Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu pro osobní pc nebo netbook edition?  (Přečteno 2395 krát)

Pierre

• Návštěvník
Ubuntu pro osobní pc nebo netbook edition?
« kdy: 22 Dubna 2011, 08:38:44 »
Ahoj, včera jsem si poprvé nainstaloval Ubuntu netbook edition na svůj Asus Eee, všechno mi nejspíš chodí v pořádku, ale jako uživatel s tímto systémem nemám vůbec žádné zkušenosti a dělá mi trochu starosti ovládání. Proto bych se chtěl zeptat, jestli pro úplný začátek je lepší verze pro stolní pc nebo zmíněná verze pro netbooky. Četl jsem článek, ve kterém bylo, že tato verze ještě není úplně vychytaná, neboť je ještě "mladá". Mohl by mi někdo poradit, jak velký rozdíl by byl dát si na notes (rozlišení 1024x600) klasickou verzi? Popřípadě jak velký rozdíl je mezi oběma verzemi?

Kedrigern

Re: Ubuntu pro osobní pc nebo netbook edition?
« Odpověď #1 kdy: 22 Dubna 2011, 09:37:10 »
Vítej mezi uživateli Ubuntu,

můžeš vyzkoušet obě dvě prostředí najednou (pokud máš na disku místo) - a doporučuji vše vyzkoušet, neb každý má jiný vkus. Pokud se normálně přihlašuješ (opak by bylo, žes zaškrtl přihlašovat automaticky a Ubuntu po tobě při startu nechce heslo), tak máš dole nabídku různých prostředí. Bude tam Ubuntu-netbook a Ubuntu-classic (či Ubuntu-gnome). Rozdíl je opravdu jen v tomto prostředí.

Nejsem si jistý zda jsou obě již v základní instalaci (a netbook edition teď nemám po ruce). Pokud ne, tak zajdeš do Centrum softwaru pro Ubuntu a najdeš tam Ubuntu-desktop (jako program) a ten nainstaluješ. Po restartu budeš mít to klasické prostředí. Když by se ti nelíbilo, tak ho změníš na té přihlašovací obrazovce.

Což tak nějak píši pro Ubuntu 10.10. V 10.04 LTS by některé detaily mohly být jiné, kdyžtak napiš, co máš přesně za verzi.

Jinak příští čtvrtek vyjde nová verze (11.04 Naty Narwhall), která má jedno univerzální prostředí, které je pro netbook opravdu ideální. (Ale lze tam také přepnout i do staršího prostředí, kdyby byly problémy).

Pierre

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Dubna 2011, 11:09:53 »
Díky za odpověď. Verzi mám současnou nejnovější 10.10. Jak říkám, problém je s ovládáním, se kterým jsem se zatím nikdy nesetkal a i když návodů je spousta, tak spíš na verzi pro stolní pc, které se třeba funkcema neliší, ale vzhledem ano. Zatím jsem tedy neměl ani moc čas system nějak vyzkoušet (cca 5 min) takže jsem ani neměl možnost se nějak výrazně porozhlédnout. Když jsem si hledal informace o verzi právě pro netbooky, tak jsem našel, že je to verze navržená hlavně pro ně kvůli nižšímu rozlišení a mensímu HW výkonu a nevěděl jsem, jak velká "chyba" by byla nainstalovat jinou verzi právě třeba kvůli tomu HW. Jinak bych se v tomto systemu moc rád naučil a věřim že to nebude zase tak těžké, současných win xp už mam na svým pc pokrk právě protože jsou celkem náročný.

Kedrigern

« Odpověď #3 kdy: 22 Dubna 2011, 19:32:11 »
Verze pro netbooky je rychlejší pokud máš vhodnou grafickou kartu (jakoby více věcí nechá na grafické kartě). Jde tam hlavně o tu prostorovou organizaci.

Jinak v tomto článku je pěkně popsaná budoucí verze: http://www.zive.cz/clanky/ubuntu-unity-bezplatny-a-trosku-horsi-mac-os-x-video/sc-3-a-156676/default.aspx (ovládání je z toho hezky pochopitelné).

Držím palce ať se s Ubuntu spřátelíš.

luisah

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 24 Dubna 2011, 11:27:33 »
Nejsem si jistý zda jsou obě již v základní instalaci
Jsou obě v základní instalaci. Stačí se odhlásit, vybrat při přihlašovací obrazovce, v její dolní části místo prostředí netbookovského, gnome a pak se znovu přihlásit.

Pierre

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 24 Dubna 2011, 16:30:16 »
Tak Ubuntu 10.10 nainstalovaný. Přesto jsem tam zatim nechal klasickou verzi na stolní pc, momentálně mi přijde přehlednější...Teď už je na řadě jen to seznamování :)

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #6 kdy: 27 Dubna 2011, 10:41:29 »
Zrovna minulý týden jsem instaloval přítelkyni klasickou GNOME verzi na její NETBOOK. Tak, jak jsem již zvyklý, vše se rozeběhlo hned napoprvé. Pač byla přítelkyně zvyklá ze stolního PC na klasické prostředí, tak jsem jí ho tam dal..nemá jediný problém, vyzná se v tom, takže jí toto prostředí vyhovuje ..ale určitě vyzkouším i netbookovské prostředí v nové verzi, co vyjde zítra, tak uvidíme ..možná se jí zalíbí ještě víc.. Je to asi jen o vkusu, o nic moc nepřijdeš, ať už budeš používat jakékoliv prostředí..
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.