Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Odstranění win 7 a nainstalování linuxu [vyřešeno]  (Přečteno 3350 krát)

Mint92

• Návštěvník
Dobrý Den,
Mám notebook Asus se 160gb hdd, na kterém jsem asi rok používal Ubuntu...jen pro jednoduché účely jako internet, pouštění hudby a filmů, nikoliv něaké hlubší programování a testování, takže jsem v linuxu defakto lama(...tedy prosím na mě pomalu).
Asi po roce používání jsem byl nucen Ubuntu zformátovat a nainstalovat windows 7. Bylo to kvůli pár programům, které už nepoužívám a nikdy používat nebudu, takže to nakonec bylo zbytečné :-\ a na windows už si nemůžu zvyknout, linux mi chybí dost.
Problém je v tom že si už nemám kam zálohovat data. Nejde to. Windows mám nainstalovaný na jeden oddíl C se všemi soubory.
Existuje něaká cesta jak úspěšně uskutečnit tyto kroky?
1.Odstranění Windows 7 bez formátu hdd
2.Zmenšit oddíl C se soubory a na vzniklém místě vytvořit nový part
3.Nový part zformátovat na ext4(myslím že tak se nazývá part pro linux)
4.Na oddíl ext4 nainstalovat linux
5.Všechno by šlapalo ok :)

Googloval jsem, ale nic nenašel, tudíž pochopím, že taková cesta může být nereálná, nesmysl. Děkuji moc za odpověď.
« Poslední změna: 02 Dubna 2011, 20:13:14 od Tadeáš Pařík »

Šuohob

• Závislák
Re: Odstranění win 7 a nainstalování linuxu [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 01 Dubna 2011, 20:40:25 »
1. zmensit partisnu win, uvolnene misto naformatovat na nejaky filesystem (treba ext4), ozalohovani dat z win partisny na novou partisnu
2. na partisnu kde byl win nainstalovat ubuntu
3. enjoy

na zmenseni win partisny pouzij na live-cd ubuntu treba program gparted
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 01 Dubna 2011, 20:46:15 »
Citace
Existuje něaká cesta jak úspěšně uskutečnit tyto kroky?
Samozrejme existuje.
Jenom jedna poznamecka, pokud mas nejaka opradvu dulezita data, tak zalohuj. Nikdo neda 100% zaruku, ze se pri praci s diskovymi oddily neco nepo...

Ad 1) kolik je volneho mista? Mozna ani nebude nutne hned win odstranovat. Pri instalaci je mozne vybrat instalaci "vedle ostatnich OS"
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#Krok_4.2_-_rozd.2BARs-len.2BAO0_disku

Tim by se dalsi kroky staly bezpredmetnymi a preslo by se rovnou na krok 5.  ;)

Samozrejme by pak slo presunout dulezite soubory na linuxovy oddil a puvodni win odstranit uplne.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Mint92

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Dubna 2011, 21:28:13 »
Diky za odpověď  :) Nechápu, že mě Bohoušův postup nenapadl, tudíž ten asi uzkutečním. Jinak na hdd je volných 80gb, soubory zabírají 40gb a budu to muset risknout, opravdu nemám kam zálohovat, nedá se nic dělat. Kdybych teda dal nainstalovat "vedle ostatních os", jak se pak těch windows 7 zbavit? Win po instalaci pak normálně ze spuštěného linuxu odstranit, přez nautilus? Ještě dotaz, myslím že je možné, že se vždy při spuštění setkám s nabídkou výběru mezi OS, možná drobná vada, která by se dala též něak odstranit?

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 01 Dubna 2011, 21:46:28 »
kdybys instaloval vedle ostatnich os, tak jednduse muzes win odstranit z ubuntu zase pomoci gparted prostym preformatovanim windows partition. klidne pak muzes ubunti oddil rozsirit o uvolnene misto.

Ale jak psal Krysar, cim mene operaci s partisnama, tim lepe, pokud nemuzes zalohovat.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Mint92

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 01 Dubna 2011, 21:55:34 »
Ok, děkuju za pomoc ;) Ještě si to nechám trochu projít hlavou a pak ...snad budu mít štěstí při dělení disku.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 02 Dubna 2011, 14:50:39 »
Ještě dotaz, myslím že je možné, že se vždy při spuštění setkám s nabídkou výběru mezi OS, možná drobná vada, která by se dala též něak odstranit?
Az bude puvodni win oddil preformatovany, tak bude stacit v terminalu prikaz sudo update-grub a protoze nebude jiny OS nalezen, neobjevi se ani v nabidce grubu. Nebo se to provede automaticky po aktualizaci s instalaci noveho jadra.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Mint92

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 02 Dubna 2011, 19:07:19 »
Tak nakonec všechno dobře dopadlo  ;) . Nejdřív jsem pro jistotu defragmentoval disk, potom nabootoval ubuntu live cd, přez gparted ubral windowsum 90gb a ty přeformátoval na ext4. Dále už jen zkopíroval data z windows oddílu na onen přeformátovaný oddíl ext4, spustil instalaci, odstranil ještě asi 2 mini oddíly(boot a cosi tam jeste bylo) + samotný oddíl windows a na vzniklých cca 50gb hodil Ubuntu. Takhle si nynější 2 oddíly(50gb systém a 90gb data) nechám, spokojenost. Vše funguje jak má.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.