Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub nabíhá jen do command-line [vyřešeno]  (Přečteno 1770 krát)

Equilibrix

• Návštěvník
Grub nabíhá jen do command-line [vyřešeno]
« kdy: 25 Prosince 2006, 21:14:15 »
Zdravím!

Jsem linuxový začátečník a k WinXP jsem nyní nainstaloval i Ubuntu.

Nevím proč, ale při instalaci se mi v /boot/grub/menu.lst zpřeházely disky a nebyl jsem schopen z grubu zabootovat - to jsem však již vyřešil (mount ext3 disku ve windowsech a upravení konfiguráku). Grub mi však stále nabíhá jen do command-line, takže se domnívám, že onen soubor /boot/grub/menu.lst nemůže najít (musím mu ho "dát" v command-line, pak již jde bootovat). Domnívám se, že na vině mohou být stále ty zpřeházené disky, tudíž grub tento soubor hledá na jiném disku než by měl a myslím, že by mohlo pomoci někde grubu nastavit, kde má hledat.. Otázka ale je, kde? grub.conf jsem nenašel, kde jinde může být tato informace uložena?

Předem díky za odpověď,
Equilibrix

Equilibrix

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 26 Prosince 2006, 09:29:47 »
Už jsem to vyřešil sám, díky...

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #2 kdy: 26 Prosince 2006, 16:22:54 »
Je super žes to vyřešil sám, takových lidí by mělo být víc.
Ale hoď sem nějaký popis čím to bylo a jak jsi to řešil, aby to mohlo pomoct někomu dalšímu
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Equilibrix

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 26 Prosince 2006, 19:31:10 »
No jo, však jsem o tom přečetl takové dokumentace, že se mi z toho ještě teď točí hlava :)

Problém byl v tom, že jsem tak úplně nepochopil, jak GRUB pracuje a zkoušel jsem ho stále instalovat na partition, ze které bootuje linux (v mém případě (hd1,4)). Soubory se tam vždycky nahrály, ale GRUB stále ne a ne najít konfigurační soubor. Nakonec to vyřešilo přeinstalování jak má být, a to do MBR.. Tuším, že jsem to spravil příkazy:

root (hd1,4)
setup (hd0)

Stále jsem mu totiž cpal setup (hd1,4), což bylo špatně. Po provedení této reinstalace už se GRUB chytnul.

Toť vše, nic v tom prakticky nebylo :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.