Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: tip na svobodný font pro fonetický zápis podle IPA  (Přečteno 1867 krát)

josef_m

• Host
tip na svobodný font pro fonetický zápis podle IPA
« kdy: 26 Dubna 2011, 12:19:18 »
Zdravím,
máte zkušenosti či používáte fonetický přepis (podle IPA)? Který font byste doporučili? Mám Ubuntu a OOo, při použití fontu "WP Phonetics" je zápis nevzhledný, zejména při kombinaci "běžných znaků" a znaků IPA se některé z naky překrývají, je nutno vkládat extra mezery atp.
Na netu je toho spousta, ale mě zajímá, jestli máte někdo s konkrétním fontem dobré zkušenosti.
děkuju za tipy, Josef

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
  • Skill: Shit_happens
Re: tip na svobodný font pro fonetický zápis podle IPA
« Odpověď #1 kdy: 29 Dubna 2011, 09:04:22 »
já měl nějaké IPA fonty, které jsme dostali přímo ve škole...
na název si nevzpomenu, ale jestli chceš, můžu ti je předat, vím, že fungovaly v pohodě...

edit: tak jmenuje se to Ipa93db, pokračuje to *dc a dál... nevím, jestli je to oficiální název toho fontu nebo jestli ty soubory třeba učitel přejmenoval...
« Poslední změna: 29 Dubna 2011, 09:07:03 od brumla.cz »
Udělejmě ze středy den za lepší systém! Ubuntu, Ubuntu! Do toho, Češi!
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

josef_m

• Host
« Odpověď #2 kdy: 29 Dubna 2011, 10:04:09 »
dík za zprávu. Na netu jsem našel, že se jedná o fonty (ipa93db.ttf, -dc.ttf, -di.ttf, atd. celkem 12). To se pak musí instalovat vsechny? Jde mi jen o transkribci nemčiny, evtl. angličtina by se taky hodila, ale není nutno.

Nicméně po zkopírování staženého "ipa93db.ttf" do "/usr/share/fonts/truetype" se mi font v nabídce uvnitř OOo nezobrazil. Jestli tam musí být všechny zmíněné, tak bych to ještě rád zkusil. Moje adresa je "sercxo" na seznamu.

Nějaké info jsem našel přímo na stránce IPA, ale spíš ve směru, že když počítač používá Unicode, tak IPA znaky už bude mít, což vlastně taky není k zahození, jen nevím jak ty znaky jinak zadat, než že si je budu kopírovat z jejich stránky.

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
  • Skill: Shit_happens
« Odpověď #3 kdy: 29 Dubna 2011, 10:29:54 »
no pokud vím, tak jsem je musel mít nahraný všechny...
ale měli jsme je do angličtiny, tak nevím, jak na tom budou s němčinou, snad dobře...

tady jsem ti nahrál všechny, který mám: http://www.uloz.to/8816866/ipa-zip
Udělejmě ze středy den za lepší systém! Ubuntu, Ubuntu! Do toho, Češi!
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.