Casto se (nejen zde) srovnava Ubuntu se SUSE, zejmena jeho posledni verze 10.2 v recenzich dost boduje. Zacatecnici, kteri se rozhoduji, kterou distribuci zvolit, mozna oceni moje postrehy.
Co se mi na SUSE 10.2 libi:1/ graficky vzhled - opravdu moc povedene
2/ moznost volby balicku pri instalaci - to mi v Ubuntu moc chybi
3/ jedno instalacni medium pro vsechna prostredi (Gnome, KDE. Xfce) - deleni na Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu je podle me zbytecne (soukromy nazor, no flame)
Co se mi na SUSE 10.2 nelibi:1/ pouze dva typy instalace: sitova (staci stahnout image o velikosti asi 40MB), a pak plna (6CD nebo DVD, 4GB) - nic mezi, zadna zakladni "jednocedeckova" 700MB verze jako u Ubuntu
2/ instalace trva proti Ubuntu nekolikanasobne dele - odhadem 4x
3/ i kdyz jsem v instalatoru vyslovne nastavil aby neinstaloval GRUB do MBR, stejne to udelal (chtel jsem pouzit grub z Ubuntu, ktere mam nainstalovane na vedlejsim oddilu disku)

4/ totalne predelane Gnome, misto klasickeho menu v panelu je tam obrazkov ovladaci panel a'la Windows, ve kterem jsem naprosto nebyl schopny se zorientovat - to je podle me nejvetsi problem, stavajici uzivatele zvykli na standardni Gnome nebo KDE tezko budou prechazet na takto prepracovany desktop
5/ po instalaci z CD/DVD se nenastavi zadne sitove repozitare, nutno provest rucne - dokud toto nastaveni neprovedete, nelze stahovat aktualizace, nove balicky lze instalovat jen z instalacniho CD/DVD
6/ instalacni media nelze pouzit jako klasicke LiveCD
P.S. pokud SUSE 10.2 uz zkousite nebo o nem uvazujete, budou se vam hodit tyto adresy repozitaru. Jejich presnou podobu jsem nikde nenasel, musel jsem si poradit sam.
ftp://ftp.linux.cz/pub/linux/opensuse/distribution/10.2/repo/oss/ (odtud lze i instalovat po siti)
ftp://ftp.linux.cz/pub/linux/opensuse/distribution/10.2/repo/non-oss/kdyz si vzpomenu jeste na neco, doplnim to