Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: bezztrátové rozdělení AC3 [vyřešeno]  (Přečteno 3557 krát)

PavelZapletal

• Návštěvník
    • musepack -> "nejlepší" kompresní audio formát
bezztrátové rozdělení AC3 [vyřešeno]
« kdy: 30 Března 2011, 18:14:57 »
Ahoj, vytáhnul jsem si z DVDčka zvukovou stopu v AC3. Na DVDčku bylo 6 epizod (přátelé). Teď bych potřeboval rozdělit tu jednu velkou audio stopu na 6 (po epizodě). Zkoušel jsem "audacity", ale nepřišel sem na způsob jak vyexportovat stopy bez komprese (jako to například umí "avidemux" když rozděluji nějaký soubor na více částí). Teď už "avidemux" nepřichází v úvahu, protože video nemám a nechce se mi stopu připojovat k nějakému videu jenom proto, abych to mohl použít. Určitě bude existovat nějaká aplikace přímo na slip ac3. Na mp3 jsem zde našel například toto:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install mp3splt
mp3splt velky_soubor.mp3 00.18 04.02
(vyřeže ze skladby velky_soubor.mp3 část začínající na 18s a končící na 4min. 2s)

takže, nevíte tedy někdo o alternativě k AC3?
« Poslední změna: 02 Dubna 2011, 23:49:53 od PavelZapletal »
"Musepack vychází z MPEG-1 layer-2 (MP2) stejně jako MP3. Je ale optimalizovaný pro nejvyšší kvalitu. Při bitrate 160-224 kbps je již téměř nerozeznatelný od originálu."

PavelZapletal

• Návštěvník
Re: bezztrátové rozdělení AC3
« Odpověď #1 kdy: 02 Dubna 2011, 22:21:43 »
Dotaz stále platí.... !

Přece není možné, aby jediná cesta jak rozdělit AC3 byla skrz avidemux, který je primárně určen ke střihu videa...
"Musepack vychází z MPEG-1 layer-2 (MP2) stejně jako MP3. Je ale optimalizovaný pro nejvyšší kvalitu. Při bitrate 160-224 kbps je již téměř nerozeznatelný od originálu."

Walard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 02 Dubna 2011, 23:28:55 »
Používám MKVToolnix pro dělení video a audio souborů  bez ztráty. Změní se pouze na mutimediální kontejner matroška.

PavelZapletal

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 02 Dubna 2011, 23:49:07 »
Používám MKVToolnix pro dělení video a audio souborů  bez ztráty. Změní se pouze na mutimediální kontejner matroška.

MKVToolnix umožňuje v podstatě to samé jako Avidemux (až na možnosti reenkódování), jenom je výhradně určen pro matrošku.

Ale teď jsem se dozvěděl zajímavou věc. zkoušel jsem použít pod winem "delaycut", ale neuspěl jsem s otestováním, protože momentálně nemám připojený disk s audio stopami. Začal si zatím hledat další možnosti "bezztrátového" rozdělení,které bych později až dorazí disk mohl vyzkoušet, a narazil jsem na článek jak pomocí mkvmerge (mkvtoolnix) stříhat ac3.
http://www.hdclub.sk/viewtopic.php?t=6038Myslím, že teď už je moje původní otázka plně zodpovězena, protože v článku je popsáno přesně to, co jsem hledal ;)

PavelZapletal

• Návštěvník
Re:bezztrátové rozdělení AC3 [vyřešeno]
« Odpověď #4 kdy: 23 Prosince 2011, 01:04:47 »
nevíte tedy někdo o alternativě k AC3?
Po nějaké té době a pár zkušenostech navíc jsem našel mnohem elegantnější řešení.

Budeme využívat služeb FFmpeg, takže nutností bude:
sudo apt-get install ffmpegpotom už nám nebude nic bránit s prací se soubory, které ffmpeg skousne:

Takto například vystřihneme zvuk od: 6:17.060 [6 minut, 17 vteřin, 60 milisekund] dlouhý 3:34 [3 minuty, 34 vteřin, 0 milisekund]
ffmpeg -i VSTUPNÍ_SOUBOR.ac3 -acodec copy -ss 00:06:17.060 -t 00:03:34 VÝSTUPNÍ_SOUBOR.ac3Takže ve výstupním souboru budeme mít zvukovou informaci od 06:17:060 do 09:51:060 ze vstupního souboru, dlouhou 03:34:00. Zvuk se nebude převádět z formátu do formátu, ale doslova se vystřihne, tudíž je to opravdu bezztrátové ;)

Ještě uvedu další zajímavý příklad použití FFmpeg. Chtěl jsem si vytáhnout hudbu z DVD (koncert Pink Floyd). Na disku byla PCM stopa, takže jsem si album chtěl uložit jako WAV, respektive FLAC. Problém nastal, když jsem zjistil, že DVD obsahuje ještě jednu audio stopu ve formátu ac3, kterou jsem nechtěl (horší kvalita oproti PCM). Stačilo ale použití "map":
ffmpeg -i /CESTA_K/VIDEO_TS/VTS_01_1.VOB nám vypíše informace o souboru, kde se můžeme dočíst i namapování streamů.
cat /CESTA_K/VIDEO_TS/VTS_01_[123456].VOB | nice ffmpeg -i - -map 0:2 SOUBOR.wavCelá tato syntaxe je trochu složitější. Cat nejdříve sloučí soubory VTS_01_01.VOB, VTS_01_02.VOB, .... , VTS_01_06.VOB a | ("rourou") je pošle do FFmpeg za pomoci nice na místo "-". Tam s nimi budeme pracovat. "-map 0:2" zde representuje použití mnou požadované stopy. První (0:0) bylo video, druhé (0:1) bylo ac3 a až pod 0:2 byla PCM stopa. Audio se nebude nijak re-enkódovat, protože PCM je vlastně totéž co wav, jenom "bez indexu".

Když bych si chtěl koncert vypálit na CD a pouštět si ho na věži, musel bych down-samplovat z 48KHz na 44,1KHz, takže bych aplikoval na vyextrahovaný wav:
ffmpeg -i 48KHz_VSTUP.wav -acodec pcm_s16le -ar 44100 -ac 2 44,1KHz_VYSTUP.wav nebo přímo na původní VTSka (hodí se, když už více co máte v úmyslu):
cat /CESTA_K/VIDEO_TS/VTS_01_[123456].VOB | nice ffmpeg -i - -map 0:2 acodec pcm_s16le -ar 44100 -ac 2 SOUBOR.wav a výsledek bych už mohl klasicky vypálit. Já jsem si ale chtěl stopu uchovat v počítači, kde mi 48KHz nevadí. Takže stačilo převést vyextrahovaný wav ,kvůli úspoře místa, na FLAC pomocí:
flac -V -8 SOUBOR.wav -o SOUBOR.flac a bylo hotovo ;)

Jestli budete mít v plánu delší práci s FFmpeg, tak doporučuji: http://howto-pages.org/ffmpeg/
« Poslední změna: 23 Prosince 2011, 01:35:37 od PavelZapletal »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.