Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Může uživatel bez práv zrušit automatické přihlášení?  (Přečteno 3116 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
A jak?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

daysleeper

• Stálý člen
  • **
Re: Může uživatel bez práv zrušit automatické přihlášení?
« Odpověď #1 kdy: 23 Května 2011, 10:19:47 »
v ubuntu ve vychozim nastaveni? ne bez predchoziho zasahu administratora. leda prolomit jeho heslo  :P

podrobnosti:
Kód: [Vybrat]
$ ll /etc/gdm/custom.conf
-rw-r--r-- 1 root root 133 2010-10-10 22:21 /etc/gdm/custom.conf

$ pkaction --action-id org.gnome.displaymanager.settings.write --verbose
org.gnome.displaymanager.settings.write:
  description:       Change login screen configuration
  message:           Privileges are required to change the login screen configuration.
  vendor:            The GNOME Project
  vendor_url:        http://www.gnome.org/
  icon:              gdm
  implicit any:      no
  implicit inactive: no
  implicit active:   auth_admin_keep

compaq

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 23 Května 2011, 10:33:45 »
A může to admin nastavit tak, aby si uživatel mohl sám zapínat a vypínat automatické přihlášení do jeho profilu a měnit heslo? Jak?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 23 Května 2011, 10:45:00 »
1 menit si (sve) heslo muze uz ted, ne? (tusim Aplikace → O mne)
2 admin jsi jakoze ty?
3 pokud uzivateli das prava menit automaticke prihlaseni, bude pak schopen se automaticky prihlasit jako kdokoli → problem
4 mozna lepsi varianta: nastavit automaticke prihlaseni s tim, ze se tam necha nejakou dobu prihlasovaci obrazovka (viz nastaveni prihlasovaciho okna)

compaq

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 23 Května 2011, 11:02:57 »
Díky škoda. Potřeboval bych, aby si uživatel sám mohl ovládat nastavené automatického přihlášení (do svého profilu).

Opravuji tak, aby se po zapnutí hesla, ani po určité době, nikdo nepovolaný (hosté) nedostali do žádného profilu, jeho do profilu host.
Když uživatel ví, že žádné hosty měsíc nečeká, přepne si to opět do automatického přihlašování...

Ale jestli je to složité, bude holt furt psát heslo.
« Poslední změna: 23 Května 2011, 12:23:21 od compaq »

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 23 Května 2011, 11:23:56 »
pro tve potreby jsem ti napsal variantu 4
Díky škoda. Potřeboval bych, aby si uživatel sám mohl ovládat nastavené automatického přihlášení (do svého profilu).
to samozrejme mozne taky je, i kdyz je to slozitejsi a nestandardni. staci napr. napsat skript s prislusnymi pravy, ktery by menil tato prihlaseni jen pro urciteho uzivatele (a nikoho jineho) - viz podrobnosti vyse. laik by ale do toho sahat asi nemel.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 23 Května 2011, 11:43:09 »
Neustálé dotazování se na heslo a to ledaskde v linuxu , mi opravdu připadá až přehnané.
Je to jakýsi stihomam z uloupení dat.

Je paradoxní , že já jsem neustálé otravné dotazování se na heslo chtěl odstranit zafajfkováním jakési volby a přišel jsem takto  o možnost přístupu ke svému domovskému adresáři !!!  Směšné viďte!

Zajímalo by mě, zdali jde instalaci Ubuntu nakonfigurovat tak, aby se heslo vůbec nepoužívalo ? A nebo jenom při startu - přihlášení se do systému.

Kedrigern

« Odpověď #7 kdy: 23 Května 2011, 11:50:52 »
Neustálé dotazování se na heslo a to ledaskde v linuxu , mi opravdu připadá až přehnané.
Je to jakýsi stihomam z uloupení dat.

Je paradoxní , že já jsem neustálé otravné dotazování se na heslo chtěl odstranit zafajfkováním jakési volby a přišel jsem takto  o možnost přístupu ke svému domovskému adresáři !!!  Směšné viďte!

Zajímalo by mě, zdali jde instalaci Ubuntu nakonfigurovat tak, aby se heslo vůbec nepoužívalo ? A nebo jenom při startu - přihlášení se do systému.
Ale vůbec nejde o uloupení dat! :-D Jde o ochranu dat před modifikací. Většina dat je viditelná.

Po úvodních nastaveních se tě systém ptá na heslo jen při instalaci programů - to je nezbytné minimum. Nebo by sis chtěl, aby každý, kdo se u tebe na PC podívá na IDOS mohl vše smazat?

Heslo u spořiče jednoduše vypneš, wifi se tě neptá, vzdalené servery se tě neptají, přihlašování se tě neptá... co více byste chtěli?

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 23 Května 2011, 11:56:00 »
Ubuntu se mě ptá na heslo i při Restaru počítače, při probuzení ze spánku a Bůh ví, kde všude ještě!!!
Jsem rád že se mě na něj neptá, alespoň když si chci dojít na záchod.

Ale kdo ví.... třebas ho ještě zdokonalí....

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 23 Května 2011, 12:02:05 »
Na mé PC se nikdo ani nepodívá. A ti kteří ho s sebou tahají všude možně, ať si nastaví dotazování se na heslo třebas za každým příkazem.

Nemám pravdu? Pro mě jsou neustálé dotazy na heslo prostě otravné. Stačí snad SUDO a heslo při přihlášení se do systému.

Něco jako v televizi reklamy.

compaq

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 23 Května 2011, 12:26:06 »
Já hesla docela chápu, ikdyž mě taky otravují. Stejně jako reklamy v TV jsou nutné.

Trochu mě mrzí absence jednoduchého klikátka, kde by si uživatel mohl zvolit automatické přihlášení (jako například v Macku, kde to nikomu nebezpečné nepřipadá).

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 23 Května 2011, 12:53:30 »
Práve že ono tady v Ubuntu takové klikátko, fajfkovátko je.  Já jsem to právě včera odkliknul, v domění že je to celkem banální zatržítko  - fajfka a potom jsem se vůbec nedostal do systému a do nyní tu ještě řeším následky. Snad to ani nezkoušejte...

Je to někde v položce systém, už ani nevím kde. Jestli vás to zajímá tak čtěte moje trampoty s tím tady na diskuzi. Jak zrušit používání hesel nebo tak nějak. Jeden diskutér mi to doporučil, že prý mu to funguje k plné spokojenosti a já se se zlou potázal.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 23 Května 2011, 13:04:04 »

Diskuzní téma je:    Proč po restartu chce Ubuntu opět zase jméno a heslo ???  A doporučil mi to:  zeminem . Nemám mu to za zlé, je to moje blbost, ale předpokládal jsem že to bude zcela bez problémů.  Mýlil jsem se však....

Klikátko je v:    systém/správa/uživatelské skupiny          Docela by mě zajímalo zdali se to zhroutí i vám ???

zeminem

« Odpověď #13 kdy: 23 Května 2011, 13:37:18 »
Však už jsem psal, že mě to funguje, jediné co to chce je pro změnu fajfky heslo, ale pak to funguje. Mimochodem při instalaci lze určit, že se bude systém přihlašovat sám... :)
http://zeminem.cz/ (to jsi v životě neviděl)

zeminem

« Odpověď #14 kdy: 23 Května 2011, 13:42:20 »

Diskuzní téma je:    Proč po restartu chce Ubuntu opět zase jméno a heslo ???  A doporučil mi to:  zeminem . Nemám mu to za zlé, je to moje blbost, ale předpokládal jsem že to bude zcela bez problémů.  Mýlil jsem se však....

Klikátko je v:    systém/správa/uživatelské skupiny          Docela by mě zajímalo zdali se to zhroutí i vám ???

Víš co u tebe bude podle mě problém ještě jinde. Stejně jako já jsem měl problém se zvukem a nakonec se ukázalo, že je problém v ovladači na grafiku, tak u tebe je problém fajfka, ale ve skutečnosti je průser jinde, který zatím nevíš... Myslím si, že to tak bude.

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #15 kdy: 23 Května 2011, 13:59:25 »
Nekmrte trollov...
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 24 Května 2011, 04:39:26 »
Pane zeminem .

Problém kdesi určitě bude. Kde a v čem ?  Čort znájet, V každém případě, když jsem poznal destruktivní účinky nevinné fajfky, se jí napříště už budu s respektem vyhýbat jako čert kříži. To že se při jejím zatržení musí zadat i heslo, to myslím bylo i v mém případě, a mělo by to být tak blbovzorné že by to bez jeho zadání ani jít němělo, když hrozí jakási kolize. Pokud to ale tak není, pak je cosi prohnilého ve státě Dánském...

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 24 Května 2011, 10:15:34 »
v tomto pripade mate doktore asi pravdu, protoze je bohuzel mozne pri instalaci zvolit "sifrovat home slozku" *a zaroven* "nepozadovat heslo pri prihlaseni"

viz napr.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ubiquity/+bug/694283

zeminem

« Odpověď #18 kdy: 24 Května 2011, 10:36:24 »
Budu citovat jistý post:
Ne to že mám prý složku : /home/xxx  šifrovanou tu naznačil jistý sabraq. Já jako začátečník vůbec netuším co to je. Vědomě jsem si ji šifrovanou zcela určitě neudělal a upgrade Ubuntu  určitě také ne. Takže složku /home/xxx mám nejspíš nešifrovanou.
Takže to se pak něco blbě řeší. Neinstaloval jste si PC sám?

compaq

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 24 Května 2011, 10:50:51 »
U některých voleb by měl být mini vědomostní test, aby nedošlo k chybně. Například

Požadujete zašifrovat domovskou složku? Znamená to (máte jeden pokus)

[ ] zkomprimovat složku /domov
[ ] skrýt složku /home
[ ] znepřístupnit bez hesla složku /hone
[ ] zapnout podporu háčků a čárek v /home

Pokračovat...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.