Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nova instalace - problem, cerna obrazovka, ruzne verze instalace  (Přečteno 18752 krát)

dapos1

• Návštěvník
Zdravim vsechny,

mam novy notebook ASUS kam jsem instaloval win xp, na rozdeleny disk a chci pridat ubuntu. Mam instalacky klasicky i alternativni, ale po zvoleni volby instalace nabehne kernel jadro a pak cerna obrazovka. Nekdy blika kurzor (treba u kontroly CDcka), ale vzdy se pak nic nedeje, i dvd mechanika prestane makat...a nic.

Jsem uplne blbej ja, nebo jsem neco prehledl? Na normalnim PC mi CDcko jelo v pohode a tatik Linux statecne kroti :))

Diky za help,

Dapos

P.S.: Jenom pro info, jsem velky neznalec linuxu, pouze se mi jednou povedl nainstalovat, ale vic s nim zatim neumi, tak bych byl vdecen za polopaticke rady :))

romi

• Stálý člen
  • **
Nova instalace - problem, cerna obrazovka, ruzne verze instalace
« Odpověď #1 kdy: 26 Prosince 2006, 20:47:59 »
odpoj vsetky usb zariadenia.. .a nabehne ti to :)
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

dapos1

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Prosince 2006, 21:02:02 »
Zkusil jsem, ale nic... Mel jsem na USB pouze mys a odpojeni nic nevyresilo :)

dapos1

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 26 Prosince 2006, 21:04:03 »
Jeste doplnim, ze tu instalaci na PC jsem provadel ze stejneho CD,jako jsem zkousel na notasu, takze chyba v CD urcite nebude. Zcela jiste to bude neco v notasu, ale vzhledem k mym znalostem nejsem schopen prijit co :)

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 26 Prosince 2006, 21:05:03 »
skus spustit livecd bez acpi podpory
== linuxove minimum ==

dapos1

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 26 Prosince 2006, 21:14:33 »
Citace: randy
skus spustit livecd bez acpi podpory
Ma stahnuty klasicky install ISO a alternativni install ISO, live CD je predpokladam neco jineho, nebo se pletu? :) A bez podpory acpi znamena co? Vdaka vopred :)

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 26 Prosince 2006, 21:19:06 »
su dva druhy iso obrazov ubuntu ...  liveCD (ked ti nabehne graficke prostredie, tak z plochy spustis instalator...) a potom alternative .. .to ti priamo instaluje v textovom mode :) .. oporucane pre compyu, ktore maju maalo ram ..a ked robis instalaciu na veeela pc ..

acpi je rozhranie, cez ktore zistujes stav baterie a teplotu :) .. s tym byval problem pri niektorych bookoch, tak tu podporu bolo treba pri boote vypnut ...
== linuxove minimum ==

dapos1

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 26 Prosince 2006, 21:24:50 »
su dva druhy iso obrazov ubuntu ...  liveCD (ked ti nabehne graficke prostredie, tak z plochy spustis instalator...) a potom alternative .. .to ti priamo instaluje v textovom mode :) .. oporucane pre compyu, ktore maju maalo ram ..a ked robis instalaciu na veeela pc ..

acpi je rozhranie, cez ktore zistujes stav baterie a teplotu :) .. s tym byval problem pri niektorych bookoch, tak tu podporu bolo treba pri boote vypnut ...
Mno, evidentne mam obadruhy ISO, live a alternative a ani jedno nejede :( A jak mam vypnout acpi pri instalaci? RAM mam 1GB a zbytek tez vypada podobne :)

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 26 Prosince 2006, 21:26:33 »
ked sa ta spyta instalator, co ces robit, tak naspodku su take volby...nastavenie jazyka..klavesnice... a tam niekde su aj nejake rozsirene volby :))
== linuxove minimum ==

dapos1

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 26 Prosince 2006, 21:37:19 »
ked sa ta spyta instalator, co ces robit, tak naspodku su take volby...nastavenie jazyka..klavesnice... a tam niekde su aj nejake rozsirene volby :))
Jak jsem rikal, na linuxu jsem zacatecnik :) Ted jsem to zkusil a rozsirena volba tam je, nejaka prikazova radka, ale prdlajs vim, co tam napsat :)

Vdaka :)

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 26 Prosince 2006, 21:40:43 »
no to neviem ani ja :))
== linuxove minimum ==

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #11 kdy: 26 Prosince 2006, 21:53:44 »
pokud to chcete bez apicu, pak

noapic nolapic

také se vyplatí  acpi=off
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

dapos1

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 26 Prosince 2006, 22:17:18 »
Takze jsem zkusil s prikazem apci=off a napsalo mi to peknou stranku s hafo texty a posledni byl prazdny s cislem 41.298145...

a pro uplnost predchozi je 41.298094: Kerneů panic - not syncing VFS: Unable to mount root fs on unknown block (8,1)

:)

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #13 kdy: 26 Prosince 2006, 23:21:10 »
Tak výše zmíněný Kernel Panic může být způsoben chybějícím ovladačem pro řadič apod. Zkuste nám se vypsat svůj hardware (hlavně základní desku, disky)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

dapos1

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 26 Prosince 2006, 23:38:06 »
Citace: jakub.lucky
Tak výše zmíněný Kernel Panic může být způsoben chybějícím ovladačem pro řadič apod. Zkuste nám se vypsat svůj hardware (hlavně základní desku, disky)
Deska
Motherboard Properties   
Manufacturer   ASUSTeK Computer Inc.
Product   A6Rp
Version   1.0
Serial Number   BSN12345678901234567

Motherboard Properties   
Motherboard ID   63-0100-000001-00101111-072006-RS400$0AAAAB58
Motherboard Name   Unknown

Front Side Bus Properties   
Bus Type   Intel GTL+
Bus Width   64-bit
Real Clock   533 MHz
Effective Clock   533 MHz
Bandwidth   4265 MB/s

Disk
Device Properties   
Driver Description   HTS541010G9AT00
Driver Date   1.7.2001
Driver Version   5.1.2535.0

Grafika
ATI Radeon Xpress 200M - 128MB

Procesor
CPUID Manufacturer   GenuineIntel
CPUID CPU Name   Intel(R) Celeron(R) M CPU 440 @ 1.86GHz

dapos1

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 27 Prosince 2006, 02:00:41 »
Jeste jsem polaboroval a stahl jsem si live CD Slax.

Po zadani parametru acpi=off pri bootu mi system v pohode nabehl a rozbehl :) pri parametru xconf (autodetekce grafiky sice neco provedl, ale pak to bylo silne nepouzitelne - obraz jako na ruske televizi :))) Nicmene mam stale zajem o Ubuntu, nehlede na to, ze Slax je pouze live distribuce smile Takze, jak jsem to pochopil, problem bude asi s grafarnou... Nejaky napad, ci rada, jak ji nakopat do rite, pri instalaci Ubuntu?

Dekuji pekne :)

omegan

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 27 Prosince 2006, 09:24:28 »
caff, dapos1

mal som tento problem aj ja kedze mam tento isty notebook, vyriesil som to takto:

vloz cd ubuntu do mechaniky, boot z CD ta hodi na uvodne okno kde mas na vyber ako instalovat, stlac na klavesnici  F6  a zobrazi sa ti riadok s moznostou don pisat. nic nemaz nechaj vsetko co tam je napisane a k tomu dopis na zaver riadka  acpi=off  stlac Enter. takto ti nabehne liveCD a mas vyhrate. ja som s tym tiez laboroval ale uz to mam instalnute, momentalne bojujem s PCMCIA datovou kartou GlobeTrotter. zatial bez uspechu.

dapos1

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 27 Prosince 2006, 11:46:38 »
Vdaka velmi :)

uz to najelo... Uff, pokracuji dale.

Diky vsem,

Dapos1 :D

fioler2

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 27 Prosince 2006, 12:24:58 »
Můžete mi prosím poradit. Má PC s dvěma hardisky. Ten hlavní se systémem je s Windows (master) a vedlejší je prázdný. Chtěl bych, aby se na ten slave disk nahrál systém Linux a pak bylo možné bootovat ze dvou systémů podle výběru. Problém je v tom, že linux se instaluje jen na master. Disky nemohu přehodit neboť PC je zablombováno kvůli záruce.

fioler2

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 28 Prosince 2006, 12:00:59 »
Tak jsem tu záruku porušil, ale stejně se instalace nepovedla. Instalátor napsal chyba úložiště (hardisku), když naběhlo 15%. Poté se počítač zhroutil, disk nebyl vidět ani v BIOSu a byl jsem rád, že jsem po připojení původního disku spustil Windows. V prodejně, kde jsem koupil hardisk mi pro jistotu udělají test média, ale řekli mi, že u linuxu jsou podobné problémy normální. Mám Kubuntu ještě na jiném počítači, proto jsem vytrvalý. Tenkrát jsem instaloval týden. Uvítal bych radu, zda není možné instalovat ubuntu rovnou z webu nebo z diskety nebo nějak alternativně, tak abych tu instalaci přežil ve zdraví. Předem děkuji za odpovědi. Mám PC AMD 2006Mh , 2 krát 120 GB HDD, RAM 1GB. Stáří 1,5 roku.

jaro911

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 01 Ledna 2007, 18:48:25 »
Dobry den.
Ja mam podobny problem ako dapos1 len s tym rozdielom ze instalujem na desktop a nie na notebook.Stiahol som si ubuntu-6.06.1-desktop-i386 vypalil ako image v neru dal do mechaniky a restartoval.Nabehla mi uvodna obrazovka ubuntu a ked som dal spustit alebo instalovat ubuntu tak mi naskocila cierna obrazovka s hlasenim :
UNCOMPRESSING LINUX...OK,booting the kernel
[xxxxxxxx.xxxxxx] BUFFER 1/0 ERROR ON DEVICE hdc,logical block xxxxxx
x su samozrejme cisla len som si ich nezapisal
vyhodilo mi niekolko takychto riadkov az mi prestala mechanika pracovat a musel som comp restartovat

Potom som skusil aj vyssie spomenute zrusenie aspi=off
tu mi vyhodilo nasledovne chyby :
...MP-BIOS bug:8254 timer not connected to I0-APIC
 [xxxxxxxx.xxxxxx] BUFFER 1/0 ERROR ON DEVICE hdc,logical block xxxxxx
tiez to pokracovalo az do mrtveho bodu a musel som resetnut comp.
Budem vdacny za kazdu radu v com moze byt chyba?

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 01 Ledna 2007, 18:59:08 »
pise ti chybu citania z /dev/hdc (IDE secondary master....tam mas asi CD mechaniku)
a to znamena, ze mas zle napalene cd ... .
== linuxove minimum ==

jaro911

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 01 Ledna 2007, 20:56:02 »
Vdaka randy mal si pravdu skusil som to prepalit ide to a musim povedat ze som z toho mimo ako ked hodis neplavca do bazena:-)

fioler2

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 02 Ledna 2007, 14:00:06 »
S instalací UBUNTU jsem si užil své, podařilo se mi to již na 2 PC. Domnívám se, že za většinu problémů může hardware a ne live CD. U pomalostroje (Pentium III 450Mhz, 192 MB RAM, 8+6 GB HDDs) jsem nakonec uspěl akorát s XUBUNTU. Prý je to speciálně navržený pro slabší mašiny. V případě problémů vřele doporučuji. Pak stačí instalovat (sudo apt-get install kde-desktop nebo kde-core) a máte systém, který hravě překonává schopnosti WIN 98. U lepšího stroje mohou nastávat problémy s nastavením v BIOSu a nasetováním hardwaru. (nastavit bootování z CD dříve než z HDD a dát antivirus či security na disabled, ev. správa disků other system). Ve vašem případě je možná třeba nastavit CD na master a případné přídatné zařízení na slave. Snažte se jít cestou minimálního úsilí. Jakmile dostanete nějaký druh ubuntu do PC, tak můžete upgradovat z webu, což se mi zdá dokonce efektivnější, protože si to během instalace stáhne všechno, co potřebuje.

bezy

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 06 Ledna 2007, 19:15:51 »
Mám stejný problém jako Jaro911 - po zahájení instalace mi po chvíli najede černá obrazovka a vypisuje:

huh? Expected NULL on exit
I/O error on device HDC, logical disk XXX
...
a pak nějaký hlášky, na některý pak odpoví    "[ OK ]" a pak nic - z CD se nečte, na obrazovce nic neni

Zkoušel sem ISO znovu vypálit v Neru, v CD Clone, zkusil sem i jinou značku CD, v F6 sem přidal acpi=off ale nic - žádnej efekt, pořád černá obrazovka

Soubor ISO je "ubuntu-6.06.1-desktop-i386.iso" - stahoval sem ho 2x

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.