Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: SUSE 10.2 - srovnani s Ubuntu  (Přečteno 16155 krát)

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
SUSE 10.2 - srovnani s Ubuntu
« kdy: 21 Prosince 2006, 10:56:21 »
Casto se (nejen zde) srovnava Ubuntu se SUSE, zejmena jeho posledni verze 10.2 v recenzich dost boduje. Zacatecnici, kteri se rozhoduji, kterou distribuci zvolit, mozna oceni moje postrehy.

Co se mi na SUSE 10.2 libi:
1/ graficky vzhled - opravdu moc povedene
2/ moznost volby balicku pri instalaci - to mi v Ubuntu moc chybi
3/ jedno instalacni medium pro vsechna prostredi (Gnome, KDE. Xfce) - deleni na Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu je podle me zbytecne (soukromy nazor, no flame)

Co se mi na SUSE 10.2 nelibi:
1/ pouze dva typy instalace: sitova (staci stahnout image o velikosti asi 40MB), a pak plna (6CD nebo DVD, 4GB) - nic mezi, zadna zakladni "jednocedeckova" 700MB verze jako u Ubuntu
2/ instalace trva proti Ubuntu nekolikanasobne dele - odhadem 4x
3/ i kdyz jsem v instalatoru vyslovne nastavil aby neinstaloval GRUB do MBR, stejne to udelal (chtel jsem pouzit grub z Ubuntu, ktere mam nainstalovane na vedlejsim oddilu disku) :(
4/ totalne predelane Gnome, misto klasickeho menu v panelu je tam obrazkov ovladaci panel a'la Windows, ve kterem jsem naprosto nebyl schopny se zorientovat - to je podle me nejvetsi problem, stavajici uzivatele zvykli na standardni Gnome nebo KDE tezko budou prechazet na takto prepracovany desktop
5/ po instalaci z CD/DVD se nenastavi zadne sitove repozitare, nutno provest rucne - dokud toto nastaveni neprovedete, nelze stahovat aktualizace, nove balicky lze instalovat jen z instalacniho CD/DVD
6/ instalacni media nelze pouzit jako klasicke LiveCD

P.S. pokud SUSE 10.2 uz zkousite nebo o nem uvazujete, budou se vam hodit tyto adresy repozitaru. Jejich presnou podobu jsem nikde nenasel, musel jsem si poradit sam.
ftp://ftp.linux.cz/pub/linux/opensuse/distribution/10.2/repo/oss/ (odtud lze i instalovat po siti)
ftp://ftp.linux.cz/pub/linux/opensuse/distribution/10.2/repo/non-oss/

kdyz si vzpomenu jeste na neco, doplnim to

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 21 Prosince 2006, 11:51:00 »
Super, díky, rád uvítám další postřehy
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #2 kdy: 21 Prosince 2006, 11:53:49 »
Je tam RPM.
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #3 kdy: 21 Prosince 2006, 13:02:06 »
Jako nevýhodu bych viděl ono RPM, imho deb rulezz
Taky by někomu mohlo chybět LiveCD

Ale jako výhodu vidím schopnost SuSE spustit se na skoro jakémkoliv HW (různé grafické karty apod)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

LS

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 21 Prosince 2006, 13:07:38 »
Proc vsichni tvrdi ze RPM je nevyhoda? Nikdy jsem se o to zvlast nezajimal, ale myslim se zakladni podstata DEB i RPM je stejna, ne? V souboru je zkompilovana binarka, instalacni a odinstalacni skripty, informace o baliku a o zavislostech. V cem je tedy zakladni rozdil mezi DEB a RPM?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 21 Prosince 2006, 13:08:37 »
Klady:
2. Výběr balíčku mi taky chybí, i když to jen kvůli starým HDD, kde není místo.
3. Taky by se mi moc líbilo vybrat si při instalaci prostředí. Třeba i všechny :) Ale určitě není úplně stejný "základ" (bez X) u všech *buntu. Třeba, pokud se nepletu, Kubuntu využívá jiný prostředek pro řízení notebooku.

Zápory:
1. Kdyby byla cd instalace, těžko by se tam nachazelo KDE, Gnome a další

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 21 Prosince 2006, 13:12:51 »
Já teda taky RPM nemusím. Postě mi nesedlo. Možná to je tím, že jsem začínal s Debianem.
Nedávno(předevčírem?) popisoval někdo v bloku "dependeci hell" s RPM. Někde na Abičku, nebo Rootu.

N. Á. V. O. D. Y.

LS

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 21 Prosince 2006, 13:27:40 »
Citace: milhouse
Já teda taky RPM nemusím. Postě mi nesedlo...
Dobre, ale co ti na RPM nesedlo? Ty jsi vytvarel nejake balicky? Jaky je rozdil ve vytvareni RMP balicku a DEB balicku? Docela me to zajima.

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 21 Prosince 2006, 13:53:16 »
Upřímě zdědil jsem 6 serverů s fedorami 2 - 4  a ani na jedné nešlo nic kloudně doinstalovat aniž bych rozkopal celý systém, bylo jednoduší je převéct na Debian/Ubuntu. Zkoušel někdo naistalovat přes yum Htop ? Peklo.

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 21 Prosince 2006, 13:54:45 »
fakt som sa snazil dva dni pozuivat suse 10.2... ale...akosi som mal v nom pocit, ze mam linux nainstalovany prvy den. asi je vec zvyku, co kde je..ale v suse boli niektore konfigy niekde skryte a tak som musel pouzivat tie graficke klikatka...mne sa osobne klikatka nepacia, bo neviem ,co v skutocnosti robia.
no a tioe uzasne rpm balicky ... asi to je chyba instalatorov, ale nebol som schopny nic nanistalovat. stale problem so zavislostami. preco si tie balicky sam nestiahol??? a to som mal tri rpm instalatory .. niekde som cital, ze jedne je dobry, ked chces isntalovat z cd...dalsi ked z internetu a dalsi, ked chces odinstalovavat :)) a fakt take riesenie nemusim :) pod ubuntu mam jeden... apt ..a k tomu graficke rozhranie :) tot vsjo.. :)

jedine plus bola ta peknucka grafika...a zeleny chameleonik :) bolo by to sexy na firemny book..ale nakoniec som sa rozhodlol pre system, kde mi vsetko vyhovuje (no..okrem grafickeho designu...)
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 21 Prosince 2006, 13:59:38 »
1) Vzhled je fakt pěknej, proto jej používám i v Ubuntu
2) to mi nechybí, v ubuntu se toho instaluje tak málo, že není třeba vybírat
3) toto dělení se mě právě líbí, hned je jasné, co člověk používá za prostředí. Pokud někdo řekde, že má openSUSE, tak není jasné, jestli používá KDE/Gnome/Xfce/....

Určitě si nainstaluju ještě nějakou distribuci, ale až budu mít větší disk. Jen bych se chtěl zeptat, jak řešíte /home -- máte jej sdílený pro obě distribuce?

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 21 Prosince 2006, 14:22:54 »
Citace: xodut
1) Vzhled je fakt pěknej, proto jej používám i v Ubuntu
aj to je riesenie, al emen bolo blbe pouzivat v ubuntu vzhlad a pozadia zo suse :) ..proste..mi to akosi nepasuje
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

Ljukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 21 Prosince 2006, 15:31:09 »
Taky jsem zkousel SuSE 10.2 celkem pohodova distribuce.... rozhodne volba balicku pri instalaci je jedno velke plus. Ale byl sem trosku jak opareny cajem kdyz jsem mel se SuSE pracovat :D
Archlinux - 2007.08 (Don't Panic), Fluxbox window manager
DELL  Latitude C500 laptop
Celeron (Coppermine) 900Mhz 128 MB SO-DIMM, VGA Ati RAGE M3 8MB AGP2X, HDD IBM Travelstar 10GB 4200Rpm

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 21 Prosince 2006, 16:18:38 »
Citace: randy
aj to je riesenie, al emen bolo blbe pouzivat v ubuntu vzhlad a pozadia zo suse :) ..proste..mi to akosi nepasuje
Tak používám Gilouche téma pro metacity, ikony OSX a téma murrina gilouche (dříve Gilouche - přesně to, co je v SUSE). Pozadí tady mám takové sněžné, takže se k tomu oranžová stejně nehodi :)

Podle mě je to ještě pěknější než v SUSE, ale samozřejmě je to věc názoru :)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 21 Prosince 2006, 16:55:13 »
Koukám, že se to tu hezky rozjelo. :)

Bohužel je to tak dávno, že si přesně nepamatuju, co mi nesedlo. Jen vím, že v Aptu to jde jednoduše a v rpm byl vždy nšjakyý problém.

Někdo možná může říct, že si tu honíme trika a plácáme se po zádech, jak máme squelí APT. Ale mezi lid počítačový prošla zpráva, že Red Hat a jiní pylně přepracovávají balíčkovací systém RPM. Z toho se dá vyčíst, že ne vše je tak, jak by mohlo. :)

Stejně, jsem zvědav, co na to SMART... :)

N. Á. V. O. D. Y.

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 21 Prosince 2006, 19:13:00 »
Ostatně linuxu by propěl jen jeden univerzální balíčkovací systém :)

Skeletonix

• Host
« Odpověď #16 kdy: 21 Prosince 2006, 19:27:10 »
Jak je na tom Suse 10.2 s rychlostí oproti Ubuntu Edgy Eft ? Dík

LS

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 21 Prosince 2006, 20:07:07 »
Na dual core 1.86GHz s 1GB RAM se to zda zhruba stejne rychle jako Ubuntu.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #18 kdy: 21 Prosince 2006, 20:19:06 »
Musím říci, že mám k Suse silnou averzi - když jsem začínal tak mi bylo doporučeno jako skvělá volba pro začátečníka. Poté, co mi instalátor odmítal nabootovat, když bylo cokoli zastrčené v usb portech, jsem o tom začal pochybovat, když mi ani po třetí bezproblémové klikací instalaci, kdy mi systém hlásil vše ok, nenaběhlo grafické prostředí jsem váhal, jestli se nevrátím k windows. Když jsem poté zjistil, proč nenabíhá, tak jsem začal na hlavy vývojářů svolávat hromy a blesky - vtip spočíval v tom, že krok "Konfigurace grafické karty" bez kterého údajně nelze vůbec grafické prostředí si mojí kartu sice správně identifikoval, ale  přiřadil jí špatný ovladač, tak teprve poté, co jsem instalátor donutil, aby tuto akci neprovedl (to se stalo teprve poté, co jsem odklepal asi stovku varování, že mi pak nic nepůjde a systému odpřísáhnul, že jsem zkušený uživatel a vím, co dělám).

PS: Ale jinak souhlasím, že Suse má i klady. Byly zde již popsány, tak budu jen jmenovat - možnost vybrat si jestli nainstalovat Gnome/KDE/XFCE a výběr balíčků při instalaci. Obzvláště ta druhá možnost mi v Ubuntu dost chybí.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #19 kdy: 21 Prosince 2006, 20:46:48 »
SuSE jsem taky kdysi používal (ještě verzi 10.0), ale teď bych je už nechtěl. Tehdy to bylo kvůli tomu, že jsem pod Linuxem začínal a bál jsem se příkazové řádky, tak jsem vše nastavoval přes YaST. Divím se, že mě to od Linuxu naopak neodradilo - těch chyb, pomalost, zbytečné nainstalovaných věcí... Několikrát jsem uvašoval o přechodu zpět na Win, ale nakonec jsem vydržel a Linux používám jako výchozí OS už přes rok.

Mě možnost výběru balíčků při instalaci Ubuntu příliš nechybí - nainstaluji systém a do něj poté doinstaluji, co potřebuji. Vše co je v základní instalaci tam nechám, protože se mi to tak líbí. Takže je vcelku jedno, jestli to vyberu při instalaci nebo až potom. Spíše se mi to líbí takto, protože při instalaci dalších balíčků už mohu systém např. nastavovat nebo normálně pracovat s tím, co tam po instalaci je, než se to stáhne (většinou po instalaci stahuji asi dalších 500MB balíčků, což zabere asi 4 hodiny).

Pavel

• Návštěvník
    • http://www.keramka.cz
« Odpověď #20 kdy: 21 Prosince 2006, 21:22:01 »
musim souhlasit s vpikalkem, pouzival sem suse asi tri mesice pred ubuntu, a reknu vam, ze instalacni program yast(bezi pouze pod xkama!!!) je opravdu peklo a strasne pomaly - ve skutecnosti vetsina navodu na instalaci cehokoliv do suse zacina necim ve smyslu: "nainstalujte spravce balicku..." Na druhou stranu si myslim, ze suse je skvela volba pro lidi bez internetu - takrka vsechny programy jsou na dvd a rpm se daji v klidu sehnat. s ubuntu jste bez netu nahrani(mimochodem mam adsl modem sagem a eagle na neho kasle a navody typu "stahnete si...") :)
The more I see the less I know
The more I like to let it go...

webbot

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 21 Prosince 2006, 22:30:47 »
Citace: Skeletonix
Jak je na tom Suse 10.2 s rychlostí oproti Ubuntu Edgy Eft ? Dík
Zrovna vcera jsem Suse 10.2 instaloval - rychlost startu Suse byla 1:20, Ubuntu startuje 0:50.

Grafika je pekna (grub, boot, ikony v Gnome uz tak moc ne) , pridani repositaru byl "horror" (trapil jsem se s tim cca 1 hodinu), standartni instalace Suse je opet preplacana mnozstvim duplicitnich programu. Zmeneny Gnome mi taky vadi.

Proste Suse je pekna distribuce, kterou ale musite po instalaci jeste dlouho ladit. Mozna nekomu ten "bordel" ze standartni instalace nevadi, ale mi jo. To Ubuntu je nainstalovane a nastavene za chvilku. A ja uz Linux chci jen pouzivat - uz mne nebavi se v tom jen hrabat.  Bylo to po dlouhe dobe, co jsem nejakou distribuci instaloval. Kdysi jsem to delal tak 1x mesicne.

Takze pro mne nic moc.

PS: Suse jsem pouzival cca 5 let. Ted jedu cca 1 rok Ubuntu.

Juraj

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 21 Prosince 2006, 22:31:07 »
Kedysi som videl vyhodu rpm balickovacieho systemu pred deb vo vacsej popisnosti samotnych balickov, teda balicky so sebou niesli viac textovych informacii ako pomerne strucne deb. Preto mi nerobilo nikdy problem prejst z RH na Mandrake a z neho na Fedoru. Nevyhodou bol vacsi objem stahovanych dat. Ked som prechadzal neskor na Debian a Ubuntu, trochu mi ta ukecanost rpm chybala, ale uz nie velmi, kedze uz sem vedel, co mozem od ktoreho balicka ocakavat a ked som si zvykol na sposob prace s deb uz by som nemenil, teda az na jeden este dokonalejsi balickovaci system a paradoxne este menej ukecanejsi :D

LS

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 21 Prosince 2006, 23:20:24 »
Citace: Juraj
...deb uz by som nemenil, teda az na jeden este dokonalejsi balickovaci system a paradoxne este menej ukecanejsi :D
Muzu hadat? Portage?

Belly

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 22 Prosince 2006, 15:35:52 »
openSUSE 10.2 jsem si hned stáhl, a měl ho asi týden, a proč ho už nemám? : hlavní problém je (byl a asi bude) instalace programů. Nemohu překousnout, že když si člověk přidá všechny repozitáře  do Yastu pro danou verzi, které jsou uvedené na oficiálních  stránkách openSUSE, tak přes ně není schopen naistalovat to, na co jsem byl zvyklej v Ubuntu. Když chci rozjet multimédia, tak přeci nemusím nutně používat Mplayer nebo Kaffeine? v openSUSE asi ano. Nebyly k mání pluginy pro Gstreamer, prostě nebyly :(

...Můžu bejt taky lama, něco jsem podělal a teď tu openSUSE křivdím :)
Ubuntu 10.10, AMD Athlon II X2 240, Gigabyte MA785GMT-UD2H, DDR3 2x 1GB 1333  CL9 , Seagate Barracuda 500 GB, Samsung 2443BW 24" 1920x1200

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.