Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Banka kompatibilní s Linuxem  (Přečteno 6430 krát)

RNA

• Stálý člen
  • **
Banka kompatibilní s Linuxem
« kdy: 23 Března 2011, 09:32:14 »
Asi to není ve správné sekci, banka není hardware, nicméně:
když se podíváte na toto:
http://www.nadhera.name/forumpics/csob2.png
co myslíte, není čas udělat bance pá pá ?
Bohužel ani FIO, ani M-Bank neumožňují dobíjení karet mobilů, jinak by bylo v této věci jasno.

Ale napadlo mě, když může banka propagovat jistý operační takysystém, proč by nějaká linuxová komunita nemohla propagovat nějakou banku (-é -y)?.

Takže dotaz zní asi takto:
víte o nějaké bance kompatibilní s Linuxem a poskytující služby na standardní úrovni?

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re: Banka kompatibilní s Linuxem
« Odpověď #1 kdy: 23 Března 2011, 09:36:29 »
Sám za sebe mohu doporučit GE Money Bank, vše funguje jak má.

Ad to ten kredit -> GE tuto možnost má funguje, ač sám už nějaký rok nepoužívám

Co mi jinak přijde fajn, jsou přímé platby faktur Vodafone. No jinak ještě mnohé další, ale nechci dělat reklamu  ;)
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 23 Března 2011, 09:44:50 »
Matka používá českou spořitelnu a naprosto bez problémů ve Firefox i Chrome.  ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

pan Filuta

• Aktivní člen
  • *
  • Tux, po třech milionech let v kosmu
« Odpověď #3 kdy: 23 Března 2011, 10:05:53 »
V Ubuntu je přihlášení do mojebanka.cz (Komerční banka) bezproblémové ve Firefoxu a myslím, že funguje už i Chrom(e/ium).

EDIT: Teď jsem zjistil, že je Ubuntu dokonce v oficiálním seznamu podporovaných OS.
« Poslední změna: 23 Března 2011, 10:25:16 od Pan Filuta »

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #4 kdy: 23 Března 2011, 10:26:12 »
Obávám se, že na tento dotaz není možné dobře odpovědět, neboť je dle mého soudu zcela špatně položen: kompatibilita banky s operačním systémem je čirý nesmysl.
Můžeme se leda bavit o kompatibilitě jejich klientského rozhraní s tím či oním a to pouze do určité míry. Pokud např. používáš rozhraní postavené na internetovém prohlížeči s nějakou nadstavbou (java, ...) bez dalších "vychytávek", zvládá to kde kdo. Pokud se ovšem do hry vloží např. nějaké chytré čipové identifikační/certifikační karty, může nastat problém. Ovšem nikoliv přímo vinou banky, ale zpravidla vinou výrobce takovéhoto "udělátka", který se bohužel mnohdy neobtěžuje s vývojem nějakých jiných ovladačů, než pro widle, v lepším případě pro macka. A s tím banka těžko pohne. Zejména pak v případě, že si nelze moc vybírat zařízení, které by mělo na jedné straně příslušnou certifikaci a na straně druhé požadovanou použitelnost na všech možných i nemožných platformách.

Jinak osobně už roky používám KB a vše, co potřebuji, mi funguje.

Pipkin

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 23 Března 2011, 10:38:19 »
V Ubuntu je přihlášení do mojebanka.cz (Komerční banka) bezproblémové ve Firefoxu a myslím, že funguje už i Chrom(e/ium).

EDIT: Teď jsem zjistil, že je Ubuntu dokonce v oficiálním seznamu podporovaných OS.

Mojebanka od Komečky bohužel nepodporuje prohlížeč Operu pod linuxem. Jsou tam již delší (cca rok ) problémy s Javou při přihlášení. S technickou podporou jsem si psal, ale nějak to neumí (nechtějí) řešit. Ale jinak pod Firefox nebo Chrome jede v pohodě.

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #6 kdy: 23 Března 2011, 10:46:35 »
Mohu doporučit Českou spořitelnu a relativně KB. ČS jede jejich webové rozhraní v pořádku bez problému nebo nějaké nutné další nadstavby. KB potřebuje Javu, ovšem jede také, ale kvůli jejich praktikám a naprosto neskutečně nemožným podmínkách nemá cenu o ní ani uvažovat.
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #7 kdy: 23 Března 2011, 10:50:30 »
nechci prudit, diky bohu ze uz nemame karmu, ale neopustim si malou poznamku:

RNA, zda se, se vydal po ceste naseho mileho oslika compaqa a denne se zepta na jeden hloupy dotaz .. snaha mka o vycerpavajici (a dle prvni vety i spravnou) odpoved je trochu tak mlaceni prazdne slamy (nebo jak se to rika)

takze:

pokud vim, tak existuje nejake extension - neco s useragent - co ti dovoli zmenit identifikaci ff a OS a nebo zkus jinej prohlizec kterej to umi sam pokud te ten cervenej krizek znervoznuje ...

ave, 11

Kdyby byla karma, už bys měl +

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #8 kdy: 23 Března 2011, 12:33:10 »
spíš než zjišťovat, které bance "nesedí" že používám linux, bych se zaměřil na zjištění informací, jaké zabezpečení jednotlivé banky pro e-banking používají, myslím si, že to místy nebude veselé zjišťování a je to rozhodně větší průser než jestli mám na komplu vidle nebo tučňáka  :)
OpenSUSE13.1 KDE ... Join the dark side, we have kookies :)

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #9 kdy: 23 Března 2011, 17:25:22 »
to samé se mi objevuje u poštovný spořitelny - zbytečně. Na počítači nemám problém z kteréhokoliv prohlížeče.
Z mobilu mi svítí všechny křížky oranžově a stejně provedu jakoukoliv operaci jako na PC.
Nehrotil bych to, už jsem jim kvůli tomu psal. Je to klasika - nemůžou zabezpečit že to bude fungovat i jinde než windows, proto to je bez garance.
V tomhle je docela chápu.

krabakor

• Návštěvník
    • Ubuntu HW
« Odpověď #10 kdy: 02 Dubna 2011, 09:56:50 »
Mám také poštovní spořitelnu (ČSOB) a také i když to píše že to nepodporuje, a že to nepojede.. tak vše funguje bez problémů. Otázkou je jak dlouho. Ale na druhou stranu změnit banku by v některých případech mohlo být výhodnější než změnit OS. :-)
C2D E7200 @ 2,53 GHz,2x1GB Corsair, Asus P5Q Pro,Asus 7900GTX, UBUNTU 11.10

Pavel Půlpán

« Odpověď #11 kdy: 02 Dubna 2011, 11:23:13 »
a také i když to píše že to nepodporuje, a že to nepojede..

Chyba! Píše to, že negarantují funkčnost, ne že to nefunguje! ;) Vy by jste podporovali, něco co nemáte odzkoušené? Jen se tím brání. Mám takový pocit, že to tam dali jenom proto, že jim na helpline začali volat lidé, co používají Midori, Rekonq, Elinks a spol. :D

PS: Nic proti těm prohlížečům! ;)

shafa

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 04 Dubna 2011, 23:23:01 »
Shodou okolnosti jsem po nekolika Svijanskych 15° narazil na to same a s chuti jim napsal (do CSOB) email.
S naslednou odpovedi jsem vesmes nemel problem...
Podotykam ze mi zatim pres web csob vse facha jak ma.

Pavel Půlpán

« Odpověď #13 kdy: 05 Dubna 2011, 10:15:15 »
Když se vrátíme k tématu, tak nemám problém s ebankingem UCB, i když také podporu Linuxu nedeklarují.

Citace: UCB ČR - Doporučené technické parametry
Operační systémy: MS Windows 2000, XP, Vista, 7, Mac OS X 10.5 a vyšší*
Internetové prohlížeče: Microsoft Internet Explorer verze 6, a výše, (podpora verze 6 bude ukončena 13.6.2010) Firefox 3 a výše, Google Chrome 4.0 a výše, Safari 3.0 a výše
Ostatní: Adobe Acrobat Reader 6.0 a vyšší (pro tisk v PDF formátu)* pouze s Safari 3.0 a výše
*pouze s Firefox 3.0 a výše

Pro jiné než doporučené operační systémy a prohlížeče Banka negarantuje správné fungování Online Banking.

Poznámka: Online Banking je možné spustit na operačním systému Linux v kombinaci s prohlížečem Firefox. Linux však nepatří mezi doporučené operační systémy a Banka v tomto případě funkčnost aplikace negarantuje.

Zajímavostí je, že italská mateřská banka, která používá tentýž systém podporu Linuxu má. Češi prostě musí být v něčem vždy výjimeční. :D

Citace: UCB IT - Area riservata (banca via Internet)
Per collegarsi a banca via Internet è necessario disporre di un computer con le seguenti caratteristiche minime:

Processore Pentium o equivalente con almeno 128 MB di memoria RAM
Scheda video SVGA e monitor a risoluzione 1024x768 pixel con profondità di colore non inferiore a 16 bit (65.536 colori)
Sistema operativo Windows 98/ 98SE / 2000/ NT/ ME/ XP/ Vista, Mac OS-X, Linux

Browser
L'area di banca via Internet è ottimizzata per i seguenti browser:
Internet Explorer 6 e successive versioni.
Firefox 2 e successive versioni.

L'utilizzo di quest'area richiede che il browser disponga di crittografia a 128 bit.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #14 kdy: 05 Dubna 2011, 10:48:33 »
Když se vrátíme k tématu, tak nemám problém s ebankingem UCB, i když také podporu Linuxu nedeklarují.

Citace: UCB ČR - Doporučené technické parametry
Operační systémy: MS Windows 2000, XP, Vista, 7, Mac OS X 10.5 a vyšší*
Internetové prohlížeče: Microsoft Internet Explorer verze 6, a výše, (podpora verze 6 bude ukončena 13.6.2010) Firefox 3 a výše, Google Chrome 4.0 a výše, Safari 3.0 a výše
Ostatní: Adobe Acrobat Reader 6.0 a vyšší (pro tisk v PDF formátu)* pouze s Safari 3.0 a výše
*pouze s Firefox 3.0 a výše

Pro jiné než doporučené operační systémy a prohlížeče Banka negarantuje správné fungování Online Banking.

Poznámka: Online Banking je možné spustit na operačním systému Linux v kombinaci s prohlížečem Firefox. Linux však nepatří mezi doporučené operační systémy a Banka v tomto případě funkčnost aplikace negarantuje.

Zajímavostí je, že italská mateřská banka, která používá tentýž systém podporu Linuxu má. Češi prostě musí být v něčem vždy výjimeční. :D

Citace: UCB IT - Area riservata (banca via Internet)
Per collegarsi a banca via Internet è necessario disporre di un computer con le seguenti caratteristiche minime:

Processore Pentium o equivalente con almeno 128 MB di memoria RAM
Scheda video SVGA e monitor a risoluzione 1024x768 pixel con profondità di colore non inferiore a 16 bit (65.536 colori)
Sistema operativo Windows 98/ 98SE / 2000/ NT/ ME/ XP/ Vista, Mac OS-X, Linux

Browser
L'area di banca via Internet è ottimizzata per i seguenti browser:
Internet Explorer 6 e successive versioni.
Firefox 2 e successive versioni.

L'utilizzo di quest'area richiede che il browser disponga di crittografia a 128 bit.

Zajímavé, asi bych jim napsal, jaký je rozdíl mezi mateřskou pobočkou a pobočkou v ČR. :)
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Pavel Půlpán

« Odpověď #15 kdy: 05 Dubna 2011, 10:54:55 »
No, možná se zeptám osobně... moje osobní bankéřka je kost, aspoň budu mít důvod návštěvy. :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.