Tak jsem ještě jednou všechny kabely pořádně "domáčkl", zapl PC, ale změna pouze k horšímu, tedy v biosu se psalo nejen "CD-ROM (not installed)" ale teď už i floppy not installed.
No ale napadlo mě, jestli není problém v mountování, protože ta cdrom se po vložení roztočí a připadá mi, že je v pořádku.
Takže jsem na základě tohoto vlákna
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=458473 zadal tyto příkazy:
sudo mkdir /media/CD
sudo mount /dev/cdrom /media/CD a obsah CD se mi do složky /media/CD skutečně načetl.
Uživatel Struess v tomto vlákně dále píše:
to use programs that normally recognize your mount point as /media/cdrom0 (e.g. DVD-playing programs on Dapper, for me), just change /media/CD ---> /media/cdrom0
Toto mi však nefunguje (v tom tématu se baví o Ubuntu, nikoli Xubuntu).
Na wiki jsem se dočetl, že
Ubuntu používá tzv. pmount, který zajišťuje, že zařízení se připojí automaticky. Důležitým souborem pro pmount je /etc/mtab
Na Xubuntu pmount nainstalovaný nemám, používá Xubuntu jiný program? Pokud ano, jak na něm nastavit, aby se mi CD mountovala automaticky?
A poslední věc - k čemu slouží složka /cdrom?
PS. Tu floppy už si snad dohledám, pokud je to podobný problém jako s CD ROM, prioritou je teď pro mě CD mechanika.
Edit: zapomněl jsem napsat, že nyní už je v biosu cdrom normálně rozpoznaná, nainstalovaná.