Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Gimp - vrstvy a výběr  (Přečteno 3275 krát)

kowaltsky

• Návštěvník
Gimp - vrstvy a výběr
« kdy: 28 Března 2011, 22:23:31 »
zdravím,
Vytvářím v Gimpu plakáty a k tomu potřebuji vkládat loga různých sponzorů pomocí vrstev.
Potřebuji do vrstvy nahrát logo sponzora, které mám stažené na disku jenže "nevím" jak na to.
Prozatím to dělám poměrně nepraktickou metodou - otevřu obrázek v novém plátně, označím výběr a pomocí CTRL+C jej zkopíruji a pomocí CTRL+V jej vložím do vrstvy.
Ale tento způsob se mi zdá poněkud zdlouhavý a poněkud neefektivní.
Poradíte mi lepší způsob vkládání obrázků do vrstev?

Dále bych se chtěl zeptat, jestli jsou vrstvy nějakým způsobem limitovány - ať už velikostí vrstvy či celkovou velikostí vrstev => jestli můžu mít třeba 10 vrstev a v každé je vloženo logo s velikostí cca 1Mb - celková velikost vrstev: 10mb

Dále bych se chtěl zeptat, jestli Gimp umí automaticky rozpoznat velikost výběru oblasti a podle vybrané oblasti vytvořit nové plátno - s rozměrama vybrané oblasti.
Pracoval jsem dříve s programem, který právě toto uměl (proto jsem s ním pracoval, používám docela často), ale po určité době mi přestal vyhovovat

Všem moc děkuji
« Poslední změna: 28 Března 2011, 22:29:26 od kowaltsky »

Kedrigern

Re: Gimp - vrstvy a výběr
« Odpověď #1 kdy: 28 Března 2011, 22:42:56 »
Pokud ti dobře rozumím, tak je tvým řešením "Otevřít jako vrstvy", klávesová zkratka ctrl+alt+O.

kowaltsky

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 28 Března 2011, 22:48:35 »
ano, to je ono, děkuji.
Mohl by skusit ještě někdo odpovědět na další dotazy?
děkuji všem účastníkům

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #3 kdy: 28 Března 2011, 23:13:28 »
Dále bych se chtěl zeptat, jestli jsou vrstvy nějakým způsobem limitovány - ať už velikostí vrstvy či celkovou velikostí vrstev => jestli můžu mít třeba 10 vrstev a v každé je vloženo logo s velikostí cca 1Mb - celková velikost vrstev: 10mb

Limity jsou v nastavení Gimpu, dají se přizpůsobit, hlavním limitem je samozřejmě dostupná RAM. Zmíněné hodnoty se nějakým limitům zdaleka neblíží.

Dále bych se chtěl zeptat, jestli Gimp umí automaticky rozpoznat velikost výběru oblasti a podle vybrané oblasti vytvořit nové plátno - s rozměrama vybrané oblasti.

Obávám se, že tohle neumí.

Danny145

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 28 Března 2011, 23:59:09 »
Citace
Pracoval jsem dříve s programem, který právě toto uměl (proto jsem s ním pracoval, používám docela často), ale po určité době mi přestal vyhovovat

nevím jestli myslím to samé co ty, ale dělám to tak,že si vytvořím velké plátno a poté si ho nechám oříznout podle velikosti vrstvy... obrázek -> automaticky oříznout obrázek

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.