Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu mi prasí vypálený filmový DVD-R [vyřešeno]  (Přečteno 7455 krát)

Tratos

• Návštěvník
Ubuntu mi prasí vypálený filmový DVD-R [vyřešeno]
« kdy: 24 Prosince 2006, 20:19:24 »
Dobrý den, prosím o pomoc.
Nainstaloval jsem si včera Ubuntu Dapper Drake. Všechno šlo v pohodě dokud jsem nechtěl vyzkoušet přehrávání video DVD.

Doinstaloval jsem podle návodu kodeky. Strčil vypálený DVD s filmem a nic. Zkoušel jsem to otevřít Mplayerem, Xine i tím Totemem nešlo to. Na ploše se mi ukazovalo jen ikonka DVD mechaniky s popiskem prázdné médium. Myslel jsem že mám nějaký blbý DVD, tak jsem vyzkoušel ještě nějaká další a furt to samí.

Teď jsem přebootoval do Windows a s hrůzou jsem zjisitl že všechna DVD-R (vlastně jenom 3) který jsem zkoušel v Ubuntu se hlásí jako prázdná i tady. Když je otevřu v Neru tak v informacích o disku je vidět datová stopa ale jako otevřená. Při pokusu jí zavřít to selže.

Proč mi Ubuntu znovu otevřelo zavřený filmový DVD-R a zprasilo je? Jinak s datovým DVD-R nebyl problém.

DVD mechanika: LG GSA-4166B

Díky T.
« Poslední změna: 21 Ledna 2009, 03:57:58 od Anna Taliánová »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Ubuntu mi prasí vypálený filmový DVD-R!
« Odpověď #1 kdy: 24 Prosince 2006, 21:41:02 »
To si akoze napaloval v ubuntu? Ak ano nepises ako si to napaloval (copydvd1:1, vytvorit dvd data alebo z image) aky soft si pouzil... . Inak aj mne ubuntu nici vacsinu RW preto palim vo win.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Tratos

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Prosince 2006, 22:25:22 »
Dobrý den.
Všechno to bylo vypálené ve Windows.

Ještě jsem hledal jinde po fórech a na abclinuxu.cz měl někdo velmi podobný problém mimochodem taky s DVD-RW LG.

Tam byla chyba v tom že ty video DVD Ubuntu přimoutovalo pro zápis a něco na ně zapsalo a tím je zmršilo.

Raději sem postnu rovnou odkaz, padž tomu uplně nerorumim: http://www.abclinuxu.cz/forum/show/159904

No nepřipadá mi to uplně user-friendly systém, 3 DVD v háji :(

Jak to teda můžů opravit aby se to už nestalo? Tou upravou fstab? A půjde pak v budoucnu i vypalovat když to bude jenom pro čtení? Moc tomu nerozumim :(

Díky T.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 24 Prosince 2006, 23:04:58 »
Kontroloval som ten fstab a ja ho mam nastaveny tak ako v tom navode

/dev/hda        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0

a palim okrem tych RW tie niekedy likviduje. Inak zaloha fstab, uprava a obetovat par dvd a potom sa uvidi, inu radu tiez neviem dat.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Tratos

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Prosince 2006, 09:01:18 »
Dobrý den, díky.
Tak jsem koukal do fstab a já tam vůbec nemám zapsanou DVD mechaniku. Ta ale přitom až na ty problémy s video DVD funguje dobře. Nemůže to být ten problém? Takhle si to nastavil systém sám po instalaci.

Fyzicky mám připojené dva HDD, jednu CD-RW a jednu DVD-RW. Ta DVD-RW se sama po vložení mountuje do /media/dvdrecorder

Kód: [Vybrat]
# /etc/fstab: static file system information.
#
#            
proc            /proc           proc    defaults        0       0
/dev/hda1       /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
/dev/hda5       none            swap    sw              0       0
/dev/hdd        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0
/dev/hdb1       /media/share    ntfs-3g  defaults,locale=cs_CZ.utf8  0  0
Díky T.

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 25 Prosince 2006, 12:08:26 »
vsetko napalujem len pod linuxom, kedze pod woknami nemam ziadny napalovaci program (kedze mi ho firma nekupila :) ) a vzdy som vsetko bez problemov napalil..

ked si napisa LG tak som si spomenul na jedne problem s LG mechanikami..a s linuxom ...ted neviem, o co presne slo..ci to nicilo media..alebo ci to zrusilo mechaniku :))
spra si upgrade firmwaru ... a potom testuj ;)

a este nieco. .linux ti cd/dvd media pripaja ako ro .. ako rw sa pripaja len niekedy ..a n ato treba prava zapisu :) a tie hodcikto nema... (v k3b to bolo vyriesene clenstvom v skupine burn)
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

Tratos

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 25 Prosince 2006, 15:58:08 »
Dobrý den.
Na DVD mám firmware 1.02 což je zatím nejnovější verze.

Pokud vložím do mechaniky lisovaný (originální) nebo pálený DVD a v terminálu zadám příkaz mount tak se mimo jiné ukáže toto:
/dev/hdc on /media/dvdrecorder type udf (rw,nosuid,nodev,uid=1000,gid=1000,umask=007,iocharset=utf8)Předpokládám že to je teda špatně? Jak udělat aby se automaticky mountovalo vložený DVD jen pro čtení?

Díky T.

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 25 Prosince 2006, 17:50:42 »
ono je pripojene len na citanie, kedze z toho FS sa da len citat. ak chces do neho zapisovat, tak potrebujes nejake programiky, ktore ten zpais umoznuju...a tie moze spustat len root (alebo clen skupiny). tie programy volaju len programy, ktore umoznuju zapis...a som presvedceny o tom, ze nan by si bol upozorneny..
takze mechanika je aj na zapis, ale ten zapis bez dalsej podpory nemoze byt uskutocneny ..
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

CyberDeath

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 25 Prosince 2006, 19:37:11 »
muzu se zeptat co to sou za media ??? (jaka znacka DVD popriade i rok a mesic vypaleni zhruba)
Jinak do FSTAB si dopis i tu tvoji vypalovacku s volbami
/dev/hdc        /media/cdrom1   auto   user,noauto     0       0predtim si ale v adresari /media/ musite vytvorit adresar cdrom1
stim ze se vam ta mechanika pripojuje do adresare dvdrecorder (nema napevno stanovene kde se ma ripojit) mezou byt problemy. Me se to stalo u LG mechaniky tak (mel sem tam zaroven jeste DVD palirnu NEC) a zadny program nechtel zapisovat na tu LG jen na Ten NEC.
Ta vobba kde sem misto "udf,iso9660" dal "auto" umoznuje ze vam to bude cist vsechny formaty DVD jinak muzete mit problem se ctenim UDF vyssi jak 2 a nekterych DVD-Video disku.

Jinak az si priste budete kupovat DVD vypalovacku tak se vyhnete LG a jdete radeji do NEC(dnes jiz Optiarc),pioneer - tyto znacky mam v linuxu odskusene a jedou OK

Edit : heh ono je to o tom "auto" napsane i na tom ABClinuxu :-D ja to menim vzdy okamzite po nainstalovani.Protoze sem se jeste nesetka s zadnym PC kde by to fungovalo OK s defaultnima volbama
ManjaroBox best linux distribution
Sorry last good ubuntu was 6.06

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #9 kdy: 25 Prosince 2006, 21:29:21 »
Citace: Tratos
...Proč mi Ubuntu znovu otevřelo zavřený filmový DVD-R a zprasilo je? Jinak s datovým DVD-R nebyl problém...
Stejny problem jsem mel s Ubuntu 6.06 (DVD mechanika LG GSA-H20L), viz. vlakno Ubuntu mi poskodilo 3 DVD-R. Pripadal jsem si tehdy jako blazen, jsem docela rad ze se nasel nekdo se stejnymi priznaky. Nicmene v Ubuntu 6.10 je jiz vsechno OK. Jakou verzi Ubuntu pouzivate vy?

P.S. Naznak stejneho problemu je take zde

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 25 Prosince 2006, 21:53:24 »
Koukám na to jako blázen. Všechna ta poškozená média byla pálená jako otevřená ? Protože v případě, že by byla pálená jako uzavřená, mi nejde na rozum, jak by se dala poškodit, když už na ně nejde zapsat.
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

LS

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 25 Prosince 2006, 21:54:56 »
Nevim jak Tratos, ale ja vsechna DVD i CD vzdy palim s uzavrenim, nejsem pritel multisession vypalovani. Navic u DVD-video myslim ani nejde nechat DVD otevrene.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #12 kdy: 26 Prosince 2006, 08:10:44 »
Mám stejný problém, ale ničí jen některá DVD. Nejsem si tím úplně jistý, ale myslím, že jsou to pouze DVD, která sama vypálila, ale i na Ubuntu i na Win XP. DVD z jiné mechaniky (nějaká Teac) to myslím neničí.
Na rozdíl od toho vlákna, co psal lukas.svoboda, to ale neukazuje nic při odpojování.
Zajímavé, že ta "zničená" nejdou DVD přehrávat na PC, ale na DVD přehrávači ano.
Je to vypalovačka LG GSA-H20L, Ubuntu 6.10. Včera jsem donesl domů novou vypalovačku, bohužel opět LG - GSA-H22L, má ale jinej chipset. Tak časem uvidím... Právě stahuji asi 800MB balíčků, až to stáhnu, zkusím něco přehrát...
Zkoušel jsem použít program dvdisaster, který asi po pěti hodinách naznal, že je chybný začátek a konec disku. Právě kvůli chybějícímu začátku se asi ty DVD hlásí jako prázdné.
« Poslední změna: 21 Ledna 2009, 03:55:49 od Anna Taliánová »

Tratos

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 26 Prosince 2006, 20:30:50 »
Dobrý den, děkuji všem za pomoc.
Tak jsem to vyzkoušel. Filmový DVD se už přehrávají a neničí. Pomohlo přidat do fstab tento řádek. Tedy omezit jen pro čtení.

/dev/hdc        /media/cdrom1   auto   user,noauto,ro     0       0Pro upřesnění rekapituluji:
Verze 6.06 LTS s doinstalovými všemi aktualizacemi co mi systém sám nabídl.
Vypalovačka LG GSA-4166B s FW 1.02.
Média Verbatim a Sony.
DVD byli pálený ve Windows a byli uzavřený.

PS: Půjde mi teď v Ubuntu vypalovat když je tam ten řádek jen pro čtení? Ještě jsem nezkoušel...

Zatím díky T.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #14 kdy: 26 Prosince 2006, 20:45:32 »
Vypalovat by jít mělo, ale já to tak mít nemůžu, protože potřebuji zapisovat na DVD-RAM, což takto asi nepůjde...

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #15 kdy: 02 Ledna 2007, 21:31:47 »
Můžete někdo vyzkoušet, jestli by to fstabu nestačilo dopsat "noatime"? Já to už zkusit nemůžu, protože mě nezbylo z těch pokusů jediné funkční vypalované video DVD :) Když jsem dopsal ro, DVD-RAM nefunovalo, a každý týden se mi to před zálohou upravovat nechce...

/dev/hda        /media/dvd   auto   user,noauto,noatime     0       0

mokl

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 07 Března 2007, 11:00:29 »
Zdravím vás. jen bych se chtěl zeptat jak uložit editovaný fstab .... hlásí to, že mám práva akorát ke čtení. Díky
... to neni rámus paní, to je Hendrix.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 07 Března 2007, 11:12:00 »
Musíte to spustit jako administrátor. třeba z konsole:
Citace
gksudo gedit /etc/fstab

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

LS

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 07 Března 2007, 11:27:27 »
Citace: mokl
Zdravím vás. jen bych se chtěl zeptat jak uložit editovaný fstab .... hlásí to, že mám práva akorát ke čtení. Díky
Mate stejny problem s vypalenymi DVD???

mokl

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 08 Března 2007, 09:23:00 »
Mám. Vypalovačka LG GSA-H20L mi zničila dvd. Jen v Neru se dá načíst, ale už se znovu nevypálí.  Jinak se hlásí jako prázdné! Nebo ho mechanika čte velmi dlouho bez výsledku. Problém nastal neočekávaně, kdy dlouhou dobu fungovalo přehrávání DVD bez problémů. ....
Tady zatím needitovaný fstab...

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/hda5 -- converted during upgrade to edgy
UUID=3cc2406f-a3da-472f-8743-493bede05160 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
# /dev/hda1 -- converted during upgrade to edgy
UUID=3C8879008878BA4A /media/hda1 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1
# /dev/hda6 -- converted during upgrade to edgy
UUID=00E1-215B /media/hda6 vfat defaults,utf8,umask=007,gid=46 0 1
# /dev/hdb1 -- converted during upgrade to edgy
UUID=C4720FFA720FF04A /media/hdb1 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1
# /dev/hda7 -- converted during upgrade to edgy
UUID=9e53ba2d-7759-4e89-a7f1-ee7dfc718ddd none swap sw 0 0
/dev/hdc        /media/cdrom0   auto user,noauto     0       0
« Poslední změna: 21 Ledna 2009, 03:57:29 od Anna Taliánová »

LS

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 08 Března 2007, 10:14:01 »
podle fstabu to vypada na Ubuntu 6.10 ???

mokl

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 08 Března 2007, 11:13:52 »
Ano. To odporuje vašemu poznatku, že v Ubuntu 6.10 je to vyřešeno.  Buhužel. Není to problém palírny? Nenapadá mě žádné logické vysvětlení přepisu uzavřených dvd....

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.