opřít:
Jednalo se o ještě celkem rozumný kancelářský pc Dell Optiplex 745 - Celeron 3,06 GHz , 1024 Mhz Ram DDR2 , DVD mechanika , integrovaná grafika Intel . Problémy mne celkem překvapily , neboť zrovna Dell Ubuntu oficiálně podporoval.