Přeji dobrý den,
upgradoval jsem z 10.04 na 10.10 bez problémů včetně přenesení konfigurace NVidia Xserveru. Po upgradu na 11.04 se mi obraz na LCD roztáhl i mimo fyzickou plochu externího LCD (Ubuntu na NTB, který je přes HDMI připojeno k LCD TV Panasonic a slouží jako multimed. centrum). To se stává vždy po tvrdé reinstalaci systému a konfigurace Xserveru je vždy záhadná, vždy se ale nakonec dopídím k tomu, jaká konfigurace je nutná, aby fungovala pouze TV jako primární display, se správným rozlišením a aby měl obraz správný "scaling".
Nicméně, na 11.04 se Xserver chová velmi podivně a nepředvídatelně, často se při konfiguraci při stejném nastavení objevují různé nabídky. Vždy, když si ale s Xserver konfigurací chvíli hraju, najednou systém zamrzne, nereaguje klávesnice ani myš, pouze hlavní vypínací tlačítko na NTB přiměje Ubuntu k zobrazení vypínací nabídky. V té se ovšem nemohu pohybovat, nakonec je tedy potřeba buď počkat 60s do vypnutí systému, nebo tvrdý restart.
To ale není bohužel všechno, cca v jednom ze tří případů (žádnou souvislost jsem nevypozoroval), dojde k vymazání souboru xorg.conf, což způsobí nespustitelnost systému, po nabootování začne blikat scroll lock a obrazovky jsou černé. 11.04 nelze poté nabootovat ani v nouzovém režimu. Jediné, jak se potom dostanu do grafického režimu, je nouzové spuštění předchozí verze kernelu v nabídce grubu. Poté lze jednoduše obnovit předchozí verzi xorg.conf (respektive nikoli obnovit, ale natvrdo přes shell nakopírovat ze zálohy) a dostáváme se na začátek
Za jakékoli nápady budu vděčný, stálo mě to už dvě noci a naštvanou ženu