Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: mam ntb s win a chci tam pridat Ubuntu, jak na to - chci mit dualboot  (Přečteno 1538 krát)

MartinUSK

• Návštěvník
ZDRAVIM:)
mam tento netbook HP MINI 311, tj Atom n270 + Nvidia ION (ion le) + 3 GB ram + HDD 250 GB

disk mam rozdeleny na 2 partition s NTFS, na jedne z nich je OS Win 7, ktere mi normalne bootuje, chci se zeptat, jak to udelat

pokud tam chci dat Ubuntu - bud v 10.10 anebo 11.04 (beta1)
ci jine

ale chci zachovat bootovani do OS W7, chci tam mit dualboot, jak na to ? chc imit proste ne vyber W7 ci Ubuntu

jde nejak instalovat Ubuntu na ten druhy oddil, aniz by byl vymazan/odstranen ? = jde konvertovat ten NTFS na EXT4 aniz by se musely mazat data ? ?

pokud bych instalovat Ubuntu na NTFS, bude to mit o dost mensi vykon, nez kdyz bude bootovat z EXT4 ?

(slysel jsem ze to mam kdyztak v Grub upravit a nastavit bootovani, kdyz ale tuto situaci zkousim simulovat ve VirtualBoxu, tak se to nedari vytvorit)
a je vubec Ubuntu ten spravny linux pro netbook ? (podotykam ze tento ma ale Nvidia ION)

macu

• Stálý člen
  • **
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: mam ntb s win a chci tam pridat Ubuntu, jak na to - chci mit dualboot
« Odpověď #2 kdy: 13 Dubna 2011, 10:12:45 »
Citace
jde nejak instalovat Ubuntu na ten druhy oddil, aniz by byl vymazan/odstranen ?
http://wiki.ubuntu.cz/Wubi

Citace
jde konvertovat ten NTFS na EXT4 aniz by se musely mazat data ? ?
obavam se, ze to nepujde.

Citace
a je vubec Ubuntu ten spravny linux pro netbook ?
http://www.ubuntu.cz/cojeubuntu/netbook
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 13 Dubna 2011, 11:41:17 »
Napis kolko mas na ktorom oddiele miesta (plne/prazdne) a na ktori oddiel by si chcel dat ubuntu. Ak oddiel na win.(ntfs) defragmentujes tak ho mozes pocas instalacie rozdelit bez straty dat na povodny ntfs a novy ext.
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#vice_os

Samozrejme na tom oddiele musi byt dostatok volneho miesta. Este doplnim ze taketo delenie je pri vacsich diskoch casovo narocne a byva rychlejsie oddiel odzalohovat zmazat a na prazdnom mieste vytvorit nove particie.
« Poslední změna: 13 Dubna 2011, 11:45:33 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

MartinUSK

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 13 Dubna 2011, 14:45:21 »
OK tak jsem se rozhodl, ze lepsi bude, kdyz oddil s NTFS odstranim a dam tam jiny oddil (tj EXT 4) pak tam akorat necham oddil s Windows 7, jde mi ted o to, jak mam ty windows ,,zachranit" abych mohl si pri startu ntb vybirat, jestli chci zavet Linux c i Windows, mam tam pak nainstalovat nejaky boot manager ?

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 13 Dubna 2011, 14:53:00 »
Zavadec GRUB se instaluje automaticky a nakonfiguruje se sam tak, ze prohleda vsechny nainstalovane systemy a pri startu necha vybirat.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.